Pregatirea gradinii pentru toamna

25 septembrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Toamna aduce cu ea temperaturi ideale pentru momentele relaxante petrecute in aer liber si ofera un bun prilej pentru ingrijirea gradinii. Frumusetea ei nu dispare odata cu trecerea verii daca stiti cand si cum sa interveniti cu lucrari de intretinere.

 
 
pregatirea gradinii pentru toamna
 
 
Gradina dumneavoastra are nevoie de ingrijire astfel incat sa va puteti bucura cat mai mult timp de frumusetea ei.
 
Toamna, frunzele uscate si copacii golasi dau uneori impresia unei gradini dezolante, de aceea este important sa plantati in curte si cateva plante sau arbusti decorativi care se mentin verzi pana la prima zapada.
Cu siguranta un specialist in amenajarea gradinii va poate ajuta sa alegeti plantele potrivite gradinii dumneavoastra si configurati spatiul exterior incat sa devina locul preferat pentru relaxare.
 
Daca sunteti pasionat de gradinarit cu siguranta stiti deja ca toamna este anotimpul potrivit pentru a scoate din pamant begoniile, daliile sau gladiolele si ca acestea trebuie depozitate in pivnita pana temperaturile permit replantarea.
 
Pana la sfarsitul lunii noiembrie pot fi plantati copaci, arbusti si plante perene de primavara, care nu sunt afectate de stratul de zapada, precum lalele, ghiocei, narcise, branduse sau zambile.
Pomii au si ei nevoie de o ingrijire speciala, iar toamna este cel mai bun moment pentru a le curata crengile uscate si nefolositoare.
 
Nu uitati de gazon! In acesta perioada are un ritm mai lent de crestere, motiv pentru care trebuie hranit cu ingrasaminte speciale si tuns cat mai scurt pentru a-l pregati pentru iarna.
 
Toamna puteti schimba aspectul gradinii, fiind anotimpul recomandat de catre specialisti pentru noi amenajari peisagere. Puteti include elemente noi printre cele deja existente sau sa le eliminati pe cele care au reprezentat o alegere nefericita.
In cazul plantelor, de preferat ar fi sa respectati instructiunile de pe pachetul cu seminte sau bulbi (adancime, distanta, udare), altfel riscati pierderea lor.
Pamantul care va primi plantele noi trebuie sapat, afanat si fertilizat.
 
Zapada are avantajele si dezavantajele ei: poate sa va protejeze plantele, dar in aceeasi masura le poate pune in pericol.
Chiar si plantele care raman verzi pe tot parcursul anului ar trebui acoperite, fiind protejate astfel de vantul si frigul taios.
Puteti folosi hartie de ambalaj, sau alte materiale asemanatoare cu care sa protejati de inghet coaja sensibila a copacilor tineri sau diversele soiuri de arbusti sensibili la temperaturi scazute.
De altfel, indicat ar fi sa protejati toate obiectele decorative din gradina, iar uneltele sa le depozitati intr-un loc special, unde sa nu fie afectate de rugina sau umezeala.
 
Gradinaritul este o arta care necesita timp si multa rabdare. Daca timpul nu va permite sa va ocupati de gradina si va doriti un spatiu atent amenajat, cautati o firma specializata si in doar cateva zile totul va arata impecabil. In multe cazuri merita banii...
 
================
 
 
 
Întrebare pentru un grădinar bun: ce operațiuni ați recomada pentru intretinerea gazonului, toamna?
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Alternativa organica la tratamentele cu pesticide: cum pot cuprul si potasiul sa ajute la controlul bolilor la plante Alternativa organica la tratamentele cu pesticide: cum pot cuprul si potasiul sa ajute la controlul bolilor la plante
Ghidul gradinarului incepator: Cum preparam compostul in 3 pasi simpli Ghidul gradinarului incepator: Cum preparam compostul in 3 pasi simpli
Plantari de toamna, pentru o recolta bogata la primavara Plantari de toamna, pentru o recolta bogata la primavara
Rigola da rezistenta casei Rigola da rezistenta casei
Vietuitoare care iti pot fi de folos in gradina Vietuitoare care iti pot fi de folos in gradina
Merele si gutuile - cand le culegi si cum le pastrezi Merele si gutuile - cand le culegi si cum le pastrezi

Vezi mai multe articole