Agentii imobiliari locali spun ca proprietarii de apartamente „comuniste” trebuie sa-si reduca in continuare pretentiile financiare. Altfel, tranzactiile pe acest segment vor ramane in continuare blocate. Paradox pe piata imobiliara. Locuintele vechi au ajuns sa coste mai mult decat o casa, in aceleasi conditii de amplasament si suprafata.
Scaderile de pret din ultimele luni de pe segmentul de apartamente construite inainte de 1989 nu au avut pana acum ca efect imbunatatirea numarului de tranzactii.
Si asta pentru ca posesorii de lichiditati, singurii clienti din piata pentru acest tip de imobil, inca nu sunt convinsi de oportunitatea de a investi in locuinte vechi.
Agentii imobiliari locali identifica chiar un nivel de pret la care, in opinia lor, vanzarile se vor debloca: 700 de euro pe metru patrat.
Clientii asteapta noi diminuari
Monica Platon, director al agentiei imobiliare aradene Euromon, spune ca anul acesta a fost intrebata de mai multi investitori ce se mai intampla cu preturile pe segmentul rezidential vechi.
„Tranzactii nu se fac deocamdata. Scaderea preturilor inca nu are nici un efect asupra vanzarilor, probabil dupa vreo patru luni de stagnare sa se miste ceva”, crede directoarea Euromon.
Nici in Craiova lucrurile nu stau mai bine, cu toate ca proprietarii care au nevoie urgenta de bani sunt dispusi sa reduca semnificativ pretul cerut.
Cristian Daniel Clenciu, general manager al CDC Imobiliare Grup, crede ca piata de apartamente vechi este una instabila si dominata de teama potentialilor clienti de a face o achizitie in acest moment.
Cauzele acestei situatii sunt multiple, dar principalul motiv este dorinta de a nu gresi, in eventualitatea unor scaderi ulterioare a preturilor.
De asemenea, nesiguranta locului de munca, implicit perspectiva imposibilitatii de a plati rata unui credit si asa foarte greu de obtinut, contribuie decisiv la cristalizarea unui comportament de asteptare. Pe acest fond de profunda nesiguranta, preturile continua sa scada.
„Costurile vor ajunge la 600-800 euro pe metru patrat, nivel la care vor aparea si tranzactiile, la un volum insa redus”, explica Clenciu.
Compromisul, greu de atins
Continuarea diminuarii costurilor pe segmentul rezidential vechi pare iminenta. Si asta pentru ca, in unele cazuri, apartamentele „comuniste” sunt inca mai scumpe decat o casa.
In Arad de pilda, o locuinta unifamiliala cu suprafata construita 100 de metri patrati, ridicata pe un teren de 500 de metri patrati, cu doua camere, baie, bucatarie, hol, anexe, centrala termica proprie, canalizare, apa, intrare auto, cu acces la strada astfaltata este cu 10.000 de euro mai ieftina decat un apartament „comunist” de trei camere.
„Nu este normal sa ceri pe o locuinta cu trei camere situata intr-un bloc din beton neizolat un pret de 65.000 euro si sa poti cumpara o casa in acelasi cartier la 55.000 euro. Inainte de 2004 trebuia sa vinzi doua apartamente si sa mai pui bani pentru a cumpara o asemenea casa”, spune Monica Platon.
“In blocurile vechi, pretul pe metru patrat construit nu are voie sa depaseasca 500 de euro.”
Monica Platon
director agentia imobiliara Euromon Arad
Nota: Datele prezentate au la baza informatiile furnizate de agentiile imobiliare locale. Preturile sunt relevante pentru locuintele situate in zonele semicentrale. In tabel apar orasele din provincie care au o populatie mai mare de 100.000 de locuitori.
Sursa: Adevarul
Comentarii
Nu exista comentarii.