Pardoseala din chirpici

30 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca va doriti ca pardoseala din casa sa fie in deplina armonie cu natura si, in plus, sa contribuiti la protejarea mediului inconjurator, atunci una dintre solutii poate fi alegerea unei pardoseli din chirpici.
Construita in totalitate din materiale naturale, poadeua din chirpici este acum refasonata si adusa in prim plan pentru a servi nevoilor actuale ale celor care aleg un stil de viata ecologic.
In aproape toate colturile lumii, natura ne-a furnizat dintotdeuna o varietate larga de materiale pe care le putem folosi atunci cand dorim sa construim un asezamant. De la materiale
reciclabile precum copacii si paiele si pana la pietre si nisip, ale caror resurse par inepuizabile, paleta materiei prime naturale este foarte diversa.
 Un material foarte pretuit este argila, intrebuintata atat pentru constructia peretilor, cat si a pardoselilor. Amestecul dintre argila, nisip, paie si ingrasamant natural se aseaza in forme speciale si formeaza chirpiciul, care apoi este folosit in ridicarea zidurilor sau pentru pardoseli. Chirpiciul este un material de constructii foarte vechi, existenta acestuia fiind datata la anul 7000 i.Ch., cand era cunoscut sub denumirea araba de “at-tub” (caramida din pamant). Sunt chiar referiri biblice la procedeul care presupune amestecul dintre paie si lut in vederea constructiilor.
Odata cu expansiunea constructiilor si a aparitiei materialelor obtinute sintecic, chirpiciul a fost neglijat sau chiar exclus in totalitate din gama de produse recomandate. Acum, pardoseala din chirpici este readusa la lumina, iar proprietatile sale precum durabilitatea, ariditatea si mentinerea unei bune izolatii, o recomanda ca solutie pentru pardoseli naturale. De asemenea, absoarbe caldura din timpul zilei si o radiaza pe tot parcusrul noptii, este mai caldurosa decat pardoseala obtinuta din ciment, ceramica sau alte materiale de acest tip.
Printre beneficiile peodelelor din chirpici se evidentiaza usurinta cu care acestea se curata, libertatea de a crea propriile noastre modele, faptul ca se pot monta peste orice alta suprafata, compatibilitatea cu sistemele de incalzire prin pardoseala, atractivitatea si diversitatea stilurilor disponibile.
Cei care se hotarasc sa opteze pentru o astfel de pardoseala treuie sa tina seama de acest lucru inca de la primele faze ale construcitie casei, desi aceasta pardoseala se instaleaza abia la finalizarea lucrarilor.
Planul casei: Daca va construiti o casa si va doriti pardoseli din chirpici, analizati planul casei si modul in care veti dispune principalele utilitati, peretii interiori si mobilierul. Luati in calcul relatia dintre casa si soare, dar si relatia dintre soare si pardoseala. Expunerea zonelor deschise la razele solare catre sud este cea mai recomandata.
Procesul: Pentu inceput trebuie sa alegeti un spatiu de lucru. Amestecul ingredientelor este esential, asa incat avem nevoie ca toate materialele sa fie adunate la un loc. Aceasa presupune apa din abundenta, o sita plana pentru argila, rezerva de argila, o prisma de nisip si o roaba la indemana. Paiele trebuie sa fie maruntite in prealabil.
Dupa ce amestecul a fost obtinut, se trece la turnarea acestuia sub forma de pardoseala, nivelare si aplicarea unor straturi de culoare. Culorile folosite sunt un amestec de arigla naturala cu pigmenti si oxizi . Dupa ce pardoseala este definitivata, intretinrea acesteia este simpla si presupune doar maturatul si curatatul cu un material textil imbibat cu solutie pentru spalat.
Daca sunt lucrate cu profesionalism si mentinute permanent, pardoselile din chirpici isi pastreaza rezistenta si ne putem bucura de confortul pe care il ofera pe durata intregii vieti.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

George Stroescu

28 noiembrie, 20:28

sint interesat sa aflu niste info. despre acest subiect dar de ce se pune in argila si nisip amestecat cu gunoi organic '? Am auzit retete de compozitie doar pamint si ceva ciment cu apa .Nu stiu dati o idee ca nu stiu ceva sigur Va multumesc.

Alte articole

Profile trecere pe pardoseala Profile trecere pe pardoseala
Cand te-ai bucurat ultima oara din plin de casa ta? Cand te-ai bucurat ultima oara din plin de casa ta?
Parchetul si incalzirea in pardoseala Parchetul si incalzirea in pardoseala
Cum se realizeaza designul placilor ceramice Cum se realizeaza designul placilor ceramice
Normele tehnice de clasificare a placilor ceramice (II) Normele tehnice de clasificare a placilor ceramice (II)
Galeria Buhara | Structura si culoarea chilimurilor Galeria Buhara | Structura si culoarea chilimurilor

Vezi mai multe articole