on

Piata de energie electrica a devenit complet liberalizata

07 ianuarie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dupa cum ne-am obisnuit pana acum, trecerea in noul an vine la pachet si cu o serie de schimbari si majorari de pret. Astfel ca, 1 ianuarie 2021 a adus cu sine si liberalizarea completa a pietei de energie electrica. Ce inseamna concret acest lucru? Ei bine, inseamna ca preturile pentru furnizarea energiei electrice nu vor mai fi reglementate de catre ANRE - Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie. Cum pretul energiei electrice nu este reglementat de ANRE, acesta poate fi negociat cu actualul sau cu viitorul furnizor. Perioada de optiune a fost prelungita pana la 31 martie 2021. Bineinteles ca, pentru consumatorii casnici pretul facturii va creste, iar alegerea unui anume furnizor in lipsa unor campanii clare de informare, va fi dificila. Iar in aceste conditii este posibil ca majoritatea clientilor sa nu schimbe furnizorul actual, fapt de care se poate profita.

 

Este important sa mentionam ca tarifele pentru serviciile de transport, de sistem si de distributie ale energiei electrice necesare pentru alimentarea locului de consum al clientului casnic raman in continuare reglementate de ANRE, prin urmare acestea nu pot fi negociate.

 

Cat costa schimbarea furnizorului de energie electrica?

 

La fel de important de mentionat este si faptul ca trecerea unui client casnic de la un furnizor la un altul nu implica costuri suplimentare. Procesul de schimbare a furnizorului este simplu si gratuit, fiind interzisa perceperea oricaror taxe sau tarife legate de declansarea sau parcurgerea acestuia.

 

Prin urmare nu ne mai ramane decat sa ne documentam si sa cerem cat mai multe oferte furnizorilor de energie electrica si sa le comparam. Putem face acest lucru, online? Ei bine, site-ul oficial al ANRE, ne pune la dispozitie un comparator oferte - tip de furnizare a energiei electrice, bineinteles acesta are un caracter exclusiv informativ.

Cum functioneaza acest comparator de preturi?

 

Accesand www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife si completand toate campurile obligatorii, precum: tip client (Casnic sau Noncasnic), tipul de oferta (Oferte concurentiale sau Oferte serviciu universal), Judet, etc., dar si cele optionale precum: consumul din factura curenta pentru comparatie / consum estimat (kWh), valoarea facturii curente pentru comparatie (lei), perioada contract, etc. vei putea vizualiza cateva oferte de pret oferite de furnizorii de energie electrica din Romania. Unele oferte prezentate de ANRE vor pot aduce economii substantiale, dar unele pot pot depasi si cu 17.05 % pretul pe care il platesti in momentul de fata.

Iata un exemplu:

 

 


Care sunt furnizorii pe care ii intalnim pe anre.ro?

 

Vreau sa schimb furnizorul de energie electrica, care sunt informatiile pe care trebuie sa le solicit inainte de semnarea contractului?

 

Ca orice alt contract, si contractul de furnizare a energiei electrice trebuie citit cu atentie. Conditiile contractuale trebuie sa fie echitabile, sa asigure un echilibru intre drepturile si obligatiile beneficiarului final si cele ale furnizorului. De asemenea, o atentie deosebita trebuie acordata clauzelor ce fac referire la:

 

  • Pretul energiei electrice;
  • Perioada pentru care vei beneficia de respectivul pret/oferta;
  • Perioada de valabilitate a contractului;
  • Comisioane privind incheierea contractului inainte de termen;
  • Modalitatile si termenele de plata;
  • Transmiterea facturilor si a altor documente;
  • Conditiile privind reinnoirea/prelungirea/rezilierea/ denuntarea unilaterala anticipata a contractului de furnizare;

 

 

Cum schimb furnizorul de energie electrica?

 

Dupa ce ai ales oferta care raspunde cel mai bine nevoilor tale trebuie sa:

 

  • Sa discuti cu furnizorul cu care doresti sa inchei un nou contract de furnizare a energiei electrice. Contractul de furnizare este recomandat sa se incheie numai dupa ce ai convenit impreuna cu acesta asupra tuturor clauzelor contractuale, inclusiv cele ce fac referire la pretul energiei electrice.
  • Sa completezi si sa depui notificarea privind schimbarea furnizorului. Aceasta il va imputernici pe noul furnizor sa transmita notificarile necesare operatorului de retea si actualului furnizor.
  • Responsabilitatea stabilirii indexului corespunzator datei schimbarii furnizorului revine operatorului de distributie la care este racordat locul de consum. Acesta convine si consemneaza, impreuna cu furnizorul actual, respectiv cu noul furnizor, indexul contorului fix in ziua in care va incepe sa iti furnizeze energia electrica. Nu ar fi deloc rau sa iti notezi si tu acel index.

 

Este posibil sa beneficiez deja de o oferta concurentiala?

 

Ei bine, cu un simplu telefon dat la Enel Energie S.A. am aflat ca poti verifica daca ai un contract pe piata concurentiala sau pe piata reglementata. Daca in coltul din stanga al facturii tale Enel este mentionat Factura Piata Concurentiala inseamna ca relatia ta cu acest furnizor nu se va schimba in niciun fel. Daca nu regasesti aceste cuvinte pe factura, inseamna ca nu ai un contract pe piata concurentiala si ar trebui sa cauti o oferta care sa se plieze pe nevoile tale.

 

Ce spun forumistii nostri despre acest subiect?

 

VYS: Deocamdata singura liberalizare este costul mai ridicat cu minim 15%, indiferent daca alegi pretul universal sau un pret concurential.

 

Fanero: Am facut o comparatie intre pretul de serviciu universal aprobat pentru perioada ianuarie - iunie 2021 si ofertele concurentiale ale ENEL Distributie Muntenia SA, ENGIE Romania SA si TINMAR energy.

 

Pentru zona Bucuresti - Ilfov preturile pentru energia activa cu tarife incluse, fara TVA (TM introducere EE in retea (TG)+TM extragere EE din retea (TL)+Tarif pentru serviciul de sistem+Tarif distributie Joasa Tensiune) sunt:

- pret serviciu universal: 0,52896 lei/kWh;

- ENEL Fix Online: 0,43236 lei/kWh - la care se adauga un abonament de 0,22 lei/zi;

- ENGIE e-ampero: 0,53336 lei/kWh;

- TINMAR standard: 0,40866 lei/kWh la care se adauga un abonament de 0,29 lei/zi;

Ofertele ENEL Fix Online, ENGIE e-ampero si TINMAR standard sunt cele mai avantajoase din oferta celor trei furnizori.

 

La acestea se adauga (fara TVA):

- contributie pentru cogenerare: 0,01712 lei/kWh;

- certificate verzi: 0,063 lei/kWh;

- acciza: 0,00523 lei/kWh;

 

De la 1 ianuarie, pentru un consum de 100 kWh pe luna veti plati cu TVA inclus:

- pentru serviciu universal (cu pret stabilit/reglementat de ANRE) 73,10 lei

- TINMAR standard 69.49 lei;

- ENEL Fix Online 69,73 lei;

- ENGIE e-ampero 73.63 lei;

 

Pentru comparatie, pana la 31.12.2020, pentru un consum de 100 kWh, cu tarifele reglementate de ANRE, pretul este 59.24 lei.

 

Rezulta ca ANRE a crescut pretul reglementat cu 23,4%, iar furnizorii au facut la fel.

 

Consultant Electrice: In Ilfov selectand ce solicita acel calculator am primit o lista de firme inclusiv furnizorul actual. Unii spun ca ofera 100% energie regenerabila, furnizorul actual 0%, preturile difera unele mai mari altele mai mici. Intrebarea este celelalte firme pentru un pret uneori nesemnificativ mai mic au infrastructura tehnica a furnizorilor mari pentru plata facturilor, cont, verificare online sold etc.?

Citeste toata discutia aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Schneider Electric prezinta prizele de incarcare USB A+C din noua gama Sedna Design & Elements Schneider Electric prezinta prizele de incarcare USB A+C din noua gama Sedna Design & Elements
Fiecare camera cu "becul" ei Fiecare camera cu "becul" ei
Instalatiile electrice din scarile de bloc – Probleme si Solutii Instalatiile electrice din scarile de bloc – Probleme si Solutii
Supraincalzirea circuitelor electrice: cum poti evita aceasta problema Supraincalzirea circuitelor electrice: cum poti evita aceasta problema
Tainele luminii artificiale Tainele luminii artificiale
Aparataj Modular vs Aparataj Clasic Aparataj Modular vs Aparataj Clasic

Vezi mai multe articole