on

Placari ceramice la exterior – aspect si durabilitate

27 aprilie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Placarile ceramice au deja un istoric lung pe piata finisajelor pentru pardoselile interioare, cele a teraselor si balcoanelor.

 

La inceputul aplicarii acestor tipuri de finisaje la exterior, factorul decisiv a fost in primul rand aspectul pe care in ofereau. Cu trecerea timpului s-a constatat ca aspectul atractiv nu duce neaparat la rezultate durabile in timp.

 

Apa este un element constant si din belsug pe terasele deschise. Astfel, s-au cautat solutii pentru a stopa infiltratiile prin utilizarea adezivilor si a materialelor de rostuit flexibile. Aceste solutii s-au dovedit a fi mai durabile in timp, totusi, in marea majoritate a cazurilor, nu au fost suficiente – chiar si aceste materiale ajung la limitele lor, mai ales solutiile de rostuit si astfel apar infiltratiile de apa sub placarile ceramice.

 

Aceste infiltratii nu reprezinta o problema majora, daca sub terasa nu exista un spatiu locuit si daca terasa nu este solicitata la cicluri de inghet – dezghet. Atat infiltratiile de apa cat si deteriorarea betonului – din cauza ciclurilor de inghet si dezghet – reprezinta probleme de durabilitate ca si aspect si mai ales ca si siguranta a constructiei. Un alt factor critic este culoare materialului ceramic ales. Cu cat culoarea este mai inchisa, cu atat tensiunile termice aparute sunt mai mari.

 

Astfel, ajungem la urmatoarea etapa a evolutiei acestor sisteme, si anume utilizarea sistemelor de hidroizolatie sub placarile ceramice. Rolul principal al acestor produse este de a preveni infiltratiile de apa si de a oferi o durabilitate indelungata betonului – astfel evitandu-se pagubele costisitoare cauzate de fisurile aparute in beton.

 

O consecinta pozitiva la utilizarea hidroizolatiilor este si faptul ca prin prevenirea deteriorarii suportului, implicit hidroizolatiile contribuie si la durabilitatea in timp al intregului sistem – betonul nu se deterioreaza, astfel adezivul flexibil isi mentine aderenta pe suport si evitam inclusiv desprinderea placilor ceramice.

 

Care este solutia Caparol la aceste provocari? Raspunsul este produsul Isolan Balkon- & Terrassendicht, un produs bi-component pe baza de acril si ciment, dezvoltat sa raspunda la provocarile placajelor ceramice executate la exterior.

 

 Avantaje:

  1. Aplicare facila cu indicator de culoare la uscare – in momentul schimbarii nuantei produsului se poate aplica urmatorul strat – de regula se poate aplica intreg sistemul intr-o singura zi;
  2. Flexibilitate ridicata, si dupa uscare, chiar si la temperaturi de -20C – astfel protejeaza betonul fisurat si la temperaturi negative extreme;
  3. Rezista la apa sub presiune – astfel adecvata si pentru hidroizolarea piscinelor.

 

Bineinteles, orice sistem este atat de performant cat sunt si punctele cele mai sensibile, astfel pentru zonele critice – adica cele de imbinari intre pereti si pardoseli, imbinari cu sifoane de scurgere, etc. – se utilizeaza obligatoriu benzile de armare din cadrul sistemului, Baufix Armierungsband respectiv Isolan Colt exterior si Interior.

 

Sfaturi utile la planificarea construirii terasei:

  1. Planifica o fundatie solida potrivita terenului de constructie;
  2. Alege materiale pentru terasa in functie de urmatoarele criterii: calitate, fiabilitate, aspect si pret;
  3. Panta pardoselii trebuie sa fie directionata corect, fie spre marginea terasei, fie spre sifonul de scurgere.
  4. Acorda atentie montarii balustradei. Aceasta se fixeaza deseori pe suprafata terasei hidroizolate, pe partea superioara a placii de beton. Aceasta solutie prezinta multe provocari cu privire la detaliile de hidroizolatie, sau chiar penetreaza hidroizolatia si astfel compromite reusita intregii lucrari. Cel mai indicat este ca fixarile mecanice sa se execute pe fata verticala a placii de beton, sau chiar pe intradosul acesteia.

 

Hidroizolatiile si-au dovedit eficienta si siguranta in timp, astfel ele ofera o metoda optima de preventie impotriva pagubelor provocate de infiltratiile de apa. Cuvantul cheie este preventie – acesta este valabil in tot domeniul hidroizolatiilor – este mult mai smart, mai simplu si mai accesibil sa previi, decat sa incerci sa repari ulterior!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Adeziv Ceresit pentru placari profesioniste Adeziv Ceresit pentru placari profesioniste
Ce este poliuretanul si unde il putem folosi Ce este poliuretanul si unde il putem folosi
Inca mai crezi mitul fals ca BCA este radioactiv? Inca mai crezi mitul fals ca BCA este radioactiv?
Izolatia din lână de lemn: imbunatateste calitatea aerului din casa si reglează umiditatea in pod Izolatia din lână de lemn: imbunatateste calitatea aerului din casa si reglează umiditatea in pod
Programul Casa Eficienta Energetic mai are fonduri disponibile. Poti economisi pana la 70% din energie cu ajutorul vatei bazaltice Programul Casa Eficienta Energetic mai are fonduri disponibile. Poti economisi pana la 70% din energie cu ajutorul vatei bazaltice
Fatade din sticla si aluminiu: solutii moderne pentru constructii moderne Fatade din sticla si aluminiu: solutii moderne pentru constructii moderne

Vezi mai multe articole