pompa de caldura, pompa geotermala

Pompa de caldura, ieftina si ecologica

14 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O varianta inteligenta de incalzire a locuintei este cea prin care se face  transferul caldurii din mediul inconjurator in interiorul casei, utilizand pompa de caldura. Sistemul de functionare al acesteia, relativ simplu, consta in preluarea caldurii din natura, mai exact a energiei solare, inmagazinata in pamant, printr-un sistem de conducte, si transformarea acesteia, cu ajutorul unui compresor, in energie termica. Sistemul se aseamana cu instalatia unui frigider, cu exceptia faptului ca, in cazul caldurii, principiul se inverseaza. Pompa de caldura trebuie sa foloseasca putina energie, necesara doar pentru actionarea compresorului. Pe parcursul anului , desi temperatura exterioara variaza considerabil de la un anotimp la altul, temperatura din interiorul solului ramane relativ constanta. Deci pamantul are capacitatea de a absorbi si de a stoca energia termica.
 
Deoarece pompele de caldura folosesc caldura din mediul inconjurator, sunt considerate a fi o sursa de "energie regenerabila" in Elvetia, Tarile de Jos, Danemarca, Finlanda si Norvegia, fapt pentru care sunt foarte des utilizate.
 
Cum functioneaza?
 
Pentru utilizarea pompei, caldura este preluata printr-un mediu lichid (lichid antigel – pentru sistemele inchise si apa subterana pentru sistemele deschise), de unde este pompata in pompa de caldura. De aici, printr-un schimbator de caldura apa-apa sau apa-aer este folosita pentru incalzirea caloriferelor si ventilo-convertoarelor sau a aerului cu ventilo-convertoare. Compresorul ridica temperatura, la temperatura de lucru de 35-55 grade. Vara procesul se inverseaza si caldura este preluata in interiorul pamantului prin intermediul lichidului, compresorul scazand temperatura la temperatura de lucru de 10-12 grade.
 
Costuri si intretinere
 
Pretul unei pompe de caldura este de cateva mii de euro, mai exact de la 2000 euro in sus. Timpul de recuperare a investitiei difera, in functie de complexitatea echipamentului folosit, cat si de zona unde este instalat. In general, se face o estimare de circa 3-4 ani. Tinand cont de faptul ca o asemenea investitie functioneaza peste 20 de ani, cu cheltuieli de exploatare apropiate minime, implementarea unui astfel de sistem pare rentabila.
 
Daca instalatia este montata corespunzator, nu este nevoie de intretinere. La sistemele compacte de generare, apa calda, inainte de aparitia temperaturilor sub zero grade Celsius, se scoate din instalatie. La sistemele complexe ce functioneaza cu antigel, nu este nevoie de golire pe timp de iarna.
 
Specialistii sustin ca vara costurile se reduc cu peste 90%, iar primavara si toamna cu cel putin 60%, in cazul in care instalatia este bine dimensionata si izolatia casei este facuta corespunzator.
 
Avantaje si dezavantaje
 
Dezavantajul  pompelor de caldura il reprezinta capacitatea limitata de functionare pe timp de inghet. In aceasta perioada incalzirea se obtine cu ajutorul unui incalzitor cu rezistenta electrica..
Avantajele par a fi multiple: se reduc costurile la incalzire si racire, se utilizeaza numai echipamente silentioase, nu este necesara utilizarea cosurilor de fum. Avand in vedere ca nu se foloseste flacara deschisa, nu exista pericol de explozie. Consumul scazut de energie, prin urmare reducerea costurilor, dar si a poluarii(vezi combustibilii conventionali), precum si evitarea efectului de sera(cauzat in mod special de emanatia dioxidului de carbon) reprezinta suficiente motive pentru alegerea pompei de caldura.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Tiberiu Terteleac

20 decembrie, 09:27

Buna ziua
sant inginer constructor patron firma si construiesc un cartier rezidential in zona de nord a Bucurestiului.Exista posibilitatea de a monta acest sistem de incalzire la circa 100 de case in medie 300 mp./casa .Va astept pentru discutii.
ing. Tiberiu Terteleac tel.0720999410

Alte articole

Astro - Sistem de incalzire | Purificator de aer Astro - Sistem de incalzire | Purificator de aer
Solutii de incalzire si ventilatie rezidentiala care pot reduce costurile Solutii de incalzire si ventilatie rezidentiala care pot reduce costurile
Reglarea presiunii apei intr-o centrala de apartament Reglarea presiunii apei intr-o centrala de apartament
Incalzirea prin pereti Incalzirea prin pereti
Cat ne costa incalzirea iarna asta Cat ne costa incalzirea iarna asta
Sistemul de cos de fum HOCH pune siguranta casei tale pe primul loc! Sistemul de cos de fum HOCH pune siguranta casei tale pe primul loc!

Vezi mai multe articole