on

Placarea structurilor existente cu trepte din lemn masiv

25 aprilie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca acum putin timp discutam despre structura unei scari din lemn, astazi a venit vremea sa discutam putin si despre placarea structurilor existente cu trepte din lemn masiv.

Daca ai ales deja modelul de scara interioara, dar si materialele din care aceasta va fi confectionata a venit timpul sa te gandesti si la trepte.
In realizarea treptelor din lemn pentru scari interioare, fagul, stejarul, frasinul sau paltinul sunt cele mai folosite esente de lemn tare, datorita proprietatilor de rezistenta mecanica ridicata. Lemnul de fag este alegerea care echilibreaza cel mai bine costul si rezistenta

Desi structura din beton este una din cele mai utilizate, datorita aspectului robust, rigiditatii si vibratiei limitate, ea are nevoie de un tratament mai special atunci cand se doreste placarea cu trepte din lemn masiv.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand doresti ca scara din beton sa fie placata cu trepte din lemn masiv.

- Nivelarea suprafetelor - Sapa autonivelanta

Turnarea scarilor interioare din beton este o operatiune complexa si dificila, iar uneori pot aparea diferente de adancime si inaltime intre treptele acesteia. Din acest motiv, inainte de montarea treptelor din lemn masiv trebuie sa se toarne o sapa autonivelanta. Atentie – sapa autonivelanta nu va putea sa compenseze diferentele mari de inaltime dintre trepte.

- Betonul trebuie sa fie uscat pana la o umiditate cuprinsa intre 4-5% si trebuie sa folosesti o bariera de vapori.

Aceste lucruri trebuie sa fie respectate indiferent de esenta treptelor din lemn masiv, in caz contrar treptele se vor curba si chiar vor aparea fisuri pe suprafata acestora. Pentru a evita ca acest lucru sa se intample, structura de beton trebuie lasata sa elimine umiditatea reziduala pana cand aceasta va ajunge la 4-5%, uneori perioada de uscare se prelungeste pana la 6 luni de zile.

Este recomandat, ca inainte de montarea barierelor de vapori, sa verifici cu un umidometru, procentul de umiditate.

Scopul barierei de vapori (hidroizolatiei) este acela de a opri schimbul de umiditate dintre lemn si beton.

Cum se realizeaza schita pentru treptele de lemn masiv?

Pentru a realiza schita pentru treptele din lemn ai nevoie sa determini lungimea, latimea si forma fiecarei trepte in parte. Ca in schita de mai jos ce a fost realizata de specialistii Dippanels.ro, mai multe detalii despre acest pas vei gasi aici

Daca ai trepte in forma de triunghi vei nota doar lungimile laturilor, valoarea unghiurilor vor fi determinate de catre specialistii Dippanels.ro.
Pentru a evita deformarea treptelor, este important ca imediat dupa ce folia de protectie a fost indepartata, treptele din lemn masiv sa fie tratate fie prin uleiere, fie prin lacuire. Tot pentru a evita deformarea (curbarea treptelor pentru scari interioare din lemn masiv) este recomandat ca ele sa fie utilizate cat mai repede.

Cu ce se lipesc treptele din lemn pe o structura de beton?

Placarea scarilor din beton cu trepte din lemn se face prin lipire, cu ajutorul unui adeziv biocomponent sau monocomponent, dar si prin fixare mecanica cu ajutorul suruburilor.

1. Adezivul

Adezivul biocomponent necesita mixarea bazei cu un intaritor si are un timp redus de utilizare, aproximativ 30 de minute de la deschidere, pe cand adezivul monocomponent este foarte usor de utilizat si nu are restrictii in timpul de aplicare. Diferente vom regasi si la nivelul pretului, adezivul monocomponent fiind mai scump decat adezivul biocomponent.

Este foarte important sa folosesti si un adeziv de calitate. Elasticitatea adezivului va permite fibrelor sa se dilate si sa se contracte fara riscul de aparitie a fisurilor.

2. Suruburile

Suruburile reprezinta solutia ideala in fixarea treptelor din lemn masiv pe structuri independente. Sunt usor si rapid de utilizat, reduc riscul aparitiei erorilor, exclude timpul de asteptare existent in cazul folosirii unui adeziv, permit folosirea imediata a scarii si permit tratarea eficienta a treptelor, fara riscul de a afecta fixarea acestora. Pentru a nu strica aspectul treptelor prin gaurirea acestora, exista dibluri ascunse, aplicabile pe spatele treptei. Acestea se pot utiliza si pe structurile din beton pentru o fixare mai buna. Vezi acest tip de diblu propus de partenerii nostri de incredere Dippanels.ro.

 

Cum protejam treptele din lemn masiv?

- Nu monta treptele din lemn daca suprafata structurii prezinta denivelari mari;

- Nu monta treptele din lemn masiv daca umiditatea structurii din beton este mai mare de 5%.

- Aplica bariere de vapori;

- Foloseste doar adezivi dedicati montajului de trepte din lemn masiv, in caz contrar umiditatea adezivilor vor afecta lemnul;

- Nu curata treptele din lemn masiv cu surse de umiditate excesiva.

Specialistii Dippanels.ro ne avertizeaza: “Treptele de scara si blaturile de bucatarie Dippanels sunt produse din lemn masiv cu o umiditate cuprinsa intre 8-10%. In contact cu umiditatea mediului inconjurator, fie ca vorbim de umiditatea aerului din incapere care se ridica pana la 60%, fie ca este vorba de umiditatea betonului pe care urmeaza sa fie amplasate treptele, lemnul tinde sa absoarba umiditate. Prin absorbtia de umiditate, fibrele lemnului sunt activate, fapt ce determina aparitia tensiunilor si implicit curbarea si/sau fisurarea treptelor.

Pentru a evita deformarea sau dezlipirea, este obligatoriu ca lemnului sa i se asigure o umiditate constanta si protectie fata de factorii externi. Acest lucru se poate face cu usurinta, prin lacuirea sau uleierea treptelor pe ambele fete, precum si pe canturile acestora, in cel putin doua straturi. Prin lacuire/uleiere, oferim lemnului nivelul optim de umiditate, saturand fibra acestuia. Este important ca in momentul aplicarii solutiilor de finisaj si protectie, surplusul sa fie indepartat, pentru a evita aparitia petelor precum si a diferentelor de umiditate.

Mai multe detalii despre treptele din lemn masiv vei gasi si pe site-ul partenerului nostru Dippanels.ro.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Metal sau beton? Ce structura este cea mai potrivita pentru scara interioara Metal sau beton? Ce structura este cea mai potrivita pentru scara interioara
Trepte 2.0 – Afla cu ajutorul tehnologiei marimea treptelor pentru scara interioara Trepte 2.0 – Afla cu ajutorul tehnologiei marimea treptelor pentru scara interioara
Cum construim corect o scara – partea 1 Cum construim corect o scara – partea 1
Scara si balustrada... Scara si balustrada...
Cum construim corect o scara – partea 2 Cum construim corect o scara – partea 2
Spatii interioare practice: amenajarea partii superioare a casei scarii Spatii interioare practice: amenajarea partii superioare a casei scarii

Vezi mai multe articole