Palatul Topkapi - Istanbul

Palatul Topkapi - Istanbul

16 iulie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Oare de ce Istanbulul ademeneste anual atatia turisti straini? Poate faptul ca este singurul oras din lume construit pe 2 continente genereaza o atractie deosebita... Pozitia strategica in care se gaseste si frumusetile naturale de care este inconjurat au facut ca orasul sa fie ravnit de mai multe popoare cuceritoare. Pe parcursul istoriei a fost succesiv centru al civilizatiei romane, bizantine si ulterior otomane. Fostul Constantinopol este amplasat de-a lungul celor doua tarmuri ale Stramtorii Bosfor si pastreaza pana astazi numeroase vestigii, urme ale influentelor de factura bizantina si islamica.
Daca ajungeti in Istanbul veti gasi cu siguranta nenumarate obiective turistice pe care sa le vizitati; nu trebuie totusi sa ratati cateva simboluri ale orasului, si anume: Moscheea Albastra, Biserica Sfanta Sofia, Palatul Topkapi si Palatul Dolmabahce.
Oricare din obiectivele enumerate mai sus prezinta interes, insa vom incerca sa va punem la dispozitie detalii care merita stiute, in special despre Palatul Topkapi (Topkapi Sarayi). Constructia sa a inceput din initiativa sultanului Mehmet II (cuceritorul Constantinopolului), lucrarile finalizandu-se dupa numai 6 ani. Este unul din simbolurile marelui Imperiu Otoman, servind ca resedinta a sultanilor in perioada 1465-1853. Amplasamentul edificiului, intre Cornul de Aur si Marea Marmara, avand o perspectiva de invidiat asupra stramtorii Bosfor, este unul fericit ales.
Palatul Topkapi – tradus prin "Poarta cu tunuri" – si-a luat titulatura de la numele portii pe care iesea sultanul din gradina palatului pentru a se plimba cu corabia pe Bosfor. Incepand cu anul 1853 rolul palatului Topkapi este preluat de Palatul Dolmabahce. Totusi aici continua sa functioneze haremul, pana in anul 1909, iar 1924 devine muzeu.
Initial, in mare masura resedinta respecta planurile originale ale lui Mahomed I, neavand insa un tipar arhitectural specific. Urmasii lui Mahomed au modificat cladirea dupa necesitatile proprii. In afara modificarilor voite arhitectura cladirii a suferit transformari si din cauza a patru mari incendii carora le-a facut fata. Ansamblul principal al Palatului Topkapi se imparte in trei perimetre distincte: Birun (Palatul Extern), Enderun (Palatul Intern) si Haremul. In timpul apogeului existentei palatului in interior se dezvolta un adevarat oras. Existau aici moschei, bai publice si chiar o gradina zoologica ce adapostea animale si pasari exotice primite in dar de la monarhi straini.
Cladirea haremului includea peste 300 de camere, aici locuind si eunuci, servitori si concubine. Odaile amantelor favorite si ale celor patru sotii legale sunt cele mai luxoase din acest corp de cladire. Totusi, prima femeie in stat era considerata mama sultanului – aceasta avand si un rol hotarator in ce priveste luarea unor decizii importante – avand
rezervate, bineinteles, cele mai frumoase odai din cladirea haremului. In interiorul complexului se afla si biserica Sf. Irina, cel mai vechi lacas de cult bizantin conservat pe teritoriul fostului Constantinopol.
Fosta resedinta a sultanilor mai cuprinde biserica Hagia Eirene, pavilionul Sfintei Mantii, Muzeul de Arheologie, Turnul Justitiei, trezoreria si grajdurile. Initial, aici isi desfasurau activitatea aproximativ 4.000 de sclavi, functionari si militari. Barbatii aveau acces numai in "selamlik", unde sultanul isi primea invitatii si se consulta cu oamenii sai de incredere. In interiorul cladirii haremului nu puteau intra decat eunucii, nicidecum alti barbati in afara sultanului, iar cadanele cele mai apreciate proveneau din Caucaz.
Printre exponatele din interiorul palatului se remarca armurile, armele incrustate cu pietre pretioase, bijuteriile, portelanurile foarte vechi, mobilierul deosebit, tablourile, hainele scumpe etc..
            Toate corpurile de cladire sunt placate cu faianta, atat la exterior cat si la interior. Culoarea predominanta este albastrul, decorat in mare masura cu modele aurii. Arhitectura aceasta in maniera islamica are ceva atragator si misterios deopotriva, imbiind la explorare.
            Cum in prezent excursiile in Turcia au ajuns la niste tarife accesibile unui segment de turisti destul de larg, ati putea profita de aceste oferte pentru a vizita Istanbulul si implicit Palatul Topkapi. Va puteti lauda prietenilor, la intoarcere, ca ati vizitat doua continente intr-o singura zi.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Paris: lumina, iubire si arhitectura Paris: lumina, iubire si arhitectura
Radiatoare de aluminiu: o solutie ecologica pe malul lacului … Zurich! Radiatoare de aluminiu: o solutie ecologica pe malul lacului … Zurich!
Bijuteriile Coroanei - pazite de fantome Bijuteriile Coroanei - pazite de fantome
Galaxyland Galaxyland
Paris - o excursie de vis in istorie Paris - o excursie de vis in istorie
Londra - simbol al arhitecturii europene Londra - simbol al arhitecturii europene

Vezi mai multe articole