In materie de pardoseli, pe piata sunt disponibile in prezent diverse solutii, multe dintre ele inspirate de variantele clasice. Cand vine vorba despre cea mai avantajoasa metoda de placare a pardoselii pentru dormitor sau sufragerie, inevitabil parchetul este prima optiune. Cel putin, asa ar fi logic, mai ales daca tinem cont de proprietatile termice ale lemnului, relevate de specialisti.
Conform acestor teorii, dar mai ales potrivit experientei proprii, parchetul din lemn are capacitatea de a intretine o atmosfera calda iarna, dar si de a pastra racoarea pe timp de vara. Din acest motiv, precum si din altele asemanatoare, probabil ca varianta cu parchetul va avea prioritate in multe proiecte si de acum inainte.
Parchetul este disponibil in prezent intr-o multitudine de variante de pret si de modele. In principiu, exista trei tipuri: din lemn masiv, stratificat si laminat. Cel din urma este mai ieftin si mai usor de montat, dar este recunoscut totodata pentru sensibilitatea la umezeala, deoarece este poros, absorbant si se descompune odata ce apa depaseste bariera de melamina.
Parchetul stratificat are proprietati superioare celorlalte doua tipuri. Deoarece este fabricat dintr-o esenta nobila si rezistenta, stratul superficial poate fi slefuit si intinerit o data la cativa ani. In ceea ce priveste varianta din lemn masiv, orice detalii sunt de prisos, deoarece experientele cu acesta difera de la caz la caz.
Montajul
Operatiunea de montare a parchetului presupune, de cele mai multe ori, si cateva etape pregatitoare. In cazul in care planseul are denivelari, este necesar un efort suplimentar. Pentru inceput, trebuie curatata pardoseala, apoi slefuit stratul suport din beton cu un aparat profesional pe care a fost montat un disc de granulatie 24.
Temperatura stratului suport si cea a aerului trebuie sa se incadreze intre 15 si 30 de grade Celsius. Odata indeplinite aceste conditii, se aplica (cu ajutorul trafaletului) o amorsa pe baza de rasina epoxidica. Amorsa va trebui folosita in totalitate in maximum 45 de minute, timp in care se va intari. Pentru obtinerea unei suprafete impermeabile, se vor aplica doua straturi din acest material. Al doilea strat se aplica pe directii perpendiculare fata de primul. Doar asa toti porii din pardoseala vor fi perfect inchisi. Imediat dupa aplicarea produsului, pardoseala poate fi acoperita cu nisip de cuart, cu rolul de a realiza priza intre pardoseala amorsata si sapa autonivelanta. Cantitatea minima de nisip care trebuie dispersata peste amorsa proaspata este de 2kg/ mp.
Dupa 24 de ore, nisipul care nu s-a uscat va fi maturat si aspirat. Sapa autonivelanta se torana in benzi continue si uniforme de 20-30 cm, cu pornire din coltul cel mai indepartat de usa.
Intregul material se recomanda a fi folosit in primele 20-25 de minute de la preparare. Dupa 24 de ore, se poate trece la etapa urmatoare. Dar pentru aceasta va trebui verificata umiditatea sapei, care nu trebuie sa depaseasca 5 procente. Este recomandata utilizarea unui adeziv pe baza de poliacetat de vinil, special pentru parchetul din lemn masiv (fara solventi si fara miros). Montarea (descrisa mai sus si exemplificata prin imagini) va fi efectuata cu respectarea indicatiilor producatorului. Rezistenta maxima a pardoselii este atinsa dupa 24 de ore (moment in care poate fi prelucrata). Urmeaza slefuirea (cu o masina profesionala), chituirea (cu un material compus din rumegus foarte fin rezultat prin raschetare si un liant special pe baza de apa). Dupa o zi poate fi realizata raschetarea si o noua slefuire a suprafetei, apoi grunduirea (se usuca in 24 de ore).
Este momentul aplicarii unui strat de lac. Dupa uscare se va trece la montarea plintei. Adezivul se intinde in forma serpuita pe dosul acesteia, dupa care se fixeaza prin presare. Stratul final de lac se aplica atat pe parchet, cat si pe plinta, pentru a fi obtinuta o culoare cat mai uniforma.
Intretinerea parchetului masiv
Mentinerea parchetului in conditii ideale necesita respectarea anumitor reguli de baza. Pentru a-l curata, este suficienta o trecerea cu o carpa moale, usor umezita, peste toata suprafata. Este recomandata folosirea periodica a produselor speciale care curata si redau stralucirea lemnului. La acest tip de pardoseli, pelicula transparenta de lac este cea mai expusa degradarii in timp. In zonele cu trafic intens, parchetul incepe sa dea semne de uzura dupa 6-8 ani. In acel moment, intervine meseriasul. Daca lacul este inca intr-o stare acceptabila, pachetarul se va limita la slefuirea usoara a intregii suprafete, pentru a indeparta pelicula superficiala. Dupa aceea, va fi aplicat un nou strat de lac. Spre deosebire de prima situatie, in cazul in care uzura este mai grava, este recomandata raschetarea adecvata a intregii suprafete, urmata de acoperirea cu lac in straturi succesive. Aceasta operatiune reprezinta o solutie si in cazurile cand se opteaza pentru transformarea unui parchet tratat cu ceara intr-unul cu lac transparent. Parchetul rezista bine la acest tip de interventii, fara a-si pierde in timp calitatile initiale.
Avantajele si dezavantajele utilizarii lemnului in constructii
Folosirea lemnului in amenajarea locuintei are o traditie bogata in spate. Desi este unul dintre materialele cele mai vechi din acest domeniu, este preferat chiar si astazi in detrimentul alternativelor mai noi. Avantajele sale sunt rezistenta mare fata de o greutate specifica redusa, prelucrabilitate usoara, proprietati scazute de conductivitate electrica, termica si fonica, usurinta imbinarii. Nici dezavantajele sale nu sunt de neluat in seama: higroscopicitate, inflamabilitate, structura neomogena in diferite directii, elasticitatea redusa.
Un aspect important care pune probleme atat producatorilor de materiale de constructii, cat si unor beneficiari, este umiditatea lemnului. In timp, acest material se usuca si isi transforma atat greutatea, cat si volumul, ceea ce ii obliga p[e cei care il utilizeaza sa gandeasca in perspectiva. Faptul ca lemnul este un bun izolant termic si electric il recomanda drept solutie ideala pentru multe elemente de structura si de compartimentare. Formele sub care este intrebuintat sunt bile, stalpi, bulumaci, cherestea, capriori spintecati, dusumele, parchete, sindrila, traverse, placaje, furnire etc, in functie de tipul de esenta din care provin. Tratarea impotriva deteriorarii se realizeaza prin vopsire, lacuire, carbonizare superficiala si ungere cu substante anti-septice.
Comentarii
Nu exista comentarii.