on

Panza freatica pe dealuri

06 august, 2024

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au exploatat bogatia naturala aflata in adancul pamantului, stransa in acvifere. In anumite regiuni, de campie,  deal si munte, rocile sunt poroase si permit strangerea  unor cantitati de apa impresionante.

 

Apa din panza freatica, primul strat al acviferului, provine fie din acumularile pluviale, fie din izvoarele subterane. 

 

Fantanile si puturile continua sa fie principalele surse de apa pentru multe gospodarii din Romania. Apa din fantani este utilizata nu doar pentru udarea gradinilor, dar in multe gospodarii continua sa fie principala sursa de apa a locuitorilor. In randurile urmatoare ne-am propus sa discutam despre panza freatica din zonele deluroase, despre tipurile de acvifere existente in aceste zone, dar si despre modul in care sunt realizate lucrarile de amenajare a unei fantani.

 

Tipuri de acvifere si caracteristici

 

In functie de numarul de straturi impermeabile, avem acvifere libere ( un singur strat impermeabil in partea inferioara) si captive (cu doua straturi impermeabile). Ambele tipuri permit inmagazinarea unor cantitati importante de apa. Volumul de apa din acestea se modifica constant si este influentat de contextul climatologic. 

 

Daca vorbim de zone deluroase, clar sunt anumite particularitati. Aici conditiile pedoclimatice sunt putin diferite fata de alte regiuni, din pricina ariditatii si a secetei.  Acviferele formate in aceste regiuni au, de obicei, ca sursa de alimentare apele de suprafata din zona. 

 

Se poate deduce ca in regiunile de deal pentru  amenajarea unei fantani se vor realiza lucrari de sapare  la adancime. Pentru a fi exploatata in siguranta si pentru a preveni contaminarea sursei de apa, peretii fantanilor si a puturilor trebuie stabilizati. In trecut erau acestia erau stabilizati cu piatra. In cetatea Rupea, situata pe Dealul Cohalmului, in apropierea Brasovului, exista o astfel de fantana zidita cu piatra. Ce e drept si aspectul fantanii este unul deosebit. 

Trebuie sa recunoastem, ca in prezent, pentru multi romani amenajarea unei fantani utilizand tehnologie moderna este inaccesibila. Asa ca in gospodarii continua sa se realizeze lucrari prin metode traditionale, cel putin in regiunile deluroase in care stratul geologic permite executarea acestora.

 

Amenajarea fantanilor in zonele de deal

 

Realizarea puturilor si a fantanilor in gospodarii continua sa fie o provocare. Inainte de a analiza locul de amplasare si a realiza necesarul de materiale este important sa se consulte o harta zonala. Daca acest instrument este inaccesibil, se pot folosi metode empirice, ce presupun analiza atenta a vegetatiei zonale. In cazul in care sunt accesibile tehnologiile moderne, lucrurile sunt deja destul de simple. Dispozitivele moderne folosesc principiul radiesteziei si pot detecta apa pana la adancimea de 80 m. Aceste masinarii sunt utile inclusiv pentru fantanile de adancime mare. 

 

Determinarea adancimii de forare este o sarcina importanta, in functie de aceasta se realizeaza necesarul de material si se face o evaluare a costurilor. Daca apelam la specialisti putem intra in posesia unui raport hidro-geologic, care simplifica foarte mult lucrurile. Acest studiu include analize legate de necesarul de apa potrivit PUZ-ului, informati pretioase cu privire la adancimea fantanii, calitatea apei si tipul de materiale ce trebuie utilizate. Cercetarea poate creste pretul total al lucrarii cu aproximativ 100 euro.

Cum alegi materialele pentru fantana

 

Selectarea materialelor, respectiv a tubulaturii trebuie sa se realizeze in colaborare cu specialisti. Acestea vor influenta debitul de apa extrasa. O varianta accesibila este alegerea tubulaturii din PVC, insa continua sa fie utilizate si tuburile din beton, mai rezistente si mai solide. Alte materiale necesare sunt pompa de apa, manuala, electrica sau hidrofor si furtune ori conducte pentru aspiratie.

 

Fie ca este realizata in regie proprie, fie ca lucrarea este realizata de profesionisti, sunt necesare echipamentele de sapat. Bineinteles, ca si forumul Misiunea Casa are un topic care dezbate pe larg aceasta problema - a manoperei si a echipamentelor -  pentru lucrarile de amenajare a fantanilor si a puturilor, in zonele de deal. Citeste mai multe aici.

 

Pentru fantanile de adancime joasa, preturile pentru forare cu introducerea tubulaturii PVC pot ajunge 150 lei pe metru liniar. In cazul fantanilor de adancime medie preturile pentru forare variaza, sunt ceva mai mari, insa calitatea apei este mai buna.

 

Calitatea apei din panza freatica

 

Un studiu realizat la inceputul anului 2020 a scos la iveala faptul ca panza freatica, primul strat al unui acvifer, aflata de obicei pana la 30 m adancime, este “otrava curata”, iar cauzele sunt numeroase. In primul rand poluarea apei freatice se datoreaza agriculturii intensive. O alta cauza a poluarii panzei freatice in zona de deal este lipsa retelei de canalizare. WC-urile din curte elibereaza cantitati de reziduuri toxice foarte mari. Aceste surse de poluare insa nu sunt singurele, resturile de la animale tot in apa de joasa adancime se strang. Conform raportului DSP, in anumite regiuni apa din freatic nu trebuie utilizata nici pentru gradina, daramite pentru consum.

 

Cei ce doresc sa beneficieze de apa curata, sunt sfatuiti sa sustraga apa din al doilea strat acvifer, in care toxinele generate de activitatile umane nu ajung. De asemenea, sunt sfatuiti sa betoneze zona din primul strat freatic, astfel toxinele si reziduurile sa nu altereze sursa de apa.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

De ce put forat si nu fantana? De ce put forat si nu fantana?
Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi un teren Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi un teren
Prezentarea rezultatelor investigarii terenului de fundare Prezentarea rezultatelor investigarii terenului de fundare
Lucrari de drenare Lucrari de drenare
Cand terenul cumparat poate deveni o pacoste... (II) Cand terenul cumparat poate deveni o pacoste... (II)
Prospectarea terenului (II) Prospectarea terenului (II)

Vezi mai multe articole