on

Pregatiri pentru sezonul rece

10 octombrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cum sezonul rece este mai mult decat aproape, este timpul sa avem in vedere executia unor lucrari pentru pregatirea instalatiilor termice pentru acest sezon. In aceasta perioada a anului sistemele de incalzire sunt cele mai solicitate si in lipsa lor confortul interior poate avea de suferit.

O instalatie de incalzire poate fi mai simpla sau mai complexa. In functie de marimea cladirii deservite si solutiile tehnice aplicate, poate consta intr-o centrala termica pe gaz. In cazul unui apartament sau unei case de mici dimensiuni, poate contine: un boiler termoelectric suplimentar, un boiler cu 1, 2 sau 3 serpentine, un sistem solar pentru furnizare apa calda sau aport la sistemul de incalzire, un sistem de incalzire prin pardoseala, o pompa de caldura sau altele. In fiecare caz avem de a face cu un sistem termic care trebuie sa fie bine dimensionat de la bun inceput, pentru a putea face fata necesarului termic al casei.

Alegerea echipamentului si proiectarea unui sistem de incalzire si ventilatie eficient este o provocare serioasa. Inginerii de specialitate sunt singurii in masura sa ofere serviciile de care fiecare avem nevoie. In stransa colaborare cu fiecare dintre noi si luand in considerare toate cerintele investitiei, ei pot proiecta cele mai eficiente si rentabile solutii.

Primul element necesar pentru o buna dimensionare a instalatiilor este sursa de energie. Sursele de energie prietenoase cu mediul, si mentionam aici centralele termice pe peleti, pompele de caldura, sistemele solare pentru ACM si aport la incalzire, in ultima perioada au cunoscut o crestere semnificativa.

Indiferent de tipul sistemului, este recomandat sa verificati avantajele alegerii brand-ului. Constituie avantaje majore utilizarea unor produse ecologice, capacitatea de a planifica si optimiza costurile de intretinere, garantia extinsa si accesul la servicii profesioniste.

Pe langa dimensionarea corecta si completa, alegerea unor echipamente cat mai eficiente si fiabile, mentenanta este o parte foarte importanta. Ea trebuie realizata periodic si numai de catre profesionisti. Executia acestor lucrari de verificare periodica asigura mentinerea echipamentelor si sistemelor la parametrii nominali si vor evita situatiile de avarii tocmai atunci cand sistemul trebuie sa functioneze la maxim, in sezonul rece.

Cateva lucrari ce trebuie avute in vedere la verificarea sistemelor termice

Verificarea presiunii de apa din instalatia de incalzire, se poate face cu ajutorul manometrului montat pe centrala termica, valoarea minima pe timp de repaos variaza intre 1 – 1,5 bar, iar in timp de functionare de maxim 2,5 bar.

In cazul nefunctionarii intre parametrii specificati de producator sau a incalzirii neuniforme a spatiului din locuinta ta, firmele din domeniu pot pune la dispozitie urmatoarele servicii:

  • Montare/schimbare centrale termice;
  • Montare/schimbare calorifere;
  • Montare/schimbare robineti termostatati sau robineti de izolare;
  • Montare/schimbare termostat;
  • Aerisirea instalatiei de incalzire;
  • Curatarea depunerilor din centrale si calorifere;
  • Curatarea filtrelor;
  • Verificarea sistemelor de siguranta – supape, vase expansiune;

 

In cazul proprietarilor de apartamente dotate cu centrala proprie, responsabilitatea bunei functionari a intregului sistem de incalzire revine asupra lor. Verificarea tehnica periodica se efectueaza obligatoriu, odata la maximum 2 ani, de catre o firma autorizata de ISCIR. Aceasta asigura o functionare sigura si indelungata a centralei termice, determinand din timp gradul de uzura si fenomenul de imbatranire ale materialelor.

Pentru a minimiza cantitatea depunerilor din interiorul sistemului de incalzire si a filtrelor centralei, iti recomandam spalarea caloriferelor cu un jet puternic de apa, in sezonul cald. In acest caz, nu este obligatorie folosirea altor solutii acide, care sa deschida porii caloriferului si sa produca fisuri, in timp.

Pentru instalatiile de ventilatie cu sau fara recuperatoare de caldura este necesara curatarea filtrelor si a grilelor de ventilatie de pe traseul amplasat in locuinta.

Sistemele solare prevazute cu panouri solare, cu vid sau plane, utilizeaza un agent termic pe circuitul dintre panouri si boilere care este rezistent la inghet, un antigel solar ce necesita verificare periodica si schimbare atunci cand caracteristicile acestuia nu mai sunt corespunzatoare. Exista testere speciale sau aparate dedicate pe care firmele de instalatii le au in dotare – refractometre ce determina continutul de glicol si implicit rezistenta la inghet. Atunci cand antigelul prezinta risc la inghet va trebui schimbat, de regula la cativa ani. De asemenea, boilerele sunt dotate cu anod de magneziu sau de alta natura ce protejeaza boilerul impotriva coroziunii. Periodic este necesara schimbarea acestuia, pentru ca acesta se consuma in timp. Intervalul de timp pentru care se impune schimbarea este dat de frecventa de utilizare si calitatea apei, se poate schimba la un interval de 1 - 3 ani.

Indiferent de tipul si complexitatea instalatiei termice pe care o veti realiza, o exploatati sau trebuie sa o reparati, nu ezitati sa apelati la specialisti cu experienta in domeniu si va asteptam pe forumul Misiunea Casa pentru a discuta despre problemele sau nelamuririle pe care le aveti.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Semineul Electric – avantaje si dezavantaje Semineul Electric – avantaje si dezavantaje
Alegerea caloriferelor: fonta, otel sau aluminiu? Alegerea caloriferelor: fonta, otel sau aluminiu?
Centrala in condensare: cum o alegi pe cea potrivita locuintei tale Centrala in condensare: cum o alegi pe cea potrivita locuintei tale
Centrala pe gaz - Instalarea cosului de fum Centrala pe gaz - Instalarea cosului de fum
Intretinerea si verificarea periodica a centralelor termice Intretinerea si verificarea periodica a centralelor termice
Centrale termice pe gaz: avantaje, dezavantaje și criterii de selecție Centrale termice pe gaz: avantaje, dezavantaje și criterii de selecție

Vezi mai multe articole