Zeci de parinti impreuna cu copiii lor, activisti de mediu, biciclisti, dar si simpli cetateni au participat astazi la Bucuresti la Marsul Oxigen pentru Romania. Participantii au purtat masti de gaze, veste, steaguri si pancarte cu mesaje precum „Avem solutii pentru reducerea poluarii aerului in Romania” sau „Vrem monitorizare in timp real a poluatorilor”.
Evenimentul a avut un dublu rol: pe de o parte sa traga un semnal de alarma asupra efectelor poluarii aerului asupra sanatatii, dar si sa prezinte solutii de a eficientiza aplicarea legislatiei de mediu. Participantii la mars s-au deplasat pe traseul Biblioteca Nationala – Ministerul Mediului, acolo unde a fost deja depus documentul cu solutiile societatii civile de imbunatatire a legislatiei de mediu, respectiv Politica Publica Alternativa in Domeniul Masurarii si Pastrarii Calitatii Aerului.
"Proiectul nostru a pornit dintr-o suferinta a multor oameni, care s-au vazut neputinciosi in fata problemei poluarii aerului. Timp de un an, un grup de experti independenti a lucrat la elaborarea Politicii Publice Alternative in Domeniul Calitatii Aerului, document care sa vina cu solutii concrete pentru ca aplicarea legislatiei de mediu sa se realizeze la standarde europene”, a declarat intr-o conferinta de presa Mioara Gociu, manager de proiect si presedintele Asociatiei Breslei Constructorilor Ieseni.
Acest document a fot elaborat dupa o serie de consultari desfasurate in intreaga tara sub forma de mese rotunde, dezbateri sau audieri publice, iar la elaborarea lui si-au adus contributia si ONG-urile partenere in cadrul acestui proiect.
„In primul rand, am semnalat ca este inadmisibil ca Garda de Mediu sa mearga pe teren sa verifice incidentele de mediu cu pixul si hartia in mana. Aceasta institutie trebuie sa fie dotata cu laboratoare de mobile de masurare a calitatii aerului si sa poata afla in timp real cine polueaza”, a declarat in cadrul aceleiasi conferinte de presa Ciprian Stuparu, presedintele Asociatiei Eco-Natura Comunitatii Baicoi.
„Documentul cuprinde mai multe directii de actiune, printre care putem enumera implementarea unui sistem de monitorizare in timp real a poluantilor, intarirea capacitatii de interventie a Garzii Nationale de Mediu, dotarea Garzii Nationale de Mediu cu laboratoare mobile de monitorizare a emisiilor si imisiilor, eficientizarea sistemului sanctionator, precum si intarirea sistemului de monitorizarea si masurare a calitatii aerului prin utilizarea echipamentelor ce masoara echivalent STAS operate de catre societatea civila”, a precizat Marius-Mihai Cazacu, expert implicat in elaborarea Politicii Publice Alternative in Domeniul Calitatii Aerului.
Cu privire la costurile economice, acestea implica investitii realizate pe de o parte de agentii economici, iar pe de alta parte de autoritati. „In cazul agentilor economici care au autorizatie integrata de mediu, pentru transmiterea datelor in timp real privind poluantii emisi in aer catre autoritatile competente, acestia ar trebui sa isi achizitioneze un soft special in valoare de aproximativ 4.000 de euro. La randul sau, Garda Nationala de Mediu ar trebui sa implementeze la nivelul fiecarui judet un program de procesare si stocare a acestor date care costa in jur de 14.000 de euro”, a explicat avocat Dumitru Falota, expert in cadrul proiectului.
La acestea, se adauga achizitionarea de catre fiecare comisariat judetean al Garzii Nationale de Mediu de laboratoare mobile, care au un cost de aproximativ 374.000 de euro. „La nivel national, vorbim despre un cost total de 16 milioane de euro, suma ce poata fi atrasa inclusiv prin finantari europene in cadrul programelor de mediu”, a adaugat Marius-Mihai Cazacu.
Marsul Oxigen pentru Romania face parte din proiectul „Politici publice alternative in domeniul calitatii aerului”, care are Codul SIPOCA 249, Cod SMIS 2014+ 111890 si a primit finantare de la Uniunea Europeana, din Fondul Social European prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020. Acesta a demarat in data de 20 iulie 2018, are o durata de implementare de 16 luni si o valoare totala de 886.587,32 lei, din care 729.698,45 lei valoarea eligibila nerambursabila din FSE si 139.157,12 lei valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national.
Beneficiarul proiectului este Asociatia Breasla Constructorilor Ieseni, in parteneriat cu Asociatia Eco-Natura Comunitatii Baicoi (Bucuresti), Asociatia Crestem Romania Impreuna (Brasov), Asociatia Grupul de Initiativa in Promovarea Opiniei Publice –GIPRO (Timisoara) si Organizatia Hutul-Eko Brodina (Suceava).
In cadrul aceluiasi proiect a fost creata si Coalitia pentru Aer Curat, din care fac parte zeci de ONG-uri din tara care activeaza in domeniul sanatatii si protectiei mediului.
Mai multe informatii privind Politica Publica Alternativa in Domeniul Calitatii Aerului, puteti afla accesand documentul integral la adresa: http://breaslaconstructorilor.ro/politica-publica-alternativa-in-domeniul-calitatii-aerului/
Comentarii
Nu exista comentarii.