Fiecare dintre noi stie, teoretic, ce ar trebui sa faca in cazul unei urgente sau al unui dezastru. Ni s-a predat la scoala, exista destule mituri, insa suntem cu adevarat pregatiti pentru un dezastru? Sa vedem impreuna cateva strategii pentru cazuri de urgenta.
Vietile ni se pot intoarce pe jos din cauza dezastrelor naturale sau antropice, de la cutremure, incendii, tornade sau alunecari de teren – pana la atacuri teroriste (chiar daca rar in tara noastra) sau alte dezastre cauzate de om. Cea mai buna aparare este pregatirea si stiinta. Planul.
Familia ta este pregatita prin cunoasterea elementelor de baza in cazuri de urgenta?
• Invata rutele de evacuare. O buna cunoastere a imprejurimilor sau o intrebare corect pusa la pompieri sau politie te poate ajuta la iesirea rapida din zona afectata.
• Planul de urgenta al familiei. O discutie serioasa la care participa toti membrii familiei este binevenita oricand si absolut necesara.
• Kit de urgenta. Intr-un rucsac usor de carat, pune copii ale unor documente importante precum: certificate de nastere, fotografii de identificare, asigurari de sanatate, bani gheata, chei de rezerva, numere de telefon importante, medicamente, lanterna, kit de prim ajutor, chibrituri.
• Pastreaza rezervorul masinii plin. Chiar daca nu tine efectiv de locuinta, masina este vitala pentru parasirea rapida a zonei afectate. Umple mereu rezervorul masinii cand coboara mai jos de jumatate.
Ce pasi trebuie urmati in functie de dezastre:
• Cutremur. Regula de aur: stai departe de scari. Aseaza-te sub un toc sau ceva extrem de solid si asteapta pana se termina. Urmeaza apoi indicatiile autoritatilor locale, in functie de severitatea cutremurului.
• Explozie. Ideea de baza este sa ne ferim de suflul exploziei sub orice obstacol pe care il gasim in cale. Pasul urmator este iesirea din cladire cat mai rapid cu putinta. Atentie la usile de metal care pot fi incinse.
• Incendiu. Discuta cu familia ta un plan de evacuare din fiecare camera a locuintei. Pentru casele cu etaj, este buna ideea unor scari de urgenta care sa stea in debara. Ideea de baza: iesi din casa cat mai repede, renunta la lucrurile valoroase sau la apelurile de urgenta. Poti face asta si afara.
• Inundatie. Asculta la TV sau radio informatii cu privire la zonele afectate de inundatii. Daca traiesti in una din zonele alea, sfatul este sa evacuezi locuinta cat mai repede. Daca este prea tarziu, cauta un loc sigur deasupra nivelului apei.
• Atac terorist. Asculta informatiile de la TV, radio sau verifica online in surse sigure de stiri informatiile facute publice de autoritati. Ele sunt cele mai competente in oferirea de sfaturi pentru cum ar trebui sa reactionam in astfel de situatii. Daca pericolul este iminent, paraseste zona imediat.
Prin planuri si exersari cu familia in ceea ce priveste masurile ce trebuie luate in cazul unei urgente (dezastru natural sau antropic), vei creste sansele de siguranta atat a locuintei, cat si a familiei.
Comentarii
Nu exista comentarii.