Prabusirea leului a scumpit apartamentele noi cu 10% - 12 Ianuarie 2009

12 ianuarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cererea in scadere ar fi trebuit sa aduca ieftinirea locuintelor, dar deprecierea leului o amana.
 
Dezvoltatorii mizeaza pe reducerea TVA la 5%.
 
Ieftinirea locuintelor noi mai are de asteptat.
 
Deprecierea istorica a leului fata de euro, ceea ce a facut ca preturile la apartamentele noi exprimate in moneda europeana sa fie mai mari, nu le da dezvoltatorilor idei de a ieftini locuintele. De la inceputul lunii decembrie, cand cursul valutar era de 3,8090 lei/euro, si pana astazi, cand un euro a ajuns sa coste 4,2127 lei, moneda nationala s-a depreciat cu 10,5% in raport cu cea europeana. Astfel, daca un apartament avea o valoare de 100.000 de euro la inceputul lunii decembrie 2008, iar echivalentul in moneda nationala era de 380.900 lei, acelasi apartament costa acum 421.270 de lei, mai mult cu 10%, adica 10.000 de euro. 
 
Desi aproape toate locuintele noi scoase la vanzare au preturile exprimate in euro, iar dezvoltatorii imobiliari se asteptau la o crestere a monedei europene fata de leu, deocamdata lista de preturi nu va fi corectata in scadere. „E foarte greu pentru un dezvoltator sa ajusteze preturile apartamentelor in functie de evolutia cursului valutar. Cand presiunea data de curs va actiona asupra vanzarilor, vom ajusta preturile. Totusi, daca evolutia cursului va fi nefavorabila in continuare, la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie, vom avea o discutie cu directorii si vom face in asa fel incat sa neutralizam efectele cursului valutar”, a declarat pentru Gandul Antonio Zarnescu, directorul comercial al companiei spaniole Gea Prasa, care dezvolta in Capitala proiectul Laguna Residence cu 504 apartamente. Preturile aici variaza in functie de tipul locuintei: intre 1.200 – 2.000 de euro pe metru patrat.
 
Scadere a cererii si dificultati la credite
 
Pe acelasi principiu de asteptare merge si dezvotatorul proiectului Quadra Place, Rasarit de Soare si Quadra Place 2. „Ne asteptam ca euro sa ajunga la 4,2 - 4,3 lei, dupa cum preconizasera analistii, insa nu credeam ca se va intampla atat de repede. Deocamdata nu ne-am gandit sa facem reduceri, desi avem preturile in euro.
 
Majoritatea apartamentelor din proiectul Rasarit de Soare se incadreaza pentru obtinerea de reducere a taxei pe valoarea adaugata la 5%. Daca euro va trece pragul de 4,5 lei, atunci, da, vom reevalua preturile”, ne-a declarat Romeo Cazanescu, directorul general al companiei dezvoltatoare Conarg. Din cele 988 de apartamente ale proiectului Rasarit de Soare, 65% au fost deja vandute, din care 5% in intervalul octombrie – decembrie.
 
Efectele negative ale crizei financiare aparute pe piata constructiilor ar putea fi adancite de evolutia cursului euro/lei. Jucatorii de pe acest segment se confrunta deja cu o scadere a cererii si dificultati legate de creditare. Cristian Erbasu, vicepresedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), spune ca deprecierea leului ar putea duce la cresterea preturilor pentru unele materiale de constructie si materii prime. Multi dezvoltatori platesc materialele de constructie raportat la euro. Pentru moment insa, producatorii de materiale de constructii nu sunt obligati sa majoreze preturile de vanzare, potrivit lui Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amenzi pentru constructiile ilegale Amenzi pentru constructiile ilegale
Capcanele asigurarilor de bunuri casnice Capcanele asigurarilor de bunuri casnice
Avertisment: Producatorii de polistiren, material folosit la reabilitarea termica, fac rabat la calitate Avertisment: Producatorii de polistiren, material folosit la reabilitarea termica, fac rabat la calitate
Bosch a testat public calitatea electrocasnicelor sale Bosch a testat public calitatea electrocasnicelor sale
Cursa spre perfectiune se castiga cu produse Ceresit! Cursa spre perfectiune se castiga cu produse Ceresit!
Efecte Dezvoltatorii si expertii imobiliari avertizeaza Efecte Dezvoltatorii si expertii imobiliari avertizeaza

Vezi mai multe articole