on

Pardoseala din pluta – Avantajele si Dezavantaje

27 ianuarie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi pardoseala din pluta nu este o alegere la fel de populara precum parchetul sau gresia, rezistenta si eficienta termica o fac potrivita pentru orice tip de locuinta. Pluta este un material extrem de usor de intretinut, are o durata de viata mare, iar costul de achizitie nu este unul ridicat. In functie de modelul ales si de furnizorul selectat, pardoselile din pluta pot fi o alternativa avantajoasa la pardoselile laminate conventionale.

Avantajele placilor de pluta:

•          sunt realizate dintr-un material natural;

•          sunt rezistente la trafic mediu si casnic;

•          sunt antistatice;

•          sunt fonoabsorbante;

•          bune izolatoare fonice;

•          sunt stabile;

•          au o durabilitate ridicata a stratului de uzura.

Deoarece in compozitia sa se regasesc acizi grasi si suberina (substanta organica impermeabila) pluta este un foarte bun hidroizolator. Pardoseala din pluta este recomandata si pentru persoanele care sufera de alergii, deoarece suberina va tine la distanta bacteriile si acarienii.

Spre deosebire de pardoselile din lemn, placile de pluta sunt rezistente la apa, motiv pentru care sunt potrivite pentru camere slab incalzite sau neincalzite. Pluta asigura si o termoizolare foarte buna, fiind capabila sa pastreze o temperatura constanta pe tot parcursul anului. Pe langa proprietatile termoizolante, placile de pluta au si proprietati antifonice, iar materialul se dovedeste extrem de indicat pentru persoanele cu dureri de spate sau de articulatii, deoarece absoarbe socurile din timpul mersului.

Desi nu pare, pardoseala din pluta este si foarte rezistenta la presiune. Datorita flexibilitatii celulelor din pluta naturala, aceasta revine la forma initiala dupa indepartarea greutatii care apasa pana atunci intr-o anumita zona.

Pluta este un material ignifug. Pentru a lua foc aceasta are nevoie de temperaturi foarte ridicate, iar atunci cand din nefericire se aprinde, nu elimina mult fum si nici nu emana foarte multe substante toxice.

Dezavantajele placilor de pluta:

Apa si soarele puternic pot afecta suprafata plutei, ducand la decolorarea acesteia. Este recomandat sa nu montezi o pardoseala din pluta in incaperile unde schimbarile de temperaturi sunt mari. De asemenea, pluta poate fi afectata de materialele foarte ascutite, de exemplu de tocul unui pantof sau unghiile unui animal de companie (caine, pisica, etc.).

Montarea si intretinerea pardoselii din pluta

Placile din pluta se pot monta fie cu ajutorul unui adeziv, fie prin sistemul click. Daca optezi pentru prima varianta (adeziv), inaintea de motare, parchetul trebuie sa ramana nedesfacut in pachet timp de 48 de ore, iar adezivul si lacul sa fie pastrate la temperatura camerei (18-25 grade Celsius). Conditiile sunt necesare, deoarece materialul poate suferi modificari dimensionale din cauza fluctuatiilor de temperatura si de umiditate. De asemenea, este necesar sa asiguri o suprafata suport cat mai plana, care sa fie complet uscata si curatata de resturi de material. Iti recomandam sa folosesti un folosesti un adeziv special si sa respecti instructiunile de pe ambalajul acestuia, dar si de pe ambalajul placilor de pluta.

In cazul placilor de pluta cu model, este foarte important ca inainte de lipirea lor pe suprafata suport, sa desenezi pe podea amplasarea exacta a acestora, deoarece ulterior lucrarea nu va mai putea fi corectata. De asemenea, este esential ca intre perete si pardoseala sa fie lasat un rost de dilatatie de 5 mm. Dupa efectuarea masuratorilor, aplica adeziv pe placi si pe stratul suport. Placile se vor lipi abia dupa 20 – 30 de minute, timp in care adezivul se usuca pe ambele suprafete. Fiecare placa trebuie batuta usor cu un ciocan de cauciuc, pentru fixare, iar excesul de adeziv rezultat in urma compresiei trebuie sters imediat cu o carpa umeda. La finalul acestei operatiuni, intreaga suprafata trebuie batatorita cu un tavalug, de mai multe ori.

Daca pardoseala din pluta nu este lacuita, in urmatoarea zi de dupa instalare trebuie sa slefuiesti intreaga suprafata cu o hartie abraziva de granulatie 120. Apoi, incaperea trebuie aspirata, iar usile si ferestrele inchise pentru a nu permite intrarea si depunerea prafului din exterior.

Ulterior slefuirii, se va trece la aplicarea lacului, in doua sau trei straturi. Periodic, este recomandata curatarea pardoselii cu detergenti speciali, recomandati de producator.

Mai multe informatii despre montajul si intretinerea pardoselilor din pluta vei gasi si aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gresie tip parchet: Solutia perfecta pentru un design elegant si durabil Gresie tip parchet: Solutia perfecta pentru un design elegant si durabil
... tot de ce avem nevoie! ... tot de ce avem nevoie!
Montarea parchetului Montarea parchetului
Ce este pardoseala epoxidica Ce este pardoseala epoxidica
Reconditionarea pardoselii: sfaturi de realizare a lucrarii si scheme ajutatoare Reconditionarea pardoselii: sfaturi de realizare a lucrarii si scheme ajutatoare
Parchet laminat – Probleme si solutii Parchet laminat – Probleme si solutii

Vezi mai multe articole