on

Pardoselile din pluta: caracteristici, sfaturi de montare si de intretinere

27 martie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Poate ca pardoseala din pluta nu este o alegere la fel de populara precum parchetul, insa rezistenta si eficienta sa termica o recomanda drept o solutie pentru orice locuinta. Este cunoscut faptul ca placile de pluta sunt rezistente la apa, spre deosebire de pardoselile din lemn, ceea ce le face potrivite pentru camere slab incalzite sau neincalzite. Pe langa proprietatile termoizolante,  placile de pluta au si efect antifonant, iar materialul se dovedeste extrem de indicat pentru persoanele cu dureri de spate sau de articulatii, deoarece absoarbe socurile din timpul mersului.

Cu toate ca nu pare, pardoseala din pluta este si foarte rezistenta la presiune. Datorita flexibilitatii celulelor din pluta naturala, aceasta revine la forma initiala dupa indepartarea greutatii care apasa pana atunci intr-o anumita zona. Pardoseala din pluta este recomandata pentru placarea living-urilor si a dormitoarelor, iar tratata corespunzator, isi poate pastra aspectul timp de cateva decenii.

Avantajele placilor de pluta:

  • sunt realizate dintr-un material natural
  • sunt rezistente la trafic mediu si casnic
  • sunt antistatice
  • sunt fonoabsorbante
  • bune izolatoare fonice
  • sunt stabile
  • au o durabilitate ridicata a stratului de uzura

Montarea si intretinerea

Aceasta operatiune se realizeaza cu ajutorul unui adeziv sau prin sistemul click. In cazul variantei cu adeziv, inaintea inceperii montajului, parchetul trebuie sa ramana nedesfacut in pachet timp de 48 de ore, iar adezivul si lacul sa fie pastrate la temperatura camerei (18-25 grade Celsius). Conditiile sunt necesare, deoarece materialul poate suferi modificari dimensionale din cauza fluctuatiilor de temperatura si de umiditate.

Tot inainte de montarea propriu-zisa a placilor de pluta, este necesara asigurarea unei suprafete suport cat mai plana, care sa nu prezinte o denivelare mai mare de 2mm/ 3m si care sa fie complet uscata si curatata de resturi de material. Daca sapa prezinta denivelari mai mare decat cele tolerate, este  recomandata turnarea unei sape autonivelante, dupa care se va astepta uscarea aproape completa a acesteia.

Placile de pluta trebuie lipite doar cu adeziv special si conform instructiunilor de pe ambalaj. Este foarte important ca, inainte de lipirea placilor pe podea, sa fie desenata pe podea amplasarea exacta a acestora, deoarece ulterior lucrarea nu va mai putea fi corectata. De asemenea, este esential ca intre perete si pardoseala sa fie lasat un rost de dilatatie de 5 mm. Abia dupa luarea acestor masuri, se va aplica adeziv atat pe placi, cat si pe stratul suport, si se poate trece la lipirea pardoselii. Dupa 20-30 minute, cand adezivul se usuca atat pe placi, cat si pe sapa, se poate incepe lipirea placilor. Fiecare dintre acestea trebuie batuta usor cu un ciocan de cauciuc, pentru fixare, iar excesul de adeziv rezultat in urma compresiei trebuie sters imediat cu o carpa umeda. La finalul acestei operatiuni, intreaga suprafata trebuie batatorita cu un tavalug, de mai multe ori.

In cazul in care pardoseala de pluta nu este lacuita, in urmatoarea zi de dupa instalare trebuie slefuita intreaga suprafata montata cu o hartie abraziva de granulatie 120. Apoi, incaperea va trebui aspirata, iar usile si ferestrele inchise pentru a nu permite intrarea si depunerea prafului din exterior.

Ulterior slefuirii, se va trece la aplicarea lacului, in doua sau trei straturi. Periodic, este recomandata curatarea perdoselii cu detergenti speciali, recomandati de producator.

Daca ai si alte intrebari legate de montajul si de intretinerea pardoselilor din pluta, te invitam sa le adresezi in topicul dedicat de pe forumul Misiunea Casa: http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php/5198-pardoseala-din-pluta/page1

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

... tot de ce avem nevoie! ... tot de ce avem nevoie!
Cum se realizeaza designul placilor ceramice Cum se realizeaza designul placilor ceramice
Concursul National al Montatorilor de Pardoseli 2010 Concursul National al Montatorilor de Pardoseli 2010
Cum sa va alegeti parchetul Cum sa va alegeti parchetul
Parchet masiv sau parchet stratificat? Parchet masiv sau parchet stratificat?
Pardoseala din lemn Pardoseala din lemn

Vezi mai multe articole