on

Pepenele rosu: De ce este indicat sa mancam semintele si cum recunosti fructele tratate chimic

06 iulie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiar daca au umplut tarabele din piete si de pe marginea soselelor cu ceva timp inaintea sezonului cu care eram obisnuiti, pepenii rosii sunt copti si pregatiti sa faca parte din meniul nostru. Insa, ca in fiecare an, inainte de achizitionarea unui pepene, apare mereu intrebarea: “Oare o fi bun?”

In mod traditional, de-a lungul timpului s-au impamantenit cateva procedee prin care un cumparator isi poate da seama destul de usor de calitatea fructului. In cazul in care nu stii sau ai uitat care sunt acestea, ti le reamintim in continuare.

1. Greutatea

Un pepene rosu trebuie sa fie neaparat greu. Astfel, daca dintre doi pepeni vei simti ca unul cantareste mai mult, recomandarea este sa optezi pentru acela.

2. Punctul de coacere

Daca pepenele prezinta o culoare galbena in partea inferioara, inseamna ca este copt. In cazul in care este verde sau alb, cromatica indica faptul ca acesta a fost cules prea devreme.

3. Testul rezonantei

Un alt test vechi este acela de a bate cu degetul in pepene. Daca suna a gol, inseamna ca acesta este copt.

4. Verifica-i codita

Practic, codita iti indica timpul scurs de la momentul culegerii pepenelui. Cu cat este mai uscata, cu atat inseamna ca au trecut mai multe zile de cand fructul a fost recoltat. Asadar, recomandarea este alegerea unui pepene cu coada cat mai verde.

5. Alege o forma regulata

In general, un pepene bun este destul de simetric, fie ca are o forma ovala, fie rotunda. De aceea, este de preferat sa eviti alegerea unui pepene deformat.

6. Alege fructele cu coaja lucioasa

In cazul in care coaja pepenelui este stralucitoare, ai un indiciu clar ca fructul a ajuns la maturitate deplina.

Foarte important: evita pepenii cu crapatura in miez

Din cauza cererii tot mai mari, tot mai multi fermieri au inceput sa apeleze la diverse ingrasaminte chimice pentru a accelera cresterea pepenilor. Desigur, unele dintre acestea se dovedesc a fi nocive pentru consumatori. Semnul ca fructul este contaminat cu substante rele pentru organism este, de regula, o crapatura necaracteristica in miezul acestuia.

Nu arunca semintele, consuma-le!

Dincolo de gustul deosebit si racoritor, pepenele contine si o adevarata mina de energie pentru organismul uman. Semintele, desi sunt detestate de o parte a consumatorilor, contin o sumedenie de nutrienti valorosi. Acestea pot fi mancate atat crude, cat mai ales uscate. Semintele de pepene uscate sunt atat de bogate in proteine, incat 150 de grame echivaleaza cu 31 de grame de proteine, adica 61% din necesarul zilnic recomandat al unui adult. Substantele nutritive din pepenele rosu contribuie la reglarea tensiunii arteriale, la digestie si la mentinerea sanatatii sistemului nervos, precum si la mentinerea elasticitatii pielii.

Pepenele rosu este, de asemenea, bogat in minerale, cum ar fi magneziul, fosforul, fierul, potasiul, sodiul, cuprul, manganul si zincul.

Toate aceste elemente, in combinatie cu antioxidantii din compozitia pepenelui, fac din acest fruct un luptator impotriva afectiunilor cardiace, a inflamatiilor cardiace si chiar contra cancerului.

Un lucru bine cunoscut este acela ca, datorita continutului mare de potasiu, pepenele previne formarea pietrelor la rinichi si ajuta la dizolvarea si eliminarea lor, daca deja s-au format. In plus, concentratia mare de apa din compozitia sa (peste 90%), il transforma intr-un excelent diuretic, ideal pentru persoanele care urmeaza o cura de slabire.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Plante care tin tantarii la distanta Plante care tin tantarii la distanta
Aerarea si scarificarea gazonului Aerarea si scarificarea gazonului
Combaterea chimica a melcului cenusiu fara cochilie Combaterea chimica a melcului cenusiu fara cochilie
Amenajarea curtii cu piatra naturala Amenajarea curtii cu piatra naturala
Gradina | Beneficiile ingrasamantului ecologic si a repelentului natural Gradina | Beneficiile ingrasamantului ecologic si a repelentului natural
5 plante medicinale care nu trebuie sa lipseasca din gradina ta 5 plante medicinale care nu trebuie sa lipseasca din gradina ta

Vezi mai multe articole