on

Panoul electric: cum adaptezi instalatia electrica veche la cerintele actuale

30 octombrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tabloul electric este unul din cele mai importante elemente din instalatia electrica. Rolul principal al acestuia este acela de a distribui energia electrica pe circuite dedicate pentru anumiti consumatori, dar si protejarea acestora de scurtcircuite sau de curenti prea mari.

In acest caz, sunt necesare mai multe circuite, deoarece fiecare protectie trebuie sa fie dimensionata in functie de capacitatea de sustinere a unui anumit consum si, implicit, de sarcina de la capatul circuitului.

Prin “protectii” ne referim la sigurante, asa cum sunt cunoscute popular, in vreme ce circuitele sunt acele trasee de conductoare care alimenteaza lampile sau prizele din locuinte. Cu cat un consumator este mai puternic, cu atat acesta va consuma mai mult curent. Spre exemplu, consumatori mari sunt cuptoarele electrice, caloriferele electrice si masinile de spalat care incalzesc apa, iar la polul opus sunt consumatorii foarte mici, precum incarcatoarele de telefoane, alimentatoarele pentru diverse echipamente electronice mici (routere, odorizante electrice etc).

Diferentele dintre protectiile pe circuite apar atat din considerente financiare, dar si din nevoia de a proteja cat mai bine un circuit prin decuplarea de la retea la un curent consumat mai mare decat cel nominal. Varianta economica pentru consumatorii mici este folosirea unor circuite cu conductori mai subtiri, in timp ce protectia va trebui sa limiteze imediat un volum de curent care ar putea supraincalzi si deteriora acesti conductori sau aparatajul electric aferent.

In multe locuinte, pot fi gasite in continuare panouri de sigurante cu aceeasi varsta pe care o are si constructia, cu sigurante fuzibile si circuite cu izolatie textila. Aceste instalatii electrice prezinta mai multe probleme de utilizare. In primul rand, la momentul in care au fost gandite, in urma cu 30-40 ani, nu existau atat de multi consumatori electrici, iar numarul circuitelor de prize dintr-o locuinta era mult mai mic. In al doilea rand, imbatranirea materialelor si diversele reactii chimice duc la deteriorarea izolatiilor sau la contacte imperfecte.

Apeleaza la specialisti

Multi proprietari au tendinta de a extinde instalatia din circuitele existente la sfaturile unor mesteri aflati in cautarea unor lucrari executate rapid, la un pret mic. Insa, un electrician autorizat este cel care poate da sfaturile cele mai bune si care poate realiza corect instalatia, adaptata nevoilor si fara a prezenta riscuri in exploatare.

De exemplu, avem o camera dintr-o locuinta construita cu zeci de ani in urma, unde exista o singura priza. Din aceasta sunt alimentate un televizor si un receiver, dar in plan este si introducerea unui aparat de aer conditionat. Folosirea acestui circuit pentru cei trei consumatori face destul de posibila arderea sigurantei fuzibile din panou. In cele mai multe cazuri, siguranta va fi inlocuita cu una ceva mai scumpa sau, mai rau, va fi montata o lita de la care asteptarea va fi “sa nu se arda”. Desigur, abordarea este una total gresita, mai ales ca urmatorul pas va fi deteriorarea circuitului sau supraincalzirea conexiunilor dintr-o doza.

Singurele situatii in care circuitele supradimensionate prezinta un avantaj pentru consumatorii actuali sunt circuitele de lumini, deoarece in prezent exista becuri economice, cu descarcare in gaz sau LED. Aceste solutii de iluminat determina renuntarea la becurile incandescente, care pot consuma si de 10 ori mai mult fata de un bec LED cu flux luminos identic ca intensitate.

Revenind la discutia despre panoul electric de sigurante, trebuie mentionat ca investitia in modernizarea unei locuinte trebuie inceputa cu schimbarea instalatiei electrice. Se impune folosirea unor sigurante moderne, automate, dimensionate corect pentru circuitele actuale. Iar daca bugetul permite, in noul sistem de protectie pot fi introduse si dispozitive mai speciale, precum releele de protectie impotriva fluctuatiilor de tensiune sau protectii diferentiale, care reduc riscul de electrocutare.

Alegerile dimensiunilor panoului electric, a posturilor pentru protectii si a altor materiale electrice necesare  pot fi stabilite cu ajutorul sfaturilor si informatiilor de pe forumul “Misiunea Casa”, dar este indicat ca varianta finala a solutiei tehnice sa fie validata si de un electrician autorizat, iar lucrarea sa fie executata tot de acesta in mod corect. Pe langa circuitele existente, pot fi gandite circuite noi “de forta” pentru consumatorii mari, cu mentiunea ca acestia vor necesita sigurante separate in panou.

Pentru modernizarea partiala a unei instalatii vechi, trebuie inlocuit aparatajul terminal – prizele, in special si lampile vechi. Prizele se uzeaza in timp si astfel scade si capacitatea de a face un contact bun cu stecherul unui consumator mare, ceea ce poate duce la o supraincalzire locala si la o deteriorare a prizei, dar si a stecherului.

Pentru alte informatii utile si sfaturi va asteptam pe forumul “Misiunea Casa” la sectiunea dedicata instalatiilor electrice: http://www.misiuneacasa.ro/forum/forumdisplay.php/40-Instalatii-electrice-iluminat-si-electrocasnice

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa produci curent electric cu ajutorul unei microhidrocentrale Cum sa produci curent electric cu ajutorul unei microhidrocentrale
3 gadget-uri solare pentru casa ta 3 gadget-uri solare pentru casa ta
Mascarea cablurilor, o problema a designerilor? Mascarea cablurilor, o problema a designerilor?
Schneider Electric prezinta prizele de incarcare USB A+C din noua gama Sedna Design & Elements Schneider Electric prezinta prizele de incarcare USB A+C din noua gama Sedna Design & Elements
Despre calitatea aparatajului electric Despre calitatea aparatajului electric
9 motive sa-ti instalezi panouri solare 9 motive sa-ti instalezi panouri solare

Vezi mai multe articole