Pana la un miliard de lei pentru un perete daramat

21 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vreti sa ridicati o constructie, sa daramati un perete sau sa demolati debaraua? Inainte de a va apuca de treaba, ar fi bine sa treceti pe la primarie pentru a obtine autorizatia de construire. In caz contrar, puteti fi pusi de autoritati sa platiti amenzi de 10 ori mai mari ca pana acum.
 
Si asta pentru ca noile modificari ale Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii prevad amenzi de pana la un miliard de lei vechi.
 
Amenzile se pot contesta in 15 zile
 
Inainte de modificarea legii, amenzile erau cuprinse intre 10 si 110 milioane de lei vechi. Potrivit noilor reglementari, cuantumul minim al amenzii a ramas la 10 milioane de lei, in schimb amenda maxima “a urcat” pana la un miliard. “Amenzile pot fi contestate in 15 zile de primirea procesului-verbal. Contestatiile se depun ori la primarul localitatii, ori la instanta judecatoreasca. De regula, judecatorii urmaresc ca amenzile sa fie in concordanta cu nivelul contraventiei”, ne-a spus Stefan Dumitrascu, arhitect- sef la Primaria sectorului 3 din Capitala. Potrivit acestuia, sub incidenta legii intra absolut toate lucrarile de executare sau desfiintare totala sau partiala care se fac ilegal. Evitarea acestor probleme inseamna obtinerea din timp a autorizatiei de construire.
 
 
Pentru aceasta trebuie sa va inarmati cu multa rabdare. Procedura e costisitoare si poate dura pana la cateva luni. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmati daca doriti sa ridicati o constructie si vreti sa obtineti autorizatia.
 
- In primul rand, aveti nevoie de la primaria de domiciliu de certificatul de urbanism. Pe acest document sunt mentionate toate acordurile si avizele (de la furnizorii de utilitati, pompieri, aparare civila, mediu etc.), dar si proiectele de care trebuie sa le obtineti. Taxa pentru obtinerea documentului se calculeaza in functie de suprafata lotului.
 
- Mai aveti nevoie de un proiect de autorizatie de construire. Pretul acestuia nu “e batut in cuie”. Pentru o casa cu etaj, pretul variaza intre 1.500 si 6.000 de euro, in functie de suprafata.
 
- Dosarul cu toate actele necesare, in doua exemplare, se depune apoi la primarie.
 
Pentru autorizatia de construire, trebuie sa mai platiti la primarie o taxa de 0,5% din valoarea trecuta in proiect pentru constructia unei locuinte si de 1% pentru ridicarea altor tipuri de constructii.
 
Pentru modificarile din apartamente procedura este asemanatoare. “Diferenta este ca nu se solicita avizele de la furnizori, pompieri, sanepid, etc. Trebuie un certificat de urbanism, o expertiza tehnica in care un inginer autorizat sa mentioneze ca peretii care se demoleaza nu sunt de rezistenta, un proiect care poate costa intre 3 si 5 milioane de lei vechi, in functie de modificari si un aviz de la Inspectoratul de Stat in Constructii”. 
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vanzatorii de case noi atrag clienti cu masini-cadou Vanzatorii de case noi atrag clienti cu masini-cadou
Proprietarii vor da banii inapoi pe audit Proprietarii vor da banii inapoi pe audit
Locuintele vechi, intre scumpiri si ieftiniri - 14 Mai 2009 Locuintele vechi, intre scumpiri si ieftiniri - 14 Mai 2009
Majoritatea caselor de vacanta la vanzare au preturi peste 100.000 euro. Topul judetelor cu cele mai mari ieftiniri Majoritatea caselor de vacanta la vanzare au preturi peste 100.000 euro. Topul judetelor cu cele mai mari ieftiniri
Noua colectie de imbracaminte TEX, Back to School Noua colectie de imbracaminte TEX, Back to School
6.200 de euro pentru piscina cu telecomanda 6.200 de euro pentru piscina cu telecomanda

Vezi mai multe articole