Piata imobiliara depinde de Europa

12 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Companiile imobiliare din Romania primesc cea mai mare parte a finantarii de la institutii de creditare externe, se arata intr-un raport dat publicitatii de BNR.
 
Ceea ce inseamna ca piata de real estate este expusa in cazul unor crize internationale. In luna martie companiile aveau credite externe pe termen mediu si lung in valoare de circa 14 miliarde de lei, iar cele pe termen scurt insumau 4,5 miliarde de lei. Datoriile interne erau mai mici de jumatate: in jur de 7 miliarde de lei.
 
Daca rata restantelor la creditele ipotecare efectuate de catre companii este in scadere, anul acesta se remarca o crestere substantiala a indatorarii populatiei. Specialistii avertizeaza ca piata romaneasca ar putea fi afectata de lipsa lichiditatilor de pe cele internat ionale si de retinerea bancilor de a mai acorda usor credite.
 
Profitabilitatea e in scadere
 
In ultima perioada, mii de cumparatori din Statele Unite, Marea Britanie si Australia s-au vazut in imposibilitatea de a-si plati creditele bancare. Si Spania se confrunta cu greutati, in conditiile in care boomul imobiliar e pe sfarsite, iar angajatii din constructii, ramasi fara locuri de munca, nu-si mai pot plati acum datoriile. Chiar daca nu suntem intr-o situatie similara, sunt deja primele semne ca piata incepe sa-si piarda din parfumul de „El Dorado“.
 
La sfarsitul anului 2007, bilanturile firmelor imobiliare aratau o scadere a profitabilitatii companiilor care activeaza in domeniul imobiliar. „Profitabilitatea companiilor imobiliare a scazut. Desi informatiile din aceasta zona sunt sarace, avem bilanturi si cateva discutii cu reprezentantii firmelor. Evidentele generale arata ca investitiile nu sunt neprofitabile“, a comentat Ioan Dragulin, seful Directiei Stabilitate Financiara din Banca Nationala.
 
Acesta a aratat ca volumul de activitate din sectorul imobiliar din Romania a avut una dintre cele mai mari dinamici, mai mare decat in Bulgaria si mult peste media Uniunii Europene, insa, in paralel, si costurile au tins sa creasca puternic. „Piata din Romania nu este total aliniata celei din SUA si are resurse mari de dezvoltare“, a spus Dragulin. Potrivit acestuia, numarul tranzactiilor imobiliare este de noua ori mai mare decat creditele nou-acordate in scopuri imobiliare, in Romania.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Flanco ajunge la o rețea de 160 de magazine, în urma celor mai recente deschideri, în Arad și Bârlad Flanco ajunge la o rețea de 160 de magazine, în urma celor mai recente deschideri, în Arad și Bârlad
Printul Charles construieste un oras eco Printul Charles construieste un oras eco
Club Tefal continua si in 2021 cu noutati si inspiratie Club Tefal continua si in 2021 cu noutati si inspiratie
Cand se termina criza din imobiliare? Citeste cum iti dai seama ca a fost atins pragul de jos - 01 februarie 2010 Cand se termina criza din imobiliare? Citeste cum iti dai seama ca a fost atins pragul de jos - 01 februarie 2010
De ce sa alegi o statie de calcat Tefal? De ce sa alegi o statie de calcat Tefal?
Brico Depôt lanseaza gama de unelte electrice Erbauer EXT Brico Depôt lanseaza gama de unelte electrice Erbauer EXT

Vezi mai multe articole