Paris - o excursie de vis in istorie

Paris - o excursie de vis in istorie

21 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Saptamana trecuta am inceput impreuna cu dumneavoastra o scurta incursiune intr-unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei : Parisul. Va spuneam atunci cum a ajuns acest oras sa aiba o astfel de arhitectura, unica, si de ce Versailles este vizitat de milioane de turisti anual. Dar capitala Frantei nu inseamna doar atat.

Ca sa fie trecerea mai usoara vom incepe cu fratele mai mare al unui punct de atractie bucurestean: Arcul de Trimuf. La capatul vestic al bulevardului Champs-Elysees, Place de l'Étoile(acum Place Charles de Gaulle), se afla celebrul Arc de Triumf construit in onoarea eroilor luptatori francezi si care adaposteste Mormantul Soldatului Necunoscut. Conceput de arhitectul Jean Chalgrin in 1806 dupa victoria lui Napoleon I de la Austerlitz, monumentul are o inaltime de 51 metri si o latime de 45 metri fiind al doilea arc ca marime din lume dupa unul putin mai mare construit in Coreea.

      Champs-Élysées (literal, campurile elizee) porneste din Place de la Concorde spre fostul Place de l'Étoile, locatia Arcului de Triumf, formand o parte din linia asa-numitei Axe Istorice. Champs-Élysées a fost la origine numele unor campuri, pana in 1616 cand Marie de Medici a decis sa construiasca o carare in trei linii. In 1724, bulevardul a fost extins pana la Place de l'Étoile.

      Place de la Concorde, una dintre cele mai mari piete ale Parisului, este situata in arondismentul 8, la capatul de est al bulevardului Champs-Élysées. Piata a fost construita dupa planurile arhitectului Ange-Jacques Gabriel si a fost inaugurata la 20 iulie 1763.
      Opera Garnier este un reper al intrarii nordice a Bulevardului Operei (Avenue de l'Opéra). Este privit ca si una din piesele de valoare arhitecturala deosebita ale vremii sale. Construita in stilul neo-baroc, este al treisprezecelea teatru care gazduieste Opera din Paris, de la fondarea sa de catre Ludovic al XIV-lea in 1669.
      Un alt simbol al Frantei este Turnul Eiffel, o constructie ridicata pe schelet de otel. Numit dupa arhiectul sau, Gustave Eiffel, este una dintre principalele destinatii turistice, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Turnul si-a primit cel de-al 200.000.000 invitat pe 28 noiembrie 2002. Structura a fost construita in 1887-1889 ca sa serveasca drept arc de intrare la Expozitia Universala (1889), un targ mondial ce sarbatorea centenarului Revolutiei franceze. A fost inaugurat pe 31 martie 1889 si deschis pe 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de otel, folosind doua milioane jumatate de nituri. Lifturile originale functionau cu ajutorul unui sistem hidraulic, iar lifturile actuale sunt electrice. Turnul are 300 m inaltime, excluzand antena din varf, ce mai adauga 20 de metri, si o greutate de peste 10.000 de tone. Pentru a ajunge in varf pe jos vizitatorii ar trebui sa urce 1665 de scari. Cand a fost construit, era cea mai mare cladire din lume. Intretinerea turnului include 50 de tone de vopsea maro inchis, la fiecare 7 ani. Depinzand de temperatura aerului, Turnul Eiffel isi schimba inaltimea cu cativa centimetri datorita contractiei si dilatarii aliajului de metale.
      O categorie aparte o constituie monumentele care nu au fost apreciate la momentul constructiei lor de catre locuitorii Parisului De exemplu, locuitorii Parisului de astazi au considerat Centrul National de Arta si Cultura Georges Pompidou - monstrous, la inceput... Structura acestei moderne constructii formeaza o uriasa 'cutie transparenta'' al carei schelet de coloane cilindrice de otel ''sprijina'' grinzile ce traverseaza latimea cladirii. Toate sistemele mecanice sunt pozitionate pe partea exterioara a coloanelor principale si atrag atentia in mod deosbit prin culorile vii - lifturile sunt rosii, scarile rulante trec prin tunele de plastic transparent, tevile pentru sistemele de aer sunt albastre, cele pentru apa sunt verzi, iar cele electrice galbene. Neobisnuita constructie se bucura in fiecare zi de peste 20.000 de vizitatori.
      Am lasat pentru saptamana viitoare, cand veti citi ultimul articol despre acest oras magnific, doua dintre cele mai cunoscute atractii din lume, doua muzee-palat care coplesesc doar atunci cand le auzi numele, Luvru si Catedrala Notre-Dame.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Reabilitarea spatiului public - piata Schouwburgplein Reabilitarea spatiului public - piata Schouwburgplein
Vara in toiul iernii Vara in toiul iernii
Biserica Neagra dincolo de metafora Biserica Neagra dincolo de metafora
De BF e cel mai bine sa-ti cumperi accesorii pentru vacanta De BF e cel mai bine sa-ti cumperi accesorii pentru vacanta
Toamna se numara valizele Toamna se numara valizele
4 destinatii de vacanta - Arhitectura impresionanta a oraselor europene 4 destinatii de vacanta - Arhitectura impresionanta a oraselor europene

Vezi mai multe articole