on

Povesti de marketing sau aspiratoare performante – Care este diferenta

14 februarie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nu de putine ori auzim expresia: "Vai, ce praf s-a depus...ieri am dat cu aspiratorul". Este un fapt real ca marile orase din Romania sunt poluate, iar daca vorbim de Bucuresti, acesta se situeaza pe un loc fruntas chiar si in comparatie cu alte capitale. In aer exista in suspensie foarte multe particule, pe care le numim generic “praf”.  Cel mai “prafuit” moment este cel de la sfarsitul iernii, cand zapada cea neagra si plina de praf se va topi, iar vantul va imprastia in atmosfera aceste particule periculoase provenite de la constructii, de la diverse industrii, de la autovehicule etc.

In casele noastre, praful patrunde pe geam in timpul aerisirii, prin instalatiile de ventilatie sau, pur si simplu, il aducem in case pe talpile pantofilor si pe haine. In lipsa curentilor de aer, particulele se depun pe obiecte si pe mobila.

Cum izolarea fata de exterior este imposibila si nici mutarea intr-o zona de munte, unde nivelul de praf din atmosfera este mult redus, nu este o optiune, inevitabil alegem sa luptam cu fenomenul.

De aceea, am ales sa discutam despre utilizarea aspiratorului si despre modul in care praful se depune pe mobila chiar din cauza acestui aparat.

Aspiratorul, printr-un motor electric, creeaza o depresiune pentru a antrena un volum de aer. Cu ajutorul unei perii ridica praful, acarienii si mizeria din covoare si o antreneaza in acest flux de aer pana intr-un recipient de colectare partiala. Niciodata nu vom aspira tot praful si, de asemenea, nu il vom colecta integral. Procentul de praf si mizerie pe care reusim sa il colectam variaza de la un aspirator la altul si este influentat de tipul aspiratorului, vechimea lui si gradul de intretinere al aparatului.

Ca la orice bun de larg consum exista foarte multi producatori, fiecare cu cateva modele de aspiratoare care sunt comercializate o perioada de timp, dupa care gama este reinnoita. Marketingul pentru aceste produse se axeaza pe reclame care scot in evidenta capacitati de filtrare, capacitati de colectare, usurinta in golirea murdariei sau forme si culori deosebite. Este dificil sa alegi un produs dintre ofertele unui singur producator, fara a mai pune la socoteala ca exista zeci de alti producatori.

Din aceste considerente si din dorinta de a responsabiliza producatorii sa dezvolte aspiratoare mai performante, cu consumuri de energie mica, in Uniunea Europeana au fost introduse o serie de reglementari din anul 2013. UE a obligat fabricantii de aspiratoare sa limiteze puterea motoarelor la maximum 1600W, dar, cu toate acestea, sa obtina anumite performante minime de aspirare conform unor teste standardizate. Rezultatele acestor teste sunt trecute pe o eticheta standard, intr-o prezentare grafica usor de inteles conform imaginii din articol.

Ce inseamna inscrisurile de pe eticheta

Eticheta indica in prima parte clasa de eficienta energetica raportata la puterea electrica necesara functionarii motorului. De aceea, exista clasa A (pentru motoare de 600-700W) si clasa G (pentru motoare de maxim 1600W). Raportat la aceasta putere a motorului avem si un consum anual estimat de energie, care este conform standardului, cu scopul de a compara diverse aparate intre ele. De mentionat, totusi, ca valoarea pe durata unui an poate fi usor depasita in conditiile in care folosirea aspiratorului devine un obicei cu o frecventa ridicata.

A treia sectiune a etichetei prezinta in mod grafic aspiratorul si patru valori de performanta.

In stanga sus este inscrisa eficienta de filtrare si retinere a prafului aspirat, raportat la cantitatea eliminata inapoi in aer. Va spuneam ca nici un aspirator nu e perfect, insa diferenta o fac aparatele dotate cu filtre EPA sau HEPA, cat si cu solutii inovative de colectare a mizeriei sau filtrare prin apa. Trebuie avut in vedere ca aceste valori sunt calculate pentru aspiratoare aflate in conditii bune de functionare.

Un aspirator folosit intensiv, fara filtre schimbate sau curatate conform specificatiilor producatorului poate devia serios de la aceste clase de performanta. Spre exemplu un filtru incarcat excesiv va reduce capacitatea de aspirare din cauza caderii de presiune suplimentara generata de filtrul murdar. Recomandarta este alegerea unui aparat care este dotat cu filtre lavabile, care trebuie spalate si uscate periodic. Filtrele inlocuibile sunt mai eficiente, insa din pricina costurilor si a disponibilitatii pe piata, utilizatorul tinde sa le foloseasca peste durata lor de viata, iar performantele scad semnificativ.

In partea de jos a etichetei sunt inscrise alte doua clase importante, respectiv capacitatea de aspirare a prafului din covoare si capacitatea de aspirare pe suprafetele dure. Aici sunt necesare perii performante, care sa ridice din covor sau de pe suprafete particulele de murdarie si sa le antreneze in fluxul de aer aspirat. Majoritatea aspiratoarelor ofera o perie principala si mai multe perii sau accesorii mai mici pentru zone inguste sau diverse suprafete. Pentru parchet, spre exemplu, sunt recomandate periile cu par natural care nu zgarie lacul.

Ultima categorie din acest segment este nivelul de zgomot marcat in decibeli (dB). Cu cat aceasta valoare este mai mica, cu atat aspiratorul este mai putin zgomotos.

Ce trebuie sa retinem – daca vorbim de aspiratoare uzuale cu preturi cuprinse intre 200 si 400 lei, va exista intotdeauna un compromis. Astfel, pentru clasa energetica A este necesar un motor de putere mica, dar acesta nu va fi eficient in aspirarea prafului daca este dotat cu un filtru foarte restrictiv. In aceste conditii, clasele tind sa varieze oarecum invers proportional. Un motor puternic va accepta un filtru mai restrictiv si va pastra o buna capacitate de aspirare, insa clasa de eficienta energetica nu va mai avea valoarea "A", iar zgomotul produs va fi mai mare. Greutatea si volumul aspiratorului vor fi deasemenea mai mari chiar daca nu sunt cuprinse in teste si aceste specificatii. In schimb, la alta categorie de pret exista posibilitatea de a gasi aparate care au in spate mai multa cercetare, materiale mai bune si motoare mai eficiente si, implicit de a obtine eficienta maxima.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Baboo

18 februarie, 13:37

Având in vedere evolutia productiei de aspiratoare , unele modele , cu timpul vor fi scoase din productie si , deci , nu vor mai fi prosduse sacii de hârtie. Asa am patit cu un aspirator de sase ani vechime. un alt aspirator care are o vechime de vreo 15 ani are optiunile amândouă ale sacilor colectori: si de pâmză si de gârtie Recomandarea mea este ca la alegerea unui aspirator sa se aiba in vedere si existenţa unui sac de păză pentru colectarea prafului. Este oarecum mai incomod ca un sac de hârtie pe care il aruci.

Alte articole

Alegerea masinii de spalat Alegerea masinii de spalat
Cum alegi cuptorul cu microunde? Cum alegi cuptorul cu microunde?
Cumpara de Craciun in mod inteligent! Cumpara de Craciun in mod inteligent!
Cum alegi aparatul de cafea: totul despre cele mai bune espressoare manuale sau automate Cum alegi aparatul de cafea: totul despre cele mai bune espressoare manuale sau automate
Alegerea friteuzei – Optiunile existente pe piata Alegerea friteuzei – Optiunile existente pe piata
Frigiderul meu nu mai raceste. De ce? Frigiderul meu nu mai raceste. De ce?

Vezi mai multe articole