Calitatea lucrarii ṣi a echipamentelor conditioneaza durata de viata a forajului. Folositi specialisti in foraje ṣi fiti pregatiti cu intrebari ṣi detalii ce va vor ajuta sa luati decizia corecta.
Punctam acum detalii bine de ṣtiut! in selectia pompei submersibile pentru foraj ṣi in pregatirea executiei lucrarii.
Pompa submersibila SQ/SQE Grundfos
Iata cateva caracteristici ale pompelor GRUNDFOS SQ ce aduc avantaje clare utilizatorului:
- Protectia impotriva functionarii in gol
De ce apare functionarea in gol
Nivelul static al apei se va ridica si va scadea in functie de cat de mult ploua si de cata apa este pompata in zona. Cand porneste, pompa din put trage apa si creeaza o denivelare a nivelului de apei. Atunci cand nivelul apei este prea jos sau atunci cand capacitatea pompei depaseste randamentul maxim al putului apa coboara la un nivel inferior celui de intrare in pompa. Iar in aceasta situatie, pompa functioneaza fara apa.
O pompa conventionala 4” nu detecteaza aceasta functionare in gol, fapt ce duce la aparitia uzurii si creste riscul de supraincalzire a pompei.
Pompele Grundfos SQ/SQE au incorporata protectia impotriva functionarii in gol. Urmareste clipul de mai jos pentru a descoperi cum functioneaza aceasta protectie si care sunt avantajele ei.
- SOFT START: Pornire usoara pentru evitarea tensionarii instalatiei
Toate pompele SQ/SQE au un convertizor de frecventa integrat si un au nevoie de un demaror pentru motor. Datorita convertizorului de frecventa integrat, pompa are o pornire lina. Viteza motorului creste incet si atinge valoarea nominala in 3 secunde. Aceasta crestere lina a vitezei mentine valoarea joasa a curentului motorului si elimina riscul defectelor electrice. In plus, debitul creste proportional cu viteza motorului, ceea ce inseamna ca un exista jeturi de apa care tasnesc din robinet. Iar functionarea pompei este mentinuta la un minim absolut. Mai multe detalii vei gasi in clipul de mai jos.
- Protectia la variatiile de tensiune
In multe regiuni, tensiunea de alimentare variaza foarte mult. Aceste variatii au efect negativa supra echipamentelor electrice cu o plaja ingusta pentru tensiunea de alimentare. Gama de pompe SQ/SQE face fata variatilor de tensiune, ele putand functiona intr-o plaja larga a tensiunilor de alimentare. De asemenea, ele isi pot regla functionarea in conformitate cu tensiunea de alimentare reala – mentinand curentul motorului si temperatura sub limitele superioare. Mai multe detalii vei gasi in clipul de mai jos.
SQ/SQE este pompa fiabila, compacta, uṣor de instalat ṣi exploatat in foraje de pana la 200m. Celor de mai sus, le adaugam aceste avantaje:
- Diametru de 3”, adica un foraj cu un diametru mai mic
- Protectie la supraincalzire, subtensiune ṣi supratensiune
- Randament hidraulic si eficienta buna a motorului
- Lagare patrate ce permit evacuarea facila a nisipului
- Clapeta de sens incorporata
bine de ṣtiut! in selectia pompei ṣi pregatirea forajului
- Debitul maxim solicitat de consumator (m3/h) nu trebuie sa depaṣeasca debitul realizat de foraj pentru a se evita innisiparea si pierderea forajului, debitul forajului este stabilit de catre cel care executa putul forat, acesta furnizeaza fisa forajului in care regasim toate datele si caracteristicile forajului.
- Presiunea realizata de pompa (bar) este presiunea livrata de pompa pentru un debit ṣi o anumita presiune pentru a asigura alimentarea celui mai indepartat consumator. Datele pompei se aleg din graficul pus la dispozitie de furnizorul pompei tinand cont de perechea de valori presiune - debit.
- Diametrul forajului - pe de o parte discutam de diametrul de sapare si pe de alta parte de diametrul tuburilor pentru putul forat. Diametrul de sapare este mult mai mare decat diametrul de tubare pentru ca intre ele doua se va umple golul creat cu margaritar dupa pozitionarea tubulaturii pentru put. Pentru aplicatii rezidentiale la case unifamiliale se recomanda un diametru al tuburilor de put de 125 mm si 140 mm, iar diametrul de sapare va fi cu minim 150 mm mai mare.
- Nivelul dinamic al apei = Nivelul operational al apei este adancimea pana la care scade nivelul apei din foraj in timpul functionarii pompei la debitul maxim al putului stabilit prin fisa forajului.
- Debitul nominal al apei = Randamentul nominal m3/h inseamna volumul de apa exploatat constant din foraj
- Filtrele forajului sunt reprezentate de tuburile speciale prevazute cu fante pentru a permite apei din stratul acvifer sa patrunda in put . Pompa Grundfos trebuie instalata intotdeauna intre filtre sau peste nivelul acestora, la o anumita distanta de acestea, la adancimea specificata prin fisa forajului. Nu este recomandata instalarea pompei sub ultimul filtru al forajului sau in dreptul filtrelor.
- Continutul de nisip al apei nu trebuie sa depaseasca 50 g/m3. Un continut mai mare de nisip poate reduce durata de viata a pompei si creṣte riscul de blocare, indiferent de calitatea pompei.
Comentarii
Nu exista comentarii.