Preturile caselor si a vilelor din Sinaia au scazut comparativ cu alti ani, dar cumparatorii nu se grabesc sa faca achizitii, asteptand noi ieftiniri.
O vila situata in inima statiunii, cu o suprafata utila de 180 de metri patrati si un teren de 300 de metri patrati, construita in 1945 din caramida la parter si extinsa prin adaugarea unui etaj din lemn cu termoizolatie, costa 180.000 de euro. La cativa metri de aceasta casa se ridica un imobil ridicat in 2002, cu o suprafata construita de 120 mp si un teren in suprafata de 200 mp, pe care proprietarul l-a evaluat la 155.000 de euro.
Pe masura ce creste distanta dintre locuinta si centrul statiunii Sinaia, preturile scad. Astfel, pentru o casa cu demisol, parter, etaj si mansarda (suprafata utila: 150 mp), construita in 2006 si amplasata in zona semicentrala, proprietarul cere 140.000 de euro.
Exista si proprietari care explica preturile mari pe care le cer prin faptul ca vila se afla intr-o zona mai retrasa, care imbie la calm si relaxare. Astfel, o vila la rosu, cu beci, parter, etaj si mansarda (8 camere, 7 bai, o bucatarie), construita in 2004, este evaluata de proprietar la 800.000 de euro, adica aproape 3.000 de euro pe metrul patrat.
Un apartament cu doua camere decomandat, construit in 2007 in Sinaia, cu suprafata construita de 61 mp si suprafata utila de 51 de metri patrati, etajul 5/7 costa circa 60.000 de euro in urma cu cateva luni. Mobilat, apartamentul era evaluat de proprietar la 64.000 de euro, insa criza l-a facut sa fie mai ingaduitor si e dispus sa scada pretul chiar si cu 3-4.000 de euro.
Aerul de epoca se plateste
Iubitorii cladirilor vechi, cu aer istoric, pot achizitiona asemenea immobile cu preturi mai mult decat duble fata de cele afisate pentru cladirile mai "tinere". O cladire construita in 1888, cu o suprafata utila de 200 de mp si inconjurata de un teren de 500 de mp, cu parter si etaj, costa 350.000 de euro.
Vila Alexandru Nabetide, cunoscuta si ca vila "Mesteacanul", construita in 1930 si trecuta pe lista monumentelor, este scoasa la vanzare contra sumei de 1,2 milioane de euro.
Preturile terenurilor depind de localitate, zona, gradul de inclinare, suprafata, deschiderea, privelistea, vecinii, utilitatile, existenta sau lipsa unor izvoare. De exemplu, daca izvorul poate fi captat, el poate constitui un avantaj pentru proprietar, explica Alexandru Ghergheli, administratorul unei agentii imobiliare din Sinaia. Daca insa terenul este mlastinos, pretul scade. Astfel, preturile variaza de la 80 de euro la 500 de euro.
Unele case vechi sunt in paragina sau necesita ample lucrari de consolidare. Proprietarii nu scad insa preturile, deoarece sunt constienti de valoarea terenului. Nu tin cont insa de cheltuielile suplimentare pe care va trebuie sa le faca proaspatul cumparator.
"Pretul nu scade daca e vorba de o casa veche, in paragina. Pretul depinde de zona in care e amplasata si suprafata de teren dimprejur. Dar factorul determinat este vanzatorul: daca e realist sau nu, pentru ca multi cer sume enorme si pe niste case din chirpici. Degeaba le explici ca aceea casa reprezinta de fapt un dezavantaj deoarece noul proprietar va trebui sa suporte costuri suplimentare pentru demolarea imobilului", spune Alexandru Ghergheli.
Susurul de izvor, mai ieftin decat larma sirenelor
Banii pe care i-ar plati pentru o casa in Sinaia abia ii ajung unui client sa isi cumpere un apartament in zonele bune din Bucuresti. De exemplu un apartament situat in zona Primaverii, cu o suprafata de 150 de metri patrati, garaj si boxa, terasa, costa 430.000 de euro.
Un imobil cu aceeasi suprafata, situat pe Soseaua Nordului, este evaluat de proprietar la 300.000 de euro. Un apartament dintr-un bloc din preajma parcului IOR, cu o suprafata utila de 111 metri patrati si o terasa de 12 metri patrati, mobilat si utilat complet, costa 285.000 de euro.
Tot ce e ieftin se vinde chiar si acum, in criza
Chiar daca numarul proprietatilor scoase la vanzare in Sinaia, Predeal sau Busteni a crescut, si ca urmare a unor ramanerii pe piata a unor imobile care nu au fost vandute in anii trecuti, proprietarii tin inca la pret si nu tin cont de realitatile pietei.
"Toti cei care intr-adevar vor sa vanda ar trebui sa se grabeasca in a fixa acest pret realist deoarece peste un an vor obtine o suma mai mica cu 20-30% fata de ceea ce pot obtine acum. Pentru multi, situatia este dureroasa, intrucat acum 3 ani refuzau orice negociere, fie ea si de cateva mii de euro", apreciaza administratorul agentiei imobiliare.
Cei care nu sunt dispusi sa vanda la un pret mai mic fata de cel cerut isi inchiriaza pensiunile sau tin obloanele trase. Aceasta, in speranta ca va trece criza si vor putea obtine bani frumosi pe proprietatile lor. Dar clientii au devenit mai pretentiosi si mai atenti la ceea ce se intampla cu vanzatorul: daca acesta are nevoie urgenta de bani, clientii vor profita de situatie pentru a obtine un pret cat mai mic. Practic, piata e facuta de cumparatori si nu de vanzatori, cum se intampla pana acum.
Cele mai cautate tipuri de proprietati:
apartamentele cu preturi sub 900 euro/mp util,
apartamentele din cladirile de langa partile de schi si in zonele istorice
terenuri mici si ieftine
Cele mai dorite proprietati sunt amplasate in:
Sinaia: zona Furnica, zona Cumpatu si zona centrala
Predeal: Partia de schi, Cioplea, Trei Brazi
Busteni: zona Kalinderu si zona Piatra Arsa
Azuga: zona Partia de schi
Sursa: Evz
Comentarii
Nu exista comentarii.