on

Pregateste-te de invazia mustelor - Cum reapar si cum le poti extermina

15 aprilie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru ca uneori este mai important sa previi decat sa combati, ne-am gandit astazi sa abordam discutia despre dezinsectie. Chiar daca zilele calduroase se lasa asteptate, este totusi primavara, iar inceperea acestui anotimp este si momentul cand, in particular, mustele vor incepe sa zboare nestingherite peste tot. Dar de unde apar ele? Te-ai intrebat vreodata?

 

Inainte de caderea frigului, mustele-femela depun fiecare pana la 500 de oua, in mai multe serii. Acestea eclozeaza dupa o perioada de aproximativ o zi si din ele ies larvele, care se hranesc cu resturi de materie organica pana cand ajung la stadiul de pupa. In functie de temperatura din mediul in care evolueaza, larvele se pot transforma in pupe intr-un interval cuprins intre 4 si 30 de zile.

 

Interesanta evolutie, nu-i asa? Dar te-ai intrebat cat traieste o musca dupa ce depaseste stadiul de pupa si ajunge la maturitate? Ei, bine, cu toate ca traim cu impresia ca o singura musca este cea care ne haituieste toata vara, aceste insecte nu depasesc 30 de zile de viata. Tot la fel de rapid, la ceva mai putin de o zi de la momentul maturizarii, musca devine apta pentru reproducere.

 

Dar cum de revin dupa fiecare iarna? La aceasta intrebare, raspunsul este ca acestea hiberneaza in stadiul de larva sau pupa in diverse locuri din casa sau cladiri anexe (in gunoiul de grajd, in compostul pus in ghivece etc.). Odata ajunse la maturitate, cresterea mustelor inceteaza, iar diferenta de dimensiuni dintre indivizi este data doar de conditiile in care acestia s-au dezvoltat.

 

 

Care este cea mai eficienta metoda de a scapa de muste?

 

O solutie ar fi insecticidele cu atractant pentru muste, care functioneaza pe principiul “atrage si ucide”. Avantajul acestui tip de insecticid este faptul ca nu trebuie tratat tot spatiul, ci poate fi plasat din loc in loc, cu o putere de atractie de pana la 5-6 metri. Substantele isi vor face efectul in doar cateva secunde la ingerare, astfel incat zona in care vor cadea mustele nu va fi foarte departe de cea in care a fost plasat insecticidul. Solutia atractanta pentru muste functioneaza nu doar la interior, ci si la exterior. Conditia este ca insecticidul sa fie ferit de ploaie.

 

Desigur, daca nu ai incredere in aceasta noua gaselnita in materie de dezinsectie, ramane intotdeauna cea mai la indemana varianta: pliciul ☺.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Purificatorul de aer – De ce ai nevoie de unul si cum il alegi Purificatorul de aer – De ce ai nevoie de unul si cum il alegi
Pot lampile UVC face diferenta in spitale? Pot lampile UVC face diferenta in spitale?
Plante care purifica aerul din camera Plante care purifica aerul din camera
Imi mucegaieste parchetul, desi casa este renovata Imi mucegaieste parchetul, desi casa este renovata
Cum scapam de gandacii de bucatarie Cum scapam de gandacii de bucatarie
Servicii de dezinsectie pentru gandaci Servicii de dezinsectie pentru gandaci

Vezi mai multe articole