Pentru cei mai multi dintre noi, primavara este mai mult decat un simplu anotimp calendaristic. Este si anotimpul in care se face curatenia generala a locuintei. Iar pentru cei care stau la curte intervine si o alta ”bataie de cap”: cum sa-si mentina aleea casei curata, fara balti de apa de ploaie si fara noroi.
Sursa Foto: Pixabay
Daca nu ati avut sansa unor pietre naturale, cărora italienii le spun ”Sampiterini” sau ”sanpietrini”, o alta optiune pe care o consideram viabila ar fi montarea unui pavaj decorativ. Pe langa faptul ca acesta este foarte practic si usor de montat, este si foarte estetic. De asemenea este si destul de uor de montat.
Primul pas este planificarea si schitarea suprafetei de pavaj ce trebuie montata, pe baza caruia se stabileste cantitatea de pavaj si elementele aditionale necesare (borduri, rigole, etc.) si panta de 1%.
Primul pas este delimitarea suprafatei de pavat cu tarusi de lemn si sfoara. Apoi se decoperteaza si se pregateste solul. Se inlatura de pe zona ce urmeaza a fi pavata un strat de pamant de la suprafata de grosime 200-350 mm. Daca suprafata e plata, pentru drenare, se va crea o usoara panta in timpul excavarii. Adancimea de excavare se calculeaza astfel: grosimea pavajului + 40 mm patul de pavaj + 100-150 mm stratul de baza. Se vor inlatura toate radacinile si buruienile. Golurile se umplu cu pietris si se compacteaza. Se va compacta toata suprafata decopertata in cazul cand stratul de baza este din beton.
Pe suprafata decopertata se aseaza stratul de baza (pietris sau beton) cu grosimea de 100-150 mm. Stratul de baza flexibil din pietris se recomanda pentru elemente de pavaj cu dimensiuni mici: behaton, uni, uniloc, holand, hydropor, eko, dale 30x15 cm, dale 30x30 cm.
Suprafata pavata trebuie sa aiba o panta pentru scurgere de 1%. Aceasta panta se realizeaza cu ajutorul a doua tevi care se introduc in stratul de pietris, masurandu-se exact diferenta de nivel. Tevile sunt suport pentru rigla de nivelare. Se compacteaza pietrisul cu un vibrator cu placa.
Stratul de baza rigid din beton se recomanda pentru toate elementele de pavaj supuse la trafic, pentru dale cu dimensiuni mari si pentru elemente de pavaj cu muchii vii (fara sanfren): dale tip bulevard, uni fara sanfren.
Stratul de beton este lasat sa se intareasca circa 2-7 zile functie de conditiile meteo.
Peste pietrisul compactat sau peste stratul de beton se aseaza un strat de nisip uscat (sort 0-4 mm) cu grosimea de 40 mm numit pat de pavaj. Se vibreaza nisipul apoi se mai imprastie nisip "de pierdere" si se niveleaza. Stratul de nisip trebuie sa fie perfect neted, fara urme.
Montarea elementelor de pavaj pe stratul de nisip se face prin simpla asezare a acestora la configuratia dorita. Intre elementele de pavaj ramane un rost de 2-3 mm.
Daca se foloseste strat de mortar, atunci, intre elementele de pavaj se vor lasa rosturi de 8-10 mm care se vor umple cu mortar. Montarea elementelor de pavaj pe stratul de mortar se realizeaza astfel: fata laterala a elementului de pavaj langa care se aseaza urmatorul element se incarca cu mortar (avand grija sa nu se murdareasca fata pavajului). Urmatorul element se impinge in celalalt incarcat cu mortar. Aducerea la nivel se face cu ajutorul unui ciocan de lemn sau de cauciuc, cu batai usoare inspre colturile elementului.
Dupa terminarea asezarii elementelor de pavaj pe stratul de nisip, in rosturi se va presara nisip fin (granule de maxim 2 mm), dupa care se va matura bine suprafata pavata.
Alta metoda de umplere finala cu mortar a rosturilor este cimentarea uscata. Se matura perpendicular pe directia rosturilor un mortar uscat 1:3 (ciment:nisip). Metoda este folosita cand pavajul este perfect uscat.
In cazul montajului pe strat de nisip se va folosi vibratorul cu placa pentru compactarea finala a suprafetei pavate. Daca mai este necesar, se vor reumple rosturile si se va matura din nou suprafata. Fixarea si vibrarea pavajului se face pe timp uscat.
Chiar daca nu veti realiza chiar dumneavoastra montajul pavajului decorativ, macar acum stiti ce sa le cereti specialistilor pe care ii angajati pentru aceast lucru. Aparent, va mai ramane o singura problema de rezolvat: alegerea modelului si a culorii care se potriveste cel mai bine cu locuinta dumneavoastra.
De fapt, stiti cu totii ca ”treaba intr-o gospodarie nu se termina niciodata” ... de aceea, va oferim cateva sfaturi pentru intretinerea (ecologica!) a spatiilor dintre pavele sau pietre, atunci cand acestea sunt ”inundate” de buruieni.
Există o varietate de soluții naturale care pot fi utilizate pentru combaterea buruienilor în mod eficient. Iată câteva exemple:
1. Oțetul alb - O soluție diluată de oțet alb poate fi folosită pentru a elimina buruienile. În general, se amestecă o cantitate egală de oțet alb și apă într-un pulverizator și se aplică pe buruieni, evitând contactul cu plantele dorite. Această soluție este eficientă în special pentru buruienile cu rădăcini superficiale.
2. Apa fiartă - Turnarea apei fierte pe buruieni este o altă soluție naturală eficientă. Apa fierbinte va arde buruienile și va împiedica creșterea lor. Această metodă este în special recomandată pentru buruienile cu rădăcini mai adânci.
3. Sare - Sarea poate fi folosită pentru a usca buruienile și pentru a le elimina. Aceasta trebuie utilizată cu precauție, deoarece poate afecta solul și poate preveni creșterea plantelor dorite. Sarea poate fi aplicată direct pe buruieni sau poate fi amestecată cu apă pentru a crea o soluție și apoi pulverizată.
4. Acoperirea solului - Acoperirea solului cu un strat de paie sau frunze uscate poate preveni creșterea buruienilor prin limitarea expunerii la lumină. Această metodă poate fi utilizată în special în zonele cu o densitate mare de buruieni.
Este important să rețineți că soluțiile naturale pot fi mai puțin agresive decât produsele chimice, dar pot necesita utilizarea repetată pentru a obține un efect durabil. De asemenea, trebuie să fiți atenți la impactul lor asupra solului și plantelor din jur.
1 Comentariu
Nelu
20 octombrie, 10:21
Am nevoie ce cava sfaturi privind montarea pavelelor. Intentionez sa-mi pavez curtea casei (acesul poarta-garaj, gratar, bolta). In primul rand, care grosime e cea optima? In al dolea rand este necesar un strat de ciment inaintea nisipului, SAU e ok numai cu piatra?
Care ar fi avantajele/dezavantajele in cazul placarii cu ciment Vs piatra?
Multumesc anticipat.