Cum se calculeaza costul caldurii intr-un apartament dintr-un bloc cu repartitoare la 97% dintre apartamente? Este normal ca un apartament necontorizat, cu trei camere, confort doi, sa plateasca la caldura cu 110 lei mai mult decat unul cu repartitoare din aceeasi scara, tot cu trei camere, compus din trei familii, dintre care si un copil mic. Adica o locuinta care, dintre toate locuintele cu trei camere, plateste cel mai mult: suma de 165 de lei. Pierderile blocului nu trebuie sa se imparta la toti?
Vasile Ion, Bucuresti
Raspuns: Un apartament cu 3 camere fara repartitoare intr-o luna ca ianuarie, foarte friguroasa, nu are cum sa consume si sa plateasca mai mult de 0,6 Gcal./camera, adica 1,8 Gcal./luna, ceea ce inseamna maximum 214 lei/luna pentru caldura, la pretul Gcal. din Bucuresti de 119 lei. Orice alt mod de calcul reprezinta un abuz din partea celui care l-a facut. Pierderile din spatiile comune ale blocului se impart tuturor proprietarilor, separat, indiferent de ceea ce se petrece in apartamentul fiecaruia, dupa cota-parte indiviza.
Cat pot sa stau pe luna in apartament ca sa nu fiu trecuta la intretinere?
Domnica Tudosiu, Bucuresti
Raspuns: Daca prezenta dv. intr-un apartament este ocazionala, adica sunteti in vizita la rude sau la prieteni, nu trebuie sa fiti introdusa la plata. Insa, daca prezenta e in fiecare luna si este de cel putin 15 zile, atunci trebuie sa platiti ceea ce consumati.
Unii locatari au decis sa se inchida caldura si acum stam in frig, pentru ca cei din administratie s-au luat dupa ei. Ce putem face acum?
Cecilia Minciuna, Bucuresti
Raspuns: Daca cei care au hotarat inchiderea caldurii cand afara s-a incalzit vremea sunt in majoritate, atunci e mai greu sa ii lamuriti ca nu e buna pentru dv. decizia. Acesta este un mare dezavantaj al sistemului centralizat de incalzire.
De sapte ani nu mai folosesc caldura blocului. Trebuie sa platesc teava retur de caldura?
Florea Stefanescu, Bucuresti
Raspuns: Daca tevile de caldura care va traverseaza apartamentul nu sunt izolate termic, acestea radiaza caldura in casa dv. si atunci trebuie sa platiti caldura dupa cota ce va revine. Simpla izolare termica a acestor tevi va scuteste de aceasta plata.
Suntem cateva familii in bloc, care avem centrale de gaze. Se intentioneaza schimbarea tevilor de apa calda si de caldura din bloc. Suntem obligati sa platim si noi? Daca da, care e cuantumul cu care trebuie sa participam, avand in vedere ca noi nu mai folosim serviciile respective?
Constantin Comsa, Bucuresti
Raspuns: Intrucat si dv. sunteti proprietari ai tevilor respective, drept dobandit la data cumpararii apartamentelor, aveti obligatii asupra acestor tevi comune pana la casarea lor sau pana la data la care veti pierde calitatea de proprietari. Faptul ca nu folositi instalatia comuna va scuteste doar de la plata consumurilor respective. Plata reparatiilor asupra instalatiilor comune se suporta de catre toti proprietarii din bloc, functie de cota-parte indiviza a fiecaruia, conform H.G. nr. 1.588/ 2007, art. 44. Problema nu trebuie tratata in mod personal, ci in cadrul obligatiilor comune firesti intr-un bloc de locuinte in care aspectele comune nu pot fi separate sub nici o forma.
Specialistul nostru,
Radu Opaina
Presedinte Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania, www.fapr.ro
Sursa: Libertatea
Comentarii
Nu exista comentarii.