on

Plantari de toamna, pentru o recolta bogata la primavara

09 octombrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Este toamna si ne bucuram din plin de roadele pomilor si a legumelor plantate in primavara. Dar toamna nu este numai anotimpul recoltei, tot in acest sezon trebuie sa pregatim gradina pentru sezonul rece si, mai mult decat atat, putem planta legume, pentru a fi culese inainte de venirea iernii sau pentru a le savura proaspete in primavara. Operatiunea este inlesnita de faptul ca legumele care trebuie semanate toamna nu au nevoie de vreo atentie speciala nici macar dupa sosirea iernii.

Iata cateva legumele pe care le poti planta toamna.

Ceapa verde

Pentru a te putea bucura primavara urmatoare de gustul pe care ceapa verde il are, arpagicul trebuie plantat inca din toamna. Cele mai potrivite momente pentru insamantarea acestei culturi sunt reprezentate de sfarsitul lunii octombrie si chiar inceputul lunii noiembrie. Iti recomandam sa verifici solul, pentru o obtine o recolta bogata solul trebuie sa fie unul argilos. Daca suprafata unde urmeaza sa fie cultivata ceapa verde nu respecta acest criteriu, poti amesteca solul cu argila, care sa ii asigure arpagicului suficienta umiditate.

Prazul

Fiind o leguma foarte rezistenta care se dezvolta foarte bine si la temperaturi scazute, ea poate fi plantata toamna fara probleme. Pentru insamantarea prazului sunt necesare rasaduri, plantate la o distanta de 15-20 cm intre randuri. Cu toate ca planta este una foarte rezistenta, pentru o dezvoltare optima, are nevoie de multa lumina si apa, iar pentru dezvoltarea frunzelor este indicat ca ea sa fie plantata cat mai adanc in sol.

Salata verde

Salata verde, ca si ceapa verde, este una din legumele vedeta ale primaverii. Ea este bogata in vitamine si minerale. Datorita faptului ca aceasta incolteste la temperaturi scazute ea poate fi plantata inca din toamna.

Broccoli

Broccoli este o leguma inrudita cu conopida, ea rezista foarte bine in fata parazitilor, este bogata in vitamine si minerale si poate fi plantata la fel de bine atat toamna, cat si primavara. Daca plantarea este efectuata in lunile august si septembrie, planta se va dezvolta armonios si in aer liber. Daca este plantata dupa venirea frigului, iti recomandam sa o acoperi cu o folie pentru a o proteza de temperaturile scazute.

Sparanghelul

Sparanghelul se poate cultiva in lunile octombrie si noiembrie, in sol usor drenabil, deoarece leguma nu se va dezvolta armonios in conditii de umiditatea ridicata. Recolta va putea fi culeasa in primavara urmatoare.

Morcovul
Morcovul poate fi cultivat la finalul lunii octombrie si toata durata lunii noiembrie. Iar daca locuiesti intr-o zona unde iernile sunt mai blande, il poti cultiva chiar si la inceputul iernii. Semintele trebuie plantate cat mai aproape de suprafata, astfel incat sa poata incolti mai usor.

Telina
Telina este o legume sensibila la temperaturile ridicate, insa rezista foarte bine la temperaturi de pana la -15°C. Umiditatea ridicata din timpul toamnei ajuta planta sa se dezvolte rapid, iar in cateva luni pot fi recoltate variante mai mici, gata pentru consum.

Spanacul

Spanacul este o planta care poate rezista inghetului si iernilor cu temperaturi de pana la -25°C. Spanacul poate fi cultivat si recoltat de la inceputul toamnei si pana tarziu in sezon.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Trandafirul muntilor in casa ta Trandafirul muntilor in casa ta
Frumoase si pretentioase Frumoase si pretentioase
Cum sa mentii florile proaspete in vaza mai mult timp Cum sa mentii florile proaspete in vaza mai mult timp
Bradul de Craciun: ce trebuie sa stii despre intretinerea si replantarea brazilor in ghiveci Bradul de Craciun: ce trebuie sa stii despre intretinerea si replantarea brazilor in ghiveci
Zeama bordeleza: de ce este importanta pentru plante si cum se prepara Zeama bordeleza: de ce este importanta pentru plante si cum se prepara
Gradini celebre - “Keukenhof, o simfonie de culoare pe 32 de hectare” Gradini celebre - “Keukenhof, o simfonie de culoare pe 32 de hectare”

Vezi mai multe articole