on

Panouri solare termice - cum le putem utiliza adecvat in timpul verilor caniculare pentru a maximiza beneficiile

12 iulie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Trecerea de la sezonul rece la cel cald a fost destul de brusca in acest an, dupa o perioada rece au urmat ploile, apoi caldura torida a pus stapanire pe cea mai mare parte a tarii. Pentru ca am tot discutat de construirea si amenajarea locuintelor, astazi vom discuta despre alegerea, dimensionarea si exploatarea instalatiilor termice ale casei.

Vara si-a intrat complet in drepturi si ne “rasfata” cu temperaturi caniculare, dar radiatia solara poate fi utilizata eficient in sistemele de incalzire ale casei.

Cum putem utiliza radiatia solara si cum maximizam beneficiile ei?

Echipamentele specifice pentru captarea si conversia radiatiei solare sunt reprezentate dintr-un set de componente ce alcatuiesc un sistem bine definit si specific tipului de aplicatie pentru care se utilizeaza. Elementul principal al sistemului solar termic este reprezentat de colectorul solar.

Colectoarele termice solare (panourile) se monteaza, de regula, pe acoperis - in bataia soarelui. Dar pot fi instalate si pe alte suprafete ale constructiei (terase, fatade) sau pe sol.

Un aspect foarte important este legat de modul de amplasare, fiind recomandata pozitionarea catre sud, locul unde radiatia solara este maxima, iar unghiul de pozitionare al colectorului sa fie de minim 20°. Respectand aceste cerinte, vom beneficia de un maxim de radiatie solara, ceea ce va duce la cresterea energiei captate si evident un aport mai mare de caldura introdusa in sistemul de preparare a apei calde sau un aport la incalzirea spatiului interior.

Fluidul solar circula prin panourile solare cu ajutorul unei pompe, cedand caldura unui boiler de stocare a apei. Atunci cand utilizatorii au nevoie de apa calda, apa din rezervorul de stocare alimenteaza consumatorii de apa calda.

Pentru ca nu intotdeauna avem o radiatie solara suficienta (sezonul rece sau alte perioade cu radiatie redusa), partea solara necesita o conectare la un sistemul termic al casei. Astfel, cand sistemul solar nu poate sustine in totalitate temperatura necesara in boiler, sursa principala de energie – centrala pe gaz/peleti, pompa de caldura sau orice alt generator de caldura pe care il aveti instalat, se activeaza pentru cresterea temperaturii din boiler la valoarea necesara. Prin urmare, durata de functionare a unui sistem clasic cu boiler se reduce considerabil in cazul utilizarii panourilor solare, iar uneori pornirea lui poate sa nu fie deloc necesara.

Utilizeaza energia solara direct pentru incalzire, economii garantate de pana la 30%

Pana in prezent, colectoarele solare termice au fost utilizate in principal pentru prepararea apei calde menajere, care a fost apoi depozitata in rezervoare de apa calda. Cu tehnologia avansata de la Hoval, caldura solara excesiva este transmisa direct in cazan si este utilizata pentru incalzire. Acest lucru are ca efect imediat o clasa de eficienta energetica superioara (Clasa A++) si costuri reduse cu energia si investitiile. O solutie de inalta calitate pentru case unifamiliale, constructii noi si cladiri renovate.

O astfel de solutie, marca Hoval, presupune utilizarea unor echipamente cu performante superioare, constant in:

1.   UltraSol

Colectorul solar UltraSol de la Hoval este o solutie flexibila, deoarece poate fi instalat atat pe orizontala, cat si pe verticala. Inaltimea sa de constructie redusa, impreuna cu optiunea unui cadru de aluminiu turnat ultra-subtire si sticla solara antireflectanta, determina un aspect remarcabil, dar discret.

Noua gama de panouri solare UltraSol reprezinta o inovatie proiectata sa indeplineasca cerintele actuale de calitate superioara, eficienta maxima si instalare facilă.

Sticla anti-reflexie a panoului solar nu are doar scop estetic, ci este o imbunatatire tehnologica esentiala, functia de baza fiind aceea de a asigura o reflexie minima a razelor solare. Astfel, se maximizeaza randamentul solar. Prin acoperirea cu antireflex a panoului solar, lumina se reflecta mai putin, permitandu-i acestuia sa stocheze mai multa caldura.

Unul dintre avantajele inaltimii reduse este integrarea remarcabila atunci cand este montat pe acoperis, avand aspectul unor ferestre de acoperis. De asemenea, prin reducerea inaltimii, reducem temperatura maxima atinsa de colector, fara a compromite productia de energie pentru incalzirea spatiului si aplicatiile de apa calda menajera.

Datorita sistemului de instalare si a kit-urilor hidraulice gata de conectare, toate panourile solare sunt potrivite pentru orice metoda de instalare – cu incastrare pe acoperis, pe acoperis plat sau ca o structura de sine statatoare.

Elementele principale pe care trebuie sa le luam in considerare sunt: suprafata de absorbtie (in acest sens, merita sa precizam ca panourile UltraSol de la Hoval au o suprafata de absorbtie de 2,5 m2 - una din cele mai mari de pe piata la ora actuala), eficienta solara care poate fi regasita ii specificatiile tehnice si pozitionarea acoperisului pentru a permite orientarea cat mai favorabila a panourilor.

1. MultiVal - Boiler pentru incalzire bivalent

MultiVal este un boiler pentru incalzire cu doua schimbatoare de caldura (serpentine) ce foloseste doua surse de caldura. Generatorul termic primar este de obicei un sistem de energie solara, sistemul Ultrasol descris mai sus. Orice generator de caldura (de exemplu pompe de caldura, cazane pe biomasa, cazane in condensatie pe combustibil gazos sau lichid) poate fi folosit ca sursa suplimentara de caldura. Incalzire suplimentara poate fi furnizata in mod optional de o rezistenta electrica sau de o pompa de caldura integrata (CombiVal WPER).

Volumul boilerului este cuprins intre 300 si 2000 litri, este prevazut cu o izolatie termica de pana la 120 mm si poate deservi un sistem de colectoare plane de pana la 36m2 .

2. Cazane in condensare pe gaz Ultragas sau pe combustibil lichid (variantele Ultraoil, MultiJet)

Cazanul in condensatie pe gaz UltraGas este dotat cu schimbatorul de caldura patentat aluFer®. Acest schimbator face posibila recuperarea a inca 10-20% din energia utilizata pentru o eficienta inegalabila! Utilizarea materialelor durabile, precum otelul inoxidabil si aluminiu, cu o conductivitate ridicata, optimizeaza transmiterea energiei termice in apa. Corpul de incalzire al cazanului pe gaz UltraGas are un volum mare de apa, actionand ca un vas de acumulare pentru o incalzire si mai eficienta. UltraGas® este cazanul in condensatie cu o eficienta de pana la 109,9% raportat la PCI (Putere Calorifica Inferioara)!

Indiferent de locul in care este instalat, cazanul de pardoseala in condensatie pe gaz UltraGas® impresioneaza prin gradul ridicat de flexibilitate: poate fi usor combinat cu toate tipurile de generatoare de caldura si sisteme solare, cum ar fi panourile solare Hoval UltraSol®. Flexibilitatea acestei game de cazane de pardoseala in condensatie pe gaz, le face ideale pentru renovarea unui sistem de incalzire.

Cazanul in condensatie pe gaz UltraGas® garanteaza o rentabilitate excelenta si o amortizare rapida. Si iti ermite sa realizezi economii semnificative datorita:

  • tehnologiei de combustie si a eficientei de neegalat, care vor economisi cantitati importante de energie;
  • eficientei ridicate datorita capacitatii mari de apa;
  • tehnologiei de condensare, care este cu pana la 6% mai mare datorita retururilor separate de temperatura inalta si scazuta.

 

Gama larga de cazane in condensatie Hoval UltraGas® indeplineste cele mai inalte cerinte de eficienta si rentabilitate, ramanand in acelasi timp flexibile. UltraGas® este disponibil in domeniul de puteri de la 15 la 2300kW pentru a satisface nevoile specifice locuintelor individuale, dar si pe cele ale cladirilor colective.

Revenind la modul de lucru al acestui sistem ce are in principal cele trei tipuri de echipamente mentionate anterior, ideea utilizarii caldurii solare este remarcabil de simpla. Excesul de caldura de la colectoarelor termice solare este directionata direct catre cazan, care actioneaza si ca rezervor de stocare. Aceasta inseamna ca apa calda nu mai trebuie sa fie deviata prin intermediul unui rezervor tampon pentru a fi incalzita.

Primul mod de functionare este cel clasic deja, colectorul solar Ultrasol este cuplat direct la rezervorul de apa cald (Multival), pe o perioada de 3 luni cat este sezonul cald (vara) va asigura necesarul de apa calda in mod independent.

Al doilea mod de functionare, perioada de 6 luni pe care o numim perioada de tranzitie, sistemul solar va fi cuplat cu boilerul Multival si un cazan in condensare (Ultragas, Ultraoil sau MultiJet). In afara perioadei in care sistemul solar functioneaza direct cu boilerul pentru asigurarea apei calde menajere, surplusul de energie de la colectorul solar va fi directionat catre cazanul in condensatie pentru a asigura aportul de caldura pentru asigurarea incalzirii.

Al treilea mod de functionare al sistemului este pe perioada de iarna, o perioada de aproximativ 3 luni. Se adauga la cele doua moduri de functionare anterioare, cazanul in condensatie va porni ori de cate ori este nevoie pentru a asigura caldura necesara pentru prepararea apei calde menajare si agentului termic.

Functionarea optima si in conditii de eficienta si siguranta in exploatare a unui astfel de sistem oferit de Hoval inseamna o proiectare si dimensionare corespunzatoare.

Sistemul prezentat este un sistem avand la baza energia solara ce foloseste surse de energie regenerabile si durabile pentru incalzirea apei si aportul la necesarul de incalzire al cladirii. Fiind un sistem economic si ecologic este un motiv in plus pentru alegerea si implementare lui in locuintele noastre, avand la baza necesitatea utilizarii energiei solare ce presupune cheltuieli de exploatare reduse, dar si functionarea intr-un mod care sa prelungeasca durata de viata a sistemului cu un minim de lucrari de intretinere.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Asigura eficienta energetica a casei tale cu sisteme de incalzire performante Asigura eficienta energetica a casei tale cu sisteme de incalzire performante
Traieste atmosfera idilica din sufrageria ta cu un semineu electric ieftin si aspectuos Traieste atmosfera idilica din sufrageria ta cu un semineu electric ieftin si aspectuos
Economie si Eficienta: Avantajele Pompei de Caldura in Incalzirea Locuintei Economie si Eficienta: Avantajele Pompei de Caldura in Incalzirea Locuintei
Instalarea unui semineu pe peleti Instalarea unui semineu pe peleti
Pompa de caldura, ieftina si ecologica Pompa de caldura, ieftina si ecologica
Folie reflectorizanta pentru calorifere | PRO sau CONTRA? Folie reflectorizanta pentru calorifere | PRO sau CONTRA?

Vezi mai multe articole