Romanii scot din buzunar zeci de mii de euro pentru locuinte care stau sa cada
Pretul apartamentelor din blocurile vechi ar putea creste in urmatorii doi ani cu pana la 20%, pe fondul unei cereri foarte mari, dupa cum sustin analistii. Pe parcursul anului viitor este asteptata o scumpire cu 10%, urmand ca in 2008 sa asistam la o crestere a preturilor similara. Explozia preturilor este explicata atat prin accesul la creditul ipotecar, cat si prin dorinta romanului de a avea casa lui. Chiar daca apartamentele din Bucuresti sunt vechi si nu au acelasi confort, preturile lor rivalizeaza cu cele din marile capitale europene.
„In fiecare an, iarna, numarul tranzactiilor scade atat in Capitala, cat si in orasele mari din tara. De aceea, se va observa o usoara scadere a pretului apartamentelor, care ar putea fi de aproximativ 5% in aceasta iarna. Asta nu inseamna ca valoarea apartamentelor va scadea“, ne-a declarat analistul imobiliar, Radu Zilisteanu. In opinia acestuia, pretul apartamentelor va creste din nou incepand cu primavara anului aviitor. „In conditiile in care cererea va fi si pe viitor mai mare decat oferta, va exista o presiune pe pret, ceea ce inseamna ca acesta va creste cu cate 10 procente pe an, in urmatorii doi ani, la apartamentele din blocurile vechi“, a explicat Zilisteanu. O relaxare a pietei este asteptata de-abia dupa aparitia constructiilor noi. „Atunci va exista un moment in care cererea si oferta pentru apartamentele vechi se vor stabiliza“, a mai spus analistul imobiliar. Radu Zilisteanu a explicat avantul pe care l-a luat pretul locuintelor, in ultimii patru ani, prin accesul la creditul ipotecar, cat si prin dorinta romanului de a avea casa lui.
Preturi nejustificate
La randul sau, analistul imobiliar Liviu Ureche ne-a declarat ca „s-a exagerat suficient de mult pe segmentul apartamentelor din blocurile vechi, iar preturile sunt nejustificat de mari“. El crede ca s-ar putea inregistra scaderi ale preturilor la apartamentele construite inainte de 1989. „Nu este normal ca apartamentele din blocurile vechi sa concureze la pret cu cele din blocurile noi. Nu putem vorbi de aceleasi suprafete, de acelasi confort, de calitatea materialelor de constructii folosite si nici de tehnologiile folosite la cele doua categorii de apartamente“, a explicat Liviu Ureche.
Proprietarii asteapta sa vanda mai scump dupa aderare
Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), este de parere ca influentele sezonului asupra pretului imobilelor nu se vor manifesta in aceasta iarna. „Exista o stare de asteptare a proprietarilor, care spera sa obtina un pret mai bun la case dupa ce Romania va adera la Uniunea Europeana“, a spus Zamfir. El a adaugat ca, dupa momentul 2007, va creste pretul apartamentelor, dar este foarte greu de apreciat cu cat. „Procentul nu va fi foarte mare pentru ca romanii nu vor avea salarii mari, imediat dupa aderare“, a explicat presedintele UNIM.
Bonus pentru cumpararea unui apartament vechi
Multe zone din Bucuresti au blocuri foarte vechi, gata sa se prabuseasca la cel mai mic cutremur. Cu toate acestea, apartamentele in aceste zone continua sa se vanda tocmai pentru ca sunt considerate centrale. Mai mult, ca sa fie sigur ca-si vinde casa, proprietarul ar putea da «bonus» o garsoniera. Anunturi cum ar fi „vand apartament cu trei camere plus o garsoniera la mansarda pentru 75.000 de euro in bloc vechi“, intr-o zona considerata «buna», apar zilnic pe internet.
Sunt insa si anunturi pentru apartamente in blocuri consolidate, in zone cum este Piata Romana. In acest caz, pretul se dubleaza, un apartament cu trei camere valorand circa 150.000 de euro, pret care poate fi usor comparat cu valoarea unui apartament in orasele mari din Italia sau Spania. Cat despre ce inseamna zonele scumpe ale Capitalei, Zamfir a spus ca cele mai mari preturi vor ramane in nord si centru, chiar daca sudul va continua sa se dezvolte. Si Liviu Ureche considera ca zona de nord ramane cea mai scumpa din Bucuresti.
Sursa: Gardianul
Comentarii
Nu exista comentarii.