Ghid lalele

Plantarea lalelelor - Ghid de plantare, crestere si ingrijire a lalelelor in 5 pasi

09 mai, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cele mai iubite plante ale primaverii, lalelele, pot fi cultivate cu succes de orice gradinar, fie ca este experimentat sau incepator.

Pentru a va veni in ajutor, am identificat 5 pasi importanti in plantarea, cresterea si ingrijirea lalelelor care va vor indruma spre gradina de vis. 

1. Alegeti bulbi mari si sanatosi

Fie ca ii cumparati de la centrul de gradinarit sau de la piata, alegeti cu grija bulbii, deoarece calitatea lor o va determina pe cea a florilor. Bulbii trebuie sa fie tari la atingere si acoperiti cu o foita subtire, ca de ceapa. Daca bulbii sunt moi sau loviti, ei vor putrezi odata plantati. De asemenea, cu cat bulbii sunt mai mari, cu atat florile vor fi si ele mai mari.

2. Desemnati cel mai insorit loc din in gradina

Lalelele cresc cu usurinta in aproape orice conditii, insa atunci and sunt plantate intr-un loc insorit ele vor rasari si inflori mult mai devreme. Este de asemenea util sa pregatiti terenul, fie ca veti planta bulbii de-a lungul unui gard, in terase sau, pentru cei mai aventurosi, in medalioane, alternand lalelele cu alte flori de primavara. Masurati si desenati pe sol modelele pe care le-ati ales inainte de a trece la plantarea bulbilor.

3. Plantati bulbii toamna, inainte de primul inghet

Plantati bulbii imediat dupa ce i-ati cumparat, nu ii pastrati prea mult in aer liber. Toamna, imediat dupa instalarea frigului, dar inainte ca temperatura sa coboare sub zero grade, ingropati bulbii in gropi de cativa centimetri si nu ii deranjati pana la primavara.

4. Sapati gropile, plantati bulbii si udati o singura data

De regula gropile nu trebuie sa fie foarte mari, dar asigurati-va ca bulbii mai voluminosi vor avea parte de gropi mai mari. Daca plantati lalelele in randuri, lasati un spatiu de 10-12 cm intre gropi. Daca atunci cand spati gropile intalniti radacini, pietre sau alte reziduuri care ar putea afecta cresterea lalelelor, eliminati-le prin smulgere sau cu ajutorul uneltelor de gradinarit. Pentru plantarea propriu-zisa aveti nevoie insa numai de maini si putina rabdare. Bulbii trebuie orientati cu partea verde in sus si plasati usor in groapa. Acoperiti apoi fiecare bulb, avand grija sa nu il miscati, altfel laleaua nu va creste dreapta. Presati usor pamantul dimprejur si udati scurt cu un jet slab de apa.

                           Lalele albe si rosii

5. Bucurati-va de o gradina colorata

...si pregatiti-va sa repetati pasii 1-4 primavara viitoare. Desi este o planta perena, de cele mai multe ori bulbii vor inflori o singura data. Asadar, invatati din greseli si incercati sa compuneti aranjamente mai complexe care sa va aduca si mai multa satisfactie. Numai gradinarii incepatori planteaza lalelele in randuri, pe langa gard! :)

 

sursa foto: www.flickr.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa alegi masina de tuns iarba Cum sa alegi masina de tuns iarba
5 Sfaturi pentru a te bucura cât mai mult timp de amenajarea ta cu pavele 5 Sfaturi pentru a te bucura cât mai mult timp de amenajarea ta cu pavele
Sera verticala - o solutie pentru suprafetele mici Sera verticala - o solutie pentru suprafetele mici
Protejarea trandafirilor cataratori pe perioada iernii Protejarea trandafirilor cataratori pe perioada iernii
Folosirea faunei utile in combaterea biologica din culturile horticole Folosirea faunei utile in combaterea biologica din culturile horticole
Plante care nu trebuie sa lipseasca din iazul tau Plante care nu trebuie sa lipseasca din iazul tau

Vezi mai multe articole