on

Poluarea fonica: cat de groasa trebuie sa fie izolatia pentru diverse niveluri de zgomot

09 februarie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Poluarea fonica este, cu certitudine, cea mai importanta sursa de stres pentru cei mai multi dintre locuitorii marilor orase. Tocmai de aceea, fonoizolarea cladirilor a devenit absolut necesara, cu masuri specifice fiecarei zone in parte.

Placarea fonoizolanta prezinta marele avantaj ca poate fi aplicata in interiorul cladirii, dupa ridicarea peretilor. Astfel, pot fi utilizate urmatoarele materiale: vata minerala, gips carton, bureti fonoabsorbanti, pluta sau panouri acustice din carton ondulat si care contin nisip special. Cu cat stratul de izolatie este mai gros, cu atat nivelul zgomotului poate scadea cu pana la 70 de decibeli.

Atat peretii (pe ambele fete), cat si tavanul si podeaua pot fi izolate fonic, pentru un rezultat cat mai eficient.

Cum iti dai seama daca lucrarea a fost efectuata corect?  Prin verificarea indicelui de atenuare acustica, care poate fi masurat prin compararea valorilor zgomotului produs de o anumita sursa din afara spatiului izolat si cea a valorilor percepute in interior.

Ca sa iti faci o idee, iata cateva exemple care iti vor indica nivelurile de zgomot folosite ca reper:

  • Decolare avion: >120 dB
  • Concert rock: >100 dB
  • Motor de camion sau motocicleta : >80 dB
  • Radio sau televizor: >70 dB
  • Vocea umana normala la distanta de 1 metru: >55 dB
  • Zgomot de fond in birou: >35 dB
  • Insecta la un metru distanta: >15 dB

Practic, un nivel de zgomot acceptabil de catre oameni este cuprins intre 50 si 60 de decibeli, in timp ce valorile aflate peste acest interval sunt considerate a fi declansatoare de stres, iar expunerea de lunga durata la sunete puternice poate conduce la afectiuni ale auzului, la afectiuni psihologice si chiar la slabirea organismului.

De aceea, daca nivelul de zgomot aerian care patrunde in locuinta nu se incadreaza in valorile normale, este momentul adoptarii unor masuri de fonoizolare, enumerate mai sus. Rezultatele vor fi variabile, in functie de grosimea izolatiei alese, dupa cum o arata si graficele de mai jos:

Pentru montarea materialelor fonoizolante este recomandata contactarea unui specialist, care va avea la dispozitie nu doar experienta, ci si aparatura necesara pentru a masura eficienta lucrarii. In final, fonoizolatia aplicata pe pereti poate fi acoperita cu gips-carton sau placi OSB. Mai mult, mobila si covoarele pot aduce si ele un minus la numarul total al decibelilor dintr-o locuinta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Termoizolarea pe interior, cu polistiren de la Austrotherm Termoizolarea pe interior, cu polistiren de la Austrotherm
Termoizolare cu bani de la banca Termoizolare cu bani de la banca
Avantajele folosirii polistirenului extrudat in izolarea termica a acoperisului Avantajele folosirii polistirenului extrudat in izolarea termica a acoperisului
Termoizolatia casei (II) Termoizolatia casei (II)
Cum imbunatatesti eficienta energetica cu tamplaria PVC Cum imbunatatesti eficienta energetica cu tamplaria PVC
“S-a inundat caminul de vizitare. Cum procedez?” “S-a inundat caminul de vizitare. Cum procedez?”

Vezi mai multe articole