on

Pasii necesari pentru refacerea acoperisului

15 martie, 2024

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Acoperisul casei are un rol foarte bine definit, pe langa faptul ca acesta asigura protectia cladirii fata de factorii atmosferici, conservand integritatea imobilului, cat si atmosfera din interiorul acestuia, isi poate pune amprenta si asupra „personalitatii” constructiei, deoarece forma si aspectul sunt definitorii pentru imaginea finala a casei tale.

 

Atunci cand un acoperis este depasit ca performanta, este deteriorat si inestetic trebuie sa te gandesti serios la repararea sau inlocuirea acestuia. La refacerea unui acoperis calitatea materialelor este esentiala, insa o importanta la fel de mare trebuie acordata si montajului. Este recomandat ca montajul sa fie realizat de profesionisti deoarece acestia nu se ocupa doar de instalare, ci si de calculele si masuratorile necesare, astfel incat acoperisul sa reziste o perioada cat mai indelungata.

 

 

 

Cu o intretinere periodica si cu cateva verificari temeinice, acoperisurile din tigla metalica pot rezista fara nici un fel de problema si pana la 50 de ani. Pentru a evita cheltuielile suplimentare pe care refacerea unui acoperis le implica, iti recomandam sa efectuezi verificari minutioase si dupa furtunile puternice, dar si imediat dupa incheierea fiecarui sezon rece. Despre Intretinerea si garantia acoperisului poti citi mai multe aici.

 

Cand trebuie sa refaci acoperisul?

 

Sunt foarte multe cazuri in care inlocuirea unor elemente de constructie uzate este o solutie mai buna decat repararea acestora. Principalele motive pentru refacerea acoperisului sunt urmatoarele:

- Deteriorarea sau invechirea structurii acoperisului si/sau invelitorii;

- Modificari ale volumetriei spatiului locuit si extinderi ale acestuia care implica si adaptari ale structurii de acoperis;

- Schimbarea solutiei initiale de invelire a structurii de acoperis (trecerea de la un sistem de invelitoare la altul, schimbarea paletei coloristice).

 

Cand este cel mai bine sa programezi refacerea acoperisului?

 

In general, lucrarile de refacere si orice alte interventii asupra acoperisului ar fi bine sa se realizeze in sezonul cald, astfel minimizezi riscul afectarii proiectului in perioadele lungi de precipitatii.

 

 Care sunt pasii specifici refacerii unui acoperis vechi?

 

  1. Determinarea solutiei tehnice;
  2. Programarea etapelor;
  3. Decopertarea invelitorii uzate sau demolarea intregii structuri – demolarea poate fi realizata pe zone sau integral, insa trebuie sa acorzi o atentie deosebita si conditiilor meteorologice si protectiilor necesare. De asemenea, decopertarea se va realiza respectand ordinea logica a operatiilor: se va porni de la partea superioara catre streasina, incepand cu demontarea accesoriilor, continuand cu invelitorile, luminatoarele… pana la sarpanta. Operatiunile se vor realiza dinspre exterior spre interiorul cladirii.
  4. Reconstructia structurii – inlocuirea elementelor de sustinere deteriorate (grinzi, capriori, sipci etc.);
  5. Finisarea zidariilor aflate la nivelul acoperisului;
  6. Instalarea foliei anticondens;
  7. Montajul sistemului de invelitoare si a accesoriilor pentru acoperis, a elementelor de inchidere si etanseizare (streasina, dolii, coama etc.).

 

Este extrem de important sa ai in vedere faptul ca un acoperis, indiferent de tipul de invelitoare aleasa, trebuie sa indeplineasca anumite roluri esentiale, si anume: sa fie solid, sa fie rezistent, sa fie etans si sa reziste conditiilor exterioare – apa, vant, ninsoare, inghet – dezghet etc. Astfel, iti recomandam sa lucrezi cu personal calificat, sa folosesti materiale de buna calitate si sa apelezi la specialisti care sa supervizeze lucrarile.

 

Pentru a-ti proteja investitia si pentru a evita o noua refacere a acoperisului este important sa analizezi motivele si cauzele care au dus la inlocuirea acestuia. Iar in cazul in care au fost probleme, precum: infiltratii, solutii nepotrivite, deprecieri se vor depune toate eforturile pentru a nu fi repetate.

 

De asemenea, este foarte important sa ai in vedere si aspectele legislative atunci cand doresti sa modifici acoperisul casei tale. Mai exact Legea 50/1991 care mentioneaza ca pentru orice lucrare de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora este necesar eliberarea unui Certificat de Urbanism si a unei Autorizatii de Construire.

Cand, de ce si cum schimbam acoperisul casei noastre? Descopera raspunsurile urmarind clipul de mai jos și altele pe care le vei descoperi pe canalul YouTube ale Partenerului nostru. 

Articol realizat cu sprijinul specialistilor WETTERBEST.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

5 Intrebari frecvente despre tabla cutata 5 Intrebari frecvente despre tabla cutata
Cum poti vopsi tabla de pe acoperis Cum poti vopsi tabla de pe acoperis
Invelitorile din tabla Invelitorile din tabla
Protectia acoperisului la zapada Protectia acoperisului la zapada
Ghid practic de montaj al sistemului de jgheaburi și burlane Ghid practic de montaj al sistemului de jgheaburi și burlane
Un spatiu verde pentru fiecare - dreptul fiecarui orasean Un spatiu verde pentru fiecare - dreptul fiecarui orasean

Vezi mai multe articole