Pretul caselor intra la apa

31 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In ultimele patru luni, locuintele s-au ieftinit cu pana la 35%.
 
Preturile apartamentelor scad vazand cu ochii in toata tara, dar reducerile nu reusesc sa reanimeze piata imobiliara, care pare intrata in agonie. Agentii recunosc ca vanzarile sar doar putin peste zero, in timp ce proprietarii sunt deschisi negocierilor si modifica pretul constant. Chiar si dezvoltatorii si-au luat gandul de la profiturile uriase pe care le visau anul trecut si spera acum sa vanda suficient cat sa-si poata plati creditele la banci.
 
Numai in ultimele patru luni, pretul de listare a scazut cu 5-10% pentru apartamentele noi si cu circa 15% in cazul celor vechi, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta Re/max.
 
Potrivit acestuia, pretul de tranzactionare a scazut cu 10-20%, ceea ce inseamna, cumulat, o scadere a preturilor cuprinsa intre 15% si 35%. „In ceea ce priveste in special Capitala, estimez o scadere a preturilor de pana la 25% in cazul proiectelor noi care au vandut mai putin de 50% din unitatile construite“, spune Mihaela Alexandroiu, Owner Re/max Bastion, din Bucuresti.
 
Reprezentantul Re/max sustine ca marja de negociere - diferenta dintre pretul cerut initial de proprietar si pretul la care se realizeaza tranzactia - a ajuns la circa 10% in luna septembrie in majoritatea oraselor tarii. La Arad, pretul de listare si cel de tranzactionare au scazut fiecare cu cate 5% fata de luna iunie, in timp ce la Brasov preturile de listare au scazut cu 10% la apartamentele vechi si chiar cu 20% la cele noi.
 
Vanzari aproape de zero
 
In Pitesti, preturile apartamentelor vechi au scazut cu 15-25%, iar cele ale apartamentelor noi au ramas constante, in timp ce in Bacau, comparativ cu lunile de vara, preturile de listare au stagnat, atat pentru apartamentele vechi, cat si pentru cele noi. In ultimele luni, clientii de locuinte se lasa asteptati.
 
„Daca ne comparam cu anul trecut, putem spune ca nu se vinde aproape nimic. Nu este atat o problema de preturi, cat de finantare si mentalitate“, sustine Calin Clinciu, director de dezvoltare la Euroest. Acesta e de parere ca toata lumea asteapta. Multi nu-si mai permit locuintele dorite din cauza normelor de creditare, in timp ce altii se tem ca, in contextul crizei, isi vor pierde locurile de munca.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Un bec aprins in Botosani va costa mai mult decat unul din Mehedinti Un bec aprins in Botosani va costa mai mult decat unul din Mehedinti
Pretul gazelor, in aer Pretul gazelor, in aer
MedLife inaugureaza prima hyperclinica in Ploiesti MedLife inaugureaza prima hyperclinica in Ploiesti
Lucrezi in domeniul constructiilor? Participa la evenimentul lunii, marca PIATRAONLINE Lucrezi in domeniul constructiilor? Participa la evenimentul lunii, marca PIATRAONLINE
Standarde imobiliare Standarde imobiliare
Locuintele noi, mai ieftine Locuintele noi, mai ieftine

Vezi mai multe articole