on

Placarea peste faianta si gresia existenta

10 septembrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cea mai la indemana metoda de finisare a spatiilor cu umiditate ridicata, baile si bucatariile, este placarea cu gresie si faianta.

Avantajul acestui material ceramic este dat de rezistenta la umiditate, la frecare si socuri mecanice moderate, intretinerea usoara, executia relativ usoara si la costuri accesibile comparativ cu durata de viata. O lucrare bine realizata poate avea odurata de viata mare, minim 10 ani dar poate ajunge cu usurinta la 20 ani sau mai mult. De cele mai multe ori se alege schimbarea placarii doar din considerente de design, modelele comune ce au o vechime considerabila devin improprii noilor tendinte ale amenajarile interioare.

In acest moment se pune problema inlocuirii placilor de ceramica si de cele mai multe ori deranjul provocat de lucrarile de demolare este maxim, praful, mizeria si zgomotul deranjeaza atat proprietatul cat si vecinii. Exista insa posibilitatea ca lucrarea sa fie realizata cu un deranj minim si in aceleasi conditii de calitate, optand pentru  solutia „placare peste placare”.

Conditia obligatorie pentru executia unei astfel de lucrarii este efectuarea testelor de aderenta a placilor de faianta existente la stratul suport, adica placile de trebuie sa fie bine fixate pe suprafata, se poate verifica prin usoara ciocanire a placilor iar sunetul nu trebuie sa fie unul „gol”. Daca este cazul, se pot elimina un numar redus de placi ceramice care ar putea pune probleme de aderenta, in caz contrar se desface intreaga placare, neputand aplica solutia „placare peste placare”.

Urmatorul pas il constituie curatarea suprafetei ce urmeaza a fi placata, se indeparteaza toate urmele de grasime sau ale diversele materiale antiaderente, urme de adezivi etc.

Suprafata placilor ceramice este de cele mai multe ori foarte lucioasa ceea ce va necesita realizarea unui tratament prealabil pentru asigurarea aderentei adezivului utilizat la placare. Se va utiliza o amorsa speciala ce trebuie sa asigure o puternica punte de aderenta intre materialele, pe suprafete critice. Amorsa se va lasa sa se usuce minim 2-4 ore.

Putem trece la placarea efectiva, asezand placile de faianta sau gresie suprafata pregatita anterior, un adeziv flexibil  sau super-flexibil pentru placari ceramice.  Adezivul va avea o aderenta suficienta pentru a permite sustinerea noului strat ceramic si nu trebuie sa luam alte masuri speciale, ci doar sa realizam operatiunea standard de placare, lasand rosturile potrivite intre acestea.

Dupa asezarea tuturor placilor si trecerea timpului necesar pentru ca adezivul sa intre in „priza”, se va realiza curatarea rosturilor de eventualele urme de adeziv, apoi se aplica chitul de rosturi. Acesta se alege in functie de marimea rosturilor si de specificul spatiului, de regula rosturile obisnuite au o latime de circa 2 - 4mm, corelat cu dimensiunea si tipul placilor de faianta. Putem opta pentru un chit de rosturi pentru spatii umede, un chit de rosturi impermeabil, aquastatic sau un chit de rosturi standard, ambele intr-o nuanta potrivita culorilor utilizate pe finisajul placilor ceramice. Chitul de rosturi se aplica cu o gletiera din cauciuc iar dupa uscarea superficiala, circa 5-10 minute se va fasona cu gletiera cu burete, o carpa etc., avand grija sa nu indepartam prea mult material din rosturi.

La final, pe toate zonele de imbinare dintre pereti, intre pereti si pardoseala sau pe zonele de etansare ale diverselor obiecte sanitare se va aplica un cordon de silicon sanitar cu o nuanta asortata cu cea a chitului de rosturi.

Daca ti-a placut acest articol, te poti alatura cu un simplu Like comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Adauga un comentariu


6 Comentarii

I S

12 septembrie, 21:03

Adeziv CM 17

giovanni

12 septembrie, 13:33

Daca vreti sa nu aveti probleme cu adezivul, folositi H40 de la Keracol. De 10 ani folosesc doar acest adeziv.Nu trebuie sa aveti incredere nici in Mappei, nu se compara cu Keracol. Va spun din propria experienta.

costel

12 septembrie, 07:28

Toate bune si frumoase dar nu ati mentionat si numele adezivuliu de ce oare daca datiinformatii datile corect pina la final

Sorin

11 septembrie, 23:47

Aceleasi intrebari : Ce adeziv recomandati si ce amorsa?

dan

11 septembrie, 20:17

un nume de adeziv? , un nume de amorsa? merci

Alte articole

Primul pas intr-o renovare a interiorului casei Primul pas intr-o renovare a interiorului casei
Sfaturi de reconditionare a unei case vechi din lemn Sfaturi de reconditionare a unei case vechi din lemn
Cum sa renovezi intr-o maniera ECO Cum sa renovezi intr-o maniera ECO
Wilio va va gasi experti calificati in reparatii la domiciliu Wilio va va gasi experti calificati in reparatii la domiciliu
Renovarea casei vechi; pregatiti-va! Renovarea casei vechi; pregatiti-va!
Zugravirea camerelor vechi Zugravirea camerelor vechi

Vezi mai multe articole