Statul acopera riscuri de doar 20.000 de euro/casa
Apartamentele de bloc, fie ca sunt de lux sau construite inainte de \'90, dar si locuintele din chirpici, valatuci ori lemn vor fi asigurate obligatoriu impotriva cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren, incepand de anul viitor.
Daca proiectul legii privind asigurarea obligatorie, aflat in dezbatere publica, nu va suferi modificari, toti romanii care detin locuinte vor trebui sa plateasca o prima anuala de pana la 20 de euro, in functie de materialele din care este construita casa.
Chirpiciul se asigura cu 10 euro, caramida, cu 20
Afacerea e buna atat pentru asiguratori – care castiga un nou segment de piata, cat si pentru stat – care mai usureaza din sarcina reconstructiei caselor luate de ape. Asigurarea locuintelor ii va obliga pe proprietarii romani sa cotizeze in fiecare an la "pool-ul" (n.r. – grup de firme) desemnat sa incheie aceste asigurari. Practic, cine detine o locuinta cu structura din beton armat ori metal sau cu pereti exteriori din caramida arsa va plati o prima anuala de 20 de euro, paguba acoperita fiind de maximum 20.000 de euro. In aceasta categorie intra si blocurile cu bulina rosie, pentru care companiile de asigurare refuzau pana acum sa incheie polite, si care de la anul vor putea fi asigurate. In cazul asigurarii constructiilor cu peretii exteriori din chirpici, lemn, piatra naturala, caramida nearsa, valatuci sau alte materiale traditionale, sumele se injumatatesc: prima anuala va fi de 10 euro, iar paguba astfel acoperita – cel mult 10.000 de euro. Toate aceste informatii locative urmeaza sa fie puse la dispozitia companiilor de asigurare de catre primarii, din evidentele directiilor de taxe si impozite locale. In cazul in care proprietarul vrea sa-si asigure locuinta din oras la valoarea reala, evaluata la 50.000 de euro, de exemplu, urmeaza sa mai incheie o asigurare facultativa pentru diferenta de 30.000 de euro.
De "amarasteni" au grija primariile
In cazul beneficiarilor de ajutor social, prima de asigurare va fi suportata de la bugetele locale. Ionel Chirita, presedintele Asociatiei Oraselor din Romania, ne-a declarat ca multe dintre orasele mici si mijlocii se afla in aceasta situatie. Numai in Harsova, 4,5% din totalul locuitorilor primesc ajutor social, in timp ce la Mizil, oras cu o populatie de 17.000, peste 1.000 de persoane sunt asistate social.
Evaluatorii de risc, trimisi pe teren
Incidenta dezastrelor naturale este ridicata in Romania, iar producerea unui cutremur, spre exemplu, ar putea gasi firmele de asigurare nepregatite. "Companiile care vor face parte din pool vor trebui sa-si pregateasca din timp personal care sa mearga pe teren in momentul producerii calamitatii. In functie de evaluarea facuta, proprietarul va primi suma respectiva pe care, teoretic, ar trebui sa o investeasca in repararea locuintei. Valoarea respectiva se scade din suma asigurata, iar restul va fi mai mic in cazul producerii unui alt dezastru", ne-a declarat Mihail Tecau, secretarul general al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Opt milioane de locuinte, front de lucru pentru asiguratori
In total, peste opt milioane de locuinte urmeaza sa fie asigurate, din care 15% reprezinta case construite din materiale traditionale. Aceasta inseamna ca piata asigurarilor obligatorii a locuintelor va atrage 148 milioane de euro, in conditiile in care, in prezent, maximum 7% din fondul locativ al Romaniei este asigurat.
Sursa: Adevarul
Comentarii
Nu exista comentarii.