Chiar daca s-a inregistrat aceasta scadere, de 50 de euro pe metrul patrat, in martie si aprilie preturile au crescut din nou
Analistii Colliers sustin ca numarul tranzactiilor cu apartamente a scazut, per total, cu 30%-50% in primele patru luni
Pentru prima data in ultimii trei ani, apartamentele din Capitala s-au ieftinit
Preturile apartamentelor din Bucuresti au inregistrat in luna februarie a acestui an prima scadere din ultimii trei ani, conform unui indice imobiliar realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International Romania.
Astfel, daca in luna ianuarie a acestui an pretul mediu pe metrul patrat era de 1.826 de euro pe metru patrat, dupa o luna pretul scazuse la 1.776 de euro pe metru patrat. Aceasta a fost singura luna de scadere a preturilor, pentru ca in lunile urmatoare, martie si aprilie, au ajuns la valori de 1.887 de euro si, respectiv, 1.888 euro pe metrul patrat. Fata de luna ianuarie a acestui an, analiza celor de la Colliers arata ca pretul pe metrul patrat a crescut cu 3,39%, cu 62 de euro, ajungand la o valoare medie actuala de 1.888 de euro. Totodata, fata de 1 aprilie 2007, preturile au crescut cu 37%, iar raportate la prima luna a anului 2005, acestea au inregistrat o crestere de 184%.
Diferenta dintre vechi si nou: 11 euro
O comparatie intre preturile apartamentelor vechi si ale celor noi arata ca in luna aprilie a acestui an la cele vechi valoarea medie era de 1.892 de euro pe metru patrat, in timp ce la cele noi valoarea medie era de 1.881 de euro pe metru patrat. La inceputul acestei saptamani, MagazinulDeCase anuntase ca preturile la apartamentele vechi vor scadea pana la sfarsitul acestei veri cu 20 – 25%.
„Preturile apartamentelor vechi au inregistrat fluctuatii de 5 – 10%. Corectia din urmatoarele luni a preturilor acestor apartamente va anula avansul fata de apartamentele noi, castigat inca din luna octombrie a anului trecut”, a declarat Ilinca Paun, directorul diviziei de rezidential din cadrul Colliers. Indicele a fost realizat pentru a monitoriza evolutia preturilor la apartamentele vechi, construite inainte de 2005, cu preponderenta cele din perioada comunista, dar si la cele noi, finalizate dupa 2005.
Pentru a putea compara preturile, s-a luat in calcul metrul patrat construit cu tot cu terase si TVA inclus. Toate cele sase sectoare ale Bucurestiului vor fi analizate in functie de pretul mediu cerut de catre proprietari. Au mai fost luate in calcul si ponderi pentru fiecare sector in functie de numarul de tranzactii, dar si ponderi pentru fiecare dintre cele trei zone ale fiecarui sector in functie de ofertele de pe piata. Atat pentru garsoniere, apartamente cu doua si trei camere sunt analizate cate cinci oferte.
Sursa: Gandul
Comentarii
Nu exista comentarii.