Inainte de a fi un oras turistic, Viena este o metropola dedicata celor pasionati de arta, muzica sau arhitectura. Viena nu este doar unul dintre cele mai frumoase orase europene, dar si una dintre capitalele in care stilurile arhitectonice din diverse epoci se imbina intr-un tot armonios. Aspectul de astazi al Vienei isi are originile in secolele XVIII - XIX. In timpul Imparatesei Maria Terezia (1740-1780) si al fiului ei, Iosif II, Viena a devenit cu adevarat stralucitoare prin creatiile unor arhitecti celebri precum Johann Lukas von Hildebrand sau Josef Emanuel Fischer von Erlach, acesta realizand si Karlskirche.
Karlskirche este cea mai faimoasa biserica baroca din Viena. Aceasta a fost inchinata Sfantului Charles Borromeo. Se remarca prin cupola sa impunatoare de 78 metri inaltime. Interiorul este decorat in stil baroc. La fel de faimoase sunt cele doua coloane exterioare cu o reprezentare alegorica a Sf. Borromeo reprezentand reminiscente ale renascentistei Columne a lui Traian. Aflandu-se la intrarea in biserica, ele incadreaza principalul portal care seamana cu un templu grecesc. Constructia bisericii a fost inceputa in 1716 de catre Johann Bernard Fischer von Erlach si completata in 1737 de catre fiul sau Joseph Emanuel. Aici puteti admira numeroase tablouri alegorice avand ca teme credinta, speranta, caritatea. Fatada este compusa dintr-un numar de elemente contrastante care surprinzator formeaza o imagine de ansamblu unica.
In a doua jumatate a secolului XIX, Imparatul Franz Iosif I, a decis sa schimbe imaginea orasului. Astfel, a parut un nou nou curent: art deco sau "Jugendstil". Principala influenta avea sa se dovedeasca Otto Wagner, a carui viziune de ansamblu este inca vizibila in oras, fiind arhitectul care a combinat cel mai bine traditia istorica si tendintele moderne. Printre proiectele sale se numara Majolica si mai ales spectaculoasa Postsparkasse. Unul dintre elevii si discipolii, sai, Iosif Maria Olbricht, avea mai tarziu sa realizeze cladirea unui surprinzator muzeu Art Deco : Secession, cu o cupola uriasa din frunzeaurite de laur. Ideile sale au fost continuate si alti arhicteti, precum Adolf Loos, care a adus insa un stil personal, foarte rational si minimalist.
Oricare stil v-ar pasiona, sunt cateva obiective pe care trebuie sa le vizitati.
In primul rand Galeriile
Belvedere, locuinta de vara a printului Eugene de Savoy (1663 - 1736). Palatul, una dintre cele mai remarcabile constructii baroce din lume, consta in doua palate: Belvedere Superior ( unde este expusa o colectie de arta) si Belvedere Inferior (Muzeu de arta mediaevala si baroca).
Palatul Imperial – Hofburg este cel din care vreme de sapte secole a fost condus marele imperiu Habsburg. Astazi, capela imperiala in stil gotic, in care concerteaza corul tinerilor vienezi (Vienna Boys' Choir) in timpul slujbei de Duminica, este o ramasita a Palatului Imperial din Evul Mediu. Palatul Imperial, care pana in 1918 era locuit de catre familia imperiala, a fost construit in secolul XIII si extins, gazduind acum biroul Presedintelui Austriei, un centru al congreselor si numeroase colectii de arta. Mausoleul Imperial funerar este situat sub Biserica Capuchin, construita in 1622-1632. Fatada a fost restaurata in 1935-1936 conform ilustratiilor vechi. Cu o singura exceptie, doar membri dinastiei conducatoare de Habsburg au fost inmormantati aici incepand din 1633. Cripta dubla a Mariei Theresa si a sotului ei Imparatul Francisc I, sculptata de catre B.F. Moll, denota un sprit artistic deosebit, in contrast cu simplitatea cavoului fiului lor Joseph II. Pana astazi calugarii Capuchin sunt gardienii si cei care ingrijesc criptele. Conform traditiei, din 1654 pana in 1878, inimile Habsburgilor au fost inmormantate in Biserica calugarilor Augustinieni.
Schonbrunn, rezidenta de vara a familiei imperiale, este considerat cel mai frumos palat baroc din Europa si este parte a patrimoniului cultural Unesco datorita importantei lui istorice, arhitecturii si mobilierului unicat.
Daca doriti sa vizitati emblema Vienei pe urmele nemuritorului film "The Third Man" sau doar sa va delectati cu privelistea asupra orasului de la 200 de picioare inaltime, un lucru este sigur, numai daca va urcati in Roata uriasa sunteti cu adevarat in Viena. Este unul dintre cele mai vizitate puncte de atractie ale Vienei, deschis tot timpul anului. A fost construita in 1896-1897 de catre inginerul englez Walter Basset si era unica in lume in acea vreme. Tot un simbol al orasului este si bulevardul The Ring. El este traversat de cladiri guvernamentale si rezidentiale, piete spatioase si parcuri, cafenele elegante si cladiri monumentale: Posta Otto Wagner, Muzeul artelor aplicate, Parcul orasului, Opera de stat din Viena, Palatul Imperial, Muzeul artelor si istoriei naturale, Parlamentul, Teatrul Burg, Universitatea si cladirea Bursei.
Dar Viena inseamna mai mult de atat. Puteti intelege de ce spunem asta doar daca vizitati acest oras. Agentiile de turism din Romania au diferite oferte care includ si vizitarea obiectivelor de mai sus si nu numai. Babel Tour va propune un astfel de sejur special chiar in aceasta primavara.
Comentarii
Nu exista comentarii.