Deoarece acest weekend a fost marcat de tragicul eveniment de la clubul Colectiv din Bucuresti, am decis sa publicam un articol despre pericolele la care suntem expusi in momentul in care intram in diverse constructii in care sunt amenajate sau mai bine zis improvizate cafenele sau cluburi.
Plecand de la constructiile vechi care nu ofera siguranta in cazul cutremurelor, adaugand instalatii electrice de-o varsta cu cladirile insa incarcate de echipamente electrice moderne, sansele de producere a unui incendiu sunt ridicate. Cel mai rau este ca, o data pornit un incendiu in aceste cladiri, exista si sanse mari de propagare.
Notiunea de "securitate la incendiu" este practic inexistenta pentru aceste cladiri. In conditii normale si corecte, constructiile ar trebui sa fie proiectate si executate astfel incat, in cazul initierii unui incendiu:
-stabilitatea elementelor portante ale constructiei sa poata fi estimata pentru o perioada determinata de timp;
-aparitia si propagarea focului si fumului in interiorul constructiei sa fie limitate;
-propagarea incendiului la constructiile invecinate sa fie limitata;
-utilizatorii sa poata parasi cladirea sau sa fie salvati prin alte mijloace;
-sa fie luata in considerare securitatea echipelor de interventie.
Acum, dupa expunerea acestor cerinte, ganditi-va la locatiile in care ati petrecut, la cluburi, la discoteci sau restaurante, si sunt convins ca veti ajunge la concluzia ca locatiile sunt departe de respectarea acestor cerinte. Cu totii avem numeroase exemple de locatii in care am vazut instalatii electrice improvizate, prize uzate care nu mai stau prinse in doze, prelungitoare care pleaca din alte prelungitoare si in care sunt alimentate zeci de aparate, nu mai vorbim de artificii folosite in interior sau alte efecte pirotehnice. Constatam astfel ca strategia de prevenire a incendiului este si ea inexistenta.
Incendiul se produce. Mai departe este importanta natura si distributia continutului cladirii si alimentarea cu aer a focarului. Folosindu-se decoruri care se doresc a fi realizate cu costuri minime materialele plastice obisnuite si lemnul netratat sunt printre cele mai utilizate; daca mai adaugam in ecuatie si un burete de antifonare care se aprinde usor si intretine arderea, ajungem la un incendiu in toata regula.
Detectarea rapida si semnalizarea incendiului prin instalatii automate nici nu are rost sa o mentionam pentru niste locatii care au ca scop principal obtinerea de profit cu investitii minime.
In limitarea propagarii incendiului in cladire, un rol important il joaca compartimentarea si mentinerea integritatii acesteia cat si barierele antifum. Cum cluburile au in componenta spatii deschise cu o scena, stalpi si cateva culoare care duc catre toalete si alte spatii tehnice sau administrative, focul si in special fumul se vor propaga rapid. Luand ca exemplu Centrul Vechi din Bucuresti, este lesne de inteles ca incendiul se va propaga si la cladirile invecinate.
Interventia unitatilor de pompieri are un rol important pentru realizarea securitatii la incendiu in constructii. De aceea, masurile si mijloacele de protectie la incendiu trebuie corelate cu operatiile de interventie ale unitatilor de interventie precizate in planurile specifice.
Daca prevenirea incendiului este ca si inexistenta cum am explicat mai sus si accesul dupa producerea acestuia este limitat si ingreunat in zonele aglomerate. Traficul, masinile parcate haotic si multimea de oameni cresc simtitor timpii de interventie.
Ce putem face este doar sa ne alegem cu grija locatiile ale caror clienti devenim si sa observam cu atentie caile de evacuare din timp.
Comentarii
Nu exista comentarii.