Constructorii pun tot mai mult accent pe materialele eco-friendly, iar unul dintre principalele criterii de selectie a materialelor de constructii este compozitia materialelor, care trebuie sa fie una ecologica, prietenoasa cu mediul inconjurator si, cel mai important, sa fie cat mai usor de montat.
Placile din fibrociment se incadreaza perfect in noile cerinte ale pietei imobiliare actuale, indeplinind o serie de atributii mult peste alte materiale existente pe piata: rezistenta la foc, rezistenta la apa, izolarea fonica, izolarea termica, dar si aspect placut.
Nevoile arhitecturale moderne ne impun sa obtinem produse avansate, care nu contin nimic daunator mediului sau sanatatii umane. Pe langa acestea, placile din fibrociment ofera si o izolatie termica si fonica fantastice, pe langa faptul ca sunt ignifuge, extrem de rezistente la socuri mecanice si oscilatii de temperatura.
In ceea ce priveste utilitatea lor, placile din fibrociment sunt extrem de versatile, in sensul ca pot fi utilizate atat pentru placarile interioare ale peretilor, cat si pentru fatadele exterioare ale tuturor tipurilor de constructii, indiferent daca vorbim de spatii comerciale, de ansambluri rezidentiale sau doar de imbunatatirea imaginii unei cladiri, deoarece pot fi utilizate in intregime sau pot fi ajustate la dimensiunile cerute sau, de ce nu, aplicate cu goluri de imbinare.
Lista utilitatii placilor din fibrociment este mult mai vasta, iata cateva exemple de aplicatii pentru care le putem utiliza:
- Acoperire pentru interior si exterior;
- Panouri "sandwich" ca elemente de perete despartitor;
- Material decorativ pe diferite zone ale cladirilor;
- Element de plafon suspendat;
- Ca material de pardoseala, pe podea din beton;
- Acoperire decorativa care da aspect de lemn sau piatra;
- Material pentru panouri publicitare;
- Elemente decorative in gradina.
Lista poate continua, in functie de cerintele si ideile fiecarui arhitect si constructor. De retinut este faptul ca, pe langa versatilitatea in utilizare, aceste placi din fibrociment reprezinta solutia perfecta in constructiile moderne si datorita montajului extrem de usor de realizat.
Pentru ca de la idee, pana la punerea in practica a acesteia este cale lunga, si asa cum asa cum forumul Misiunea Casa ne-a obisnuit, este bine sa avem elemente tehnice de comparatie ale produselor de care discutam. O amenajare interioara sau exterioara a cladirilor porneste de la o idee, o dorinta de design, si trebuie sa indeplineasca toate cerintele de calitate necesare pentru a obtine rezultatul scontat. Indiferent ca avem o amenajare rezidentiala, comerciala sau de alta natura, placile din fibrociment au o diversitate de finisaje si calitati.
Doua dintre produsele ce se incadreaza in aceasta categorie de materiale sunt placile Ecofort brute pentru constructii Betopan Plus textura de piatra si placile din fibrociment Scalamid – placi pentru fatade ventilate, in sistem siding.
Betopan Plus textura de piatra sunt placi cu o textura omogena, similara pietrei naturale, fiind o alternativa pentru placile naturale foarte grele si care sunt in timp predispuse dislocarii de pe fatada. Dimensiunile standard sunt: lungime - 3000 mm, latime -1250 mm si grosimea – 12 mm, alte dimensiuni pot fi livrate doar la comanda.
Avantajele placilor Betopan
Greutatea redusa a placilor le fac foarte usor de manipulat si mai ales de montat. Datorita compozitiei placilor, durata de viata este indelungata si nu sunt daunatoare sanatatii. Placile sunt mai usoare decat orice alt tip de piatra naturala, dar si mult mai usor de montat. Finisajul exterior se face foarte usor deoarece se pot vopsi fara nicio problema. Ambele fete ale materialului sunt protejate. Se preteaza foarte bine pentru structuri prefabricate, se monteaza rapid si usor, aduc un plus de izolare termica si fonica.
Placile de fibrociment Scalamid sunt placi aglomerate de fibrociment printate digital. Ele asigura o izolare termica si acustica foarte buna a cladirii. Compozitia materialului asigura, de asemenea, o buna circulatie a aerului, prevenind formarea de mucegaiuri sau ciuperci.
Placile de fibrociment SCALAMID nu se decoloreaza si nu se estompeaza, chiar daca sunt expuse pe termen lung la radiatiile UV, dupa expunerea la temperaturile extreme (de la -40˚C la + 60˚C) materialul nu a prezentat deteriorari sau deformari.
Din punct de vedere al modului de producere, placile Scalamid sunt fabricate cu ajutorul unei prese hidraulice de inalta presiune, unde sunt presate si apoi uscate cu aer. Va rezulta o suprafata neteda si mata, cu ambele parti slefuite. Pe partea superioara placile sunt finisate cu un strat dublu de acrilic, agent de dispersie si tratat suplimentar cu UV, astfel incat suprafata devine rezistenta la zgarieturi si la murdarire, inclusiv la graffiti. Cealalta parte a placilor este finisata cu ceara de polietilena. Stratul final de acoperire este reprezentat de vopsea in culorile standard si peste 2000 de culori NCSRc si RAL. In plus, pot fi personalizate in functie de fiecare proiect prin utilizarea modului de finisare de tip print digital.
Dimensiunile standard disponibile sunt 3200 x 1200 x 8 mm, 3200 x 300 x 8 mm si 1600 x 600 x 8 mm.
Din punct de vedere al montajului, avantajul placilor de fibrociment este dat de faptul ca se pot prelucra si instala cu usurinta in orice anotimp. Acest lucru este posibil pentru ca discutam de un montaj uscat, in cativa pasi:
- Debitarea placilor se realizeaza dupa cum este necesar cu panza de fierastrau cu disc diamantat;
- Montajul efectiv se realizeaza pe o structura metalica sau din lemn tratat, fixarea se face cu nituri sau suruburi;
- Se prevad rosturi de dilatare de 3-4 mm intre placi, ulterior acestea raman libere sau se acopera cu profile pentru rosturi, dupa caz;
- Elementele de fixare mecanica vor fi din material inoxidabil, strangerea acestora va fi usoara pentru a nu patrunde in grosimea materialului si a permite miscarea usoara a placilor;
- Gaurirea placilor se realizeaza doar cu burghiu cu varf diamantat.
Dupa cum am specificat si mai sus, placile SCALAMID se preteaza foarte bine la executia fatadelor ventilate. In aceasta directie, fatada ventilata este o solutie de termoizolatie cu vata minerala, structura metalica sau lemn, folie antivant si placi de fibrociment. Intre folie si placi se lasa un spatiu de aer care permite aerisirea continua a peretelui. In ultimul timp acest tip de fatada a castigat teren in fata fatadei clasice pentru ca ofera:
- Izolatie termica – in anotimpurile calduroase fatadele ventilate impiedica eficient acumularile de caldura in spatiul interior, asigurand un climat placut si costuri reduse de climatizare; pe de alta parte, in anotimpurile reci micsoreaza pierderile de caldura, reducand costurile de incalzire;
- Protectie la umezeala – fatadele ventilate protejeaza peretii cladirii de umezeala; lasa peretii sa respire, nu permit patrunderea apei, evitandu-se astfel degradarea peretilor;
- Protectie la foc – placile de fibrociment sunt incombustibile, au clasa de reactie la foc A1 ceea ce asigura o protectie ridicata impotriva focului;
- Protectie fonica – placile de fibrociment impreuna cu termoizolatia asigura o bariera contra zgomotului;
- Design deosebit si personalizat – placile se pot vopsi in orice nuanta de culoare RAL, se pot debita la orice dimensiune; placile finisate pot avea suprafata lisa sau texturata (imitatie lemn, piatra);
- Montaj rapid si usor – montaj de tip uscat, instalare inclusiv iarna;
- Intretinere minima – durata de viata a placilor de fibrociment este de peste 50 ani;
- Rezistenta la cicluri inghet dezghet.
Industria constructiilor trebuie sa tina pasul cu ritmul accelerat cu care societatea isi urmeaza cursul, iar cerintele tot mai mari ale constructiilor rapide i-au facut pe producatori sa-si indrepte atentia catre materialele care sa fie usor de montat si, care in acelasi timp, confera un aspect contemporan cladirilor.
Comentarii
Nu exista comentarii.