Pas cu pas spre prima casa - 25 Mai 2009

25 mai, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Programul "Prima Casa'' se adreseaza tuturor celor care nu au o locuinta in momentul de fata.
 
Boc: Bancile trebuie sa perceapa un avans de maximum 5% si dobanzi cat mai scazute.
 
"Nu am pus nicio conditie, ca locuinta sa fie noua sau veche"
 
Programul ''Prima Casa'' anuntat de catre premierul Emil Boc a starnit inca de la inceput o serie de discutii in conditiile in care nu se stie nimic clar, fiind vorba doar de un anunt. Prezent in cadrul emisiunii Nasul de la B1 TV, premierul Boc a incercat sa aduca lamuririle necesare pentru a nu mai lasa loc de interpretari. Potrivit asteptarilor, garantarea creditelor pentru cumpararea primei locuinte, in limita maxima de 60.000 euro, ar putea impulsiona piata imobiliara si a constructiilor, dar nu trebuie uitat faptul ca rezultatul depinde de modul cum va fi aplicat programul si de reactia bancilor. "Pornind de la premisa ca in Romania exista o mare nevoie de locuinte, Programul «Prima Casa», pe care l-am demarat in cadrul Guvernului, se adreseaza tuturor romanilor care nu au in proprietate o locuinta in momentul de fata, tineri in special, dar nu numai tineri'', a precizat Boc. Din cele spuse de premier reiese ca pot apela la acest program persoanele care nu au in momentul in care fac solicitarea o locuinta in proprietate, si fara a fi impusa vreo limita de varsta, ''credem ca cu preponderenta tinerii vor fi aceia care vor fi primii'', a specificat premierul. In plus, nu exista deocamdata nicio restrictie in ceea ce priveste achizitia unui imobil nou sau vechi. ''Nu am pus niciun fel de conditie deocamdata. Un imobil, o locuinta 60 de mii de euro, atata garanteaza maxim statul'', a mentionat Boc.
 
De asemenea, si bancile care vor sa adere la acest program trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. O prima conditie se refera la avansul pe care institutiile bancare il percep, in acest caz acesta nu trebuie sa fie mai mare de 5%. De asemenea, un alt criteriu ia in calcul costul efectiv al finantarii, la care se adauga si nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului. In aceste conditii, ramane de vazut care vor fi bancile interesate de propunerea premierului.
 
''Doua conditii sunt absolut obligatorii pentru banci. In primul rand, sa nu cereti mai mult de 5% avans pentru locuinta. Asta va fi conditia pe care o vom pune bancilor, ca sa poata sa se incadreze in acest program si sa poata primi bani de la Fondul de garantare. A doua conditie importanta este costul efectiv al finantarii, dobanda. Acele banci care vor da cele mai mici dobanzi. Pe langa aceste doua conditii de baza mai punem inca doua: nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului. Si - o chestiune tehnica - sistemul de evaluare al imobilului acceptat in garantie'', a declarat Emil Boc, in cadrul emisiunii Nasul.
 
Cine ia casa daca nu sunt platite ratele?
 
 
In cadrul proiectului ''Prima Casa'' riscul neplatii este preluat atat de stat cat si de banci numai ca in proportii diferite.
 
''Statul (iti ia casa)... in proportia banca-stat fiecare cat are contributia in garantie. Noi 80% avem garantia pe cele 100 de milioane de euro pe care le dam. Deci, va fi impartita responsabilitatea intre stat si banca, dar statul preia o pondere foarte importanta din aceasta garantie si in conditiile acestea evident ca riscul bancii se diminueaza. Diminuandu-se riscul bancii, banca nu mai este obligata sa-si puna acele provizioane, adica acei bani deoparte pentru creditul neperformant in cazul ca nu se dau banii inapoi. Si atunci, diminuandu-se costurile evident ca si banca va putea sa scada costul, creditul pe care il da la tanar sau la cetatean'', a specificat Boc.
 
Pe de alta parte, premierul a subliniat faptul ca daca programul va functiona va fi multiplicat pentru ca exista bani. ''Daca programul va fi de succes il vom multiplica de 2 ori, de 3 ori, de 4 ori, pentru ca bani exista. Daca vom observa ca este un program de succes, vom mai lua inca 100 de milioane de euro, inca 100 de milioane de euro si in loc sa garantam pentru un miliard de euro - locuinte, vom garanta de 3 miliarde de euro - locuinte'', a declarat Boc.
 
Geoana: Se pot construi 50.000 de locuinte
 
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat sambata, la Constanta, ca se pot construi prin Programul "Prima Casa" 50.000 de locuinte. "In estimarea noastra, se pot construi prin garantia statului spre 50.000 de unitati de locuinte, care pot sa insemne cateva zeci de mii de locuri de munca noi sau pastrate, ceea ce evident reprezinta un titlu prioritar al nostru", a spus liderul social-democrat.
 
Geoana a spus ca, discutiile viitoare pe aceasta tema vor avea in vedere doua probleme. Prima vizeaza TVA, care in opinia sa trebuie sa fie cat mai mic pentru constructia de locuinte, iar cea de-a doua se refera la posibilitatea transferului de terenuri, din domeniul public catre autoritatile locale, cu titlu gratuit, pentru dezvoltarile imobiliare.
 
Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea a declarat sambata ca statul poate garanta circa 16.000-17.000 de case noi cumparate prin Programul "Prima casa" si poate dubla suma garantata la 200 milioane euro daca piata se misca, iar bancile pot sa dea credite din august-septembrie.
 
"Daca vreti sa va cumparati un apartament de 100.000 de euro, va duceti la banca si cereti imprumut acei bani. Banca spune ca poate sa va ia avans 30%. Dumneavoastra nu aveti 30% si atunci acest fond de garantare vine si garanteaza bancii. Orice persoana care nu are o locuinta in proprietate are dreptul la asta si va garanta cu locuinta pe care o cumpara. Prin fondul de garantare, Guvernul garanteaza 16.000-17.000 de apartamente", a spus Pogea.
 
Ministrul a explicat ca, in urma discutiilor preliminare avute cu expertii bancilor, acestia au fost multumiti de program, intrucat "acest pachet este cel mai bun mecanism pentru ca ajuta la securizarea riscului de nerambursare".
MFP a invitat, saptamana trecuta, CEC Bank si alte cinci banci sa le prezinte proiectul Prima Casa, a declarat, vineri, vicepresedintele CEC Bank, Mirela Iovu, potrivit NewsIn.
 
"CEC Bank a fost invitata saptamana trecuta la o intalnire cu Ministerul Finantelor, impreuna cu alte cinci banci, daca nu ma insel, si ni s-a prezentat acest proiect al Guvernului. Noi vom spriji, bineinteles, implementarea proiectului cu finantare", a spus Mirela Iovu.
 
Aceasta a apreciat ca ajutorul primit din partea statului, prin garantarea acestor credite, ar urma sa reduca "binisor" dobanzile pe care trebuie sa le plateasca beneficiarii acestui proiect. 
 
Plosceanu: Nu se vede un dialog intre stat si banci 
 
Desi Guvernul mizeaza pe faptul ca in acest fel se va oferi un sprijin real sectorului constructiilor, presedintele ARACO atrage atentia ca efectele nu vor aparea imediat. ''Initiativa Guvernului este una buna, dar in acest moment problema este cum va reactiona sectorul bancar la aceasta propunere. Nu tebuie eliminat din ecuatie faptul ca bancile merg pe un avans de 30-40%, iar premierul Boc le cere 5%, ceea ce scoate in videnta faptul ca nu a existat un dialog eficient intre cele doua parti'', a declarat, pentru Curierul National, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). In acelasi timp, potrivit presedintelui ARACO sectorul constructiilor are nevoie in perioada de criza de masuri imediate si nu de unele ce se vor aplica pe termen lung. ''Este o cale lunga pana se va pune in practica, iar sectorul constructiilor are nevoie de masuri mai rapide pentru ca foarte multe firme sunt afectate'', a subliniat Plosceanu.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Apartamente noi in Militari Apartamente noi in Militari
Cum se poate vinde repede un apartament vechi? Cum se poate vinde repede un apartament vechi?
Blocuri si vile noi de 65 de milioane de euro Blocuri si vile noi de 65 de milioane de euro
Pretul apartamentelor a crescut cu 20% Pretul apartamentelor a crescut cu 20%
Miturile imobiliare sunt desfiintate la Targul Imobiliar PROJECT EXPO - Prima Casa! - 02 Iulie 2009 Miturile imobiliare sunt desfiintate la Targul Imobiliar PROJECT EXPO - Prima Casa! - 02 Iulie 2009
Cadastrul agricol costa intre 2 si 10% din valoarea terenului Cadastrul agricol costa intre 2 si 10% din valoarea terenului

Vezi mai multe articole