Bancile nu se zgarcesc la bani decat atunci cand clientii fac greseli "fatale".
Cum sa te asiguri ca banca iti va aproba dosarul pentru contractarea unui credit ipotecar? Cel mai important lucru este sa te asiguri ca veniturile in baza carora este acordat imprumutul sunt suficient de mari pentru a lua suma necesara pentru achizitia locuintei dorite. Potrivit directorilor de retail ai bancilor comerciale, cele mai multe dosare sunt respinse deoarece veniturile sunt prea mici in raport cu suma ceruta, este pusa la indoiala obtinerea veniturilor declarate.
Alte motive pentru care nu sunt aprobate dosarele de credit sunt unele probleme cu actele de proprietate ale bunurilor ipotecate in favoarea bancii - ca de exemplu neefectuarea succesiunilor in cazul bunurilor mostenite.
Calcule temeinice, de acasa
Cele mai multe banci au pe pagina de web calculatoare cu ajutorul carora potentialii clienti pot afla suma maxima care poate fi acordata pentru veniturile pe care le obtin. Astfel, cei care doresc sa ia un credit ipotecar isi pot face primele calcule pentru a afla suma pe care o pot obtine de la banci - cel mult 75% din valoarea imobilului. Cu fiecare punct de dobanda in minus, suma ce poate fi imprumutata creste cu aproape 10%.
Informatii in plus - ca de exemplu comisioanele percepute de institutiile de credit, politele de asigurare cerute de banca -, si o verificare a calculelor pot fi obtinute telefonic de la consilierii bancii. Acestia pot calcula si scoring-ul (punctajul) solicitantilor - bancile accepta numai dosarele celor care indeplinesc un anumit numar de puncte, diferit de la o banca la alta.
Potrivit reprezentantilor BCR, dosarele respinse de banca au reprezentat doar 3% din total.
Selectie la preaprobare
Majoritatea bancilor ofera o preaprobarea a imprumutului solicitat - cu alte cuvinte, banca este de acord sa va imprumute o anumita suma. Potrivit directorului de retail de la Banca Romaneasca, Sorin Mititelu, circa 80% din cererile de credit ipotecar primesc unda verde in aceasta etapa.
Refuzurile sunt cauzate de obicei de natura veniturilor: cele obtinute din chirii si din dividende necesita o verificare mai ampla din partea angajatilor bancii. Mititelu explica insa ca exista si cazuri in care veniturile din chirii prezentate de solicitanti sunt mult mai mari decat media practicata pe piata.
In etapa finala de aprobare, aproximativ 99% din cereri sunt solutionate favorabil, potrivit reprezentantului Bancii Romanesti. Acelasi procent este avansat si de directorul de retail al Volksbank, Roxana Bolocan, care afirma ca procentul refuzurilor tinde catre zero. "Singurul risc de respingere este sa-i gasim (n.r. - pe potentialii clienti) ca figurand ca rau-platnici la Centrala Riscurilor Bancare de la BNR sau la Biroul de Credit", afirma Bolocan.
Verificarea bonitatii
Inainte de a solicita un imprumut, clientii bancilor pot verifica daca figureaza in baza Biroului de Credit cu restante la creditele contractate in trecut. Daca informatiile din baza de date a Biroului sunt eronate, puteti cere bancii care le-a raportat sa le corecteze. Informatiile pot fi solicitate chiar la Birou, iar prima verificare in cursul unui an calendaristic este gratuita. Incepand cu cea de-a doua verificare pretul este de 3 lei noi.
Atentie la evaluare
Exista situatii in care, din cauza evaluarii nesatisfacatoare, banca nu aproba intreaga suma ceruta de solicitant. In acest caz se cade la invoiala: "Poate imprumuta o suma mai mica si sa aduca un avans mai mare sau se poate orienta catre o locuinta mai ieftina".
Sursa: Evenimentul zilei
Comentarii
Nu exista comentarii.