Pretul unui apartament, la jumatatea celui din 2008. Expertii spun ca ieftinirea nu e suficienta - 31 august 2010

31 august, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proprietarii bucuresteni de locuinte isi reevalueaza serios asteptarile cu privire la o potentiala vanzare. Pretentiile lor financiare se diminueaza de la luna la luna. Nu suficient insa, spun cumparatorii
 
Daca in mai 2008 un metru patrat de apartament din Capitala era evaluat la aproximativ 2.300 de euro, in prezent, realitatea este sensibil diferita. In iulie 2010, pentru un metru patrat util de apartament bucurestenii cer, in medie, 1.245 de euro, conform unui studiu realizat de site-ul imobiliare.ro. Ieftinirea este evidenta si in termeni reali, urmarind raportul dintre castigul mediu net al unui roman si evolutia pretului unui metru patrat de locuinta.
 
Astfel, un metru patrat de apartament poate fi achizitionat acum cu numai 3,7 salarii medii nete. Pentru a cumpara aceeasi suprafata, in 2008, un bucurestean ar fi trebuit sa plateasca 6,7 salarii, conform calculelor Gandul, tinand cont ca acum doi ani salariul mediu net pe economie era de circa 342 de euro si pretul mediu pe metrul patrat util era de 2. 300 de euro, in timp ce acum salariul mediu net e de 336 de euro, iar costul unui metru patrat este de 1.450 de euro.
 
Cu toate acestea, piata imobiliara nu da semne de revenire. Poate si pentru simplul fapt ca, pentru a cumpara un apartament cu doua camere, un bucurestean, posesor al unui salariu mediu net, ar trebui sa dedice achizitiei imobiliare nu mai putin de 215 venituri lunare. Valentin Ilie, CEO al agentiei Coldwell Banker, nuanteaza optimist starea de fapt. "O oferta cu 5 sau 10 procente sub piata conduce la o vanzare rapida a unei proprietati imobiliare chiar si in aceasta perioada", ne-a declarat el. Ilie avanseaza si cifra dincolo de care clientii sunt dispusi sa reintre la cumparare. "In momentul in care rata creditului imobiliar scade sub 300 de euro, cumparatorul bucurestean este tentat sa bata palma", precizeaza reprezentantul Coldwell Banker.
 
Clujul, un caz atipic
 
Trendul ieftinirilor este vizibil si in marile orase din provincie. "In Timisoara preturile au luat-o la vale puternic de la inceputul acestui an scazand cu peste 10%", afirma Adrian Erimescu, directorul general al firmei care a facut studiul. Orasul din provincie in care preturile au scazut cel mai mult este Brasovul. Aici, in iulie 2010, pretul mediu a fost de 907 euro pe metrul patrat util, cu 38,5% mai putin decat in mai 2008, luna in care a fost atinsa valoarea maxima a preturilor cerute in Brasov.
 
Pe o piata imobiliara intrata in zodia ieftinirilor in lant, Clujul face nota discordanta. In orasul ardelean, ultimele luni au adus cresteri de pret, astfel incat valoarea indicelui portalului de anunturi imobiliare a revenit peste pragul de 1.000 de euro pentru un metru patrat util, in conditiile in care, in ianuarie, pretentiile proprietarilor scazusera pana la nivelul mediu de 994 de euro.
 
INFO Constructiile s-au mutat la tara
 
Nici constructia de noi imobile nu merge mai bine. In iulie, s-au eliberat doar 4.266 de autorizatii de construire de locuinte. Numarul acestora este in scadere cu 6,2% fata de luna precedenta, potrivit Institutului National de Statistica. Case vor aparea cu precadere in sate si comune. Astfel, din totalul celor 4.266 de autorizatii pentru cladiri rezidentiale eliberate in iulie, 1.556 au fost in mediul urban, iar 2.710 in mediul rural.
 
Sursa : Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casele Casele
Piata chiriilor de apartamente, o necunoscuta si pentru stat Piata chiriilor de apartamente, o necunoscuta si pentru stat
Cu statiile de calcat Tefal esti intotdeauna castigator Cu statiile de calcat Tefal esti intotdeauna castigator
Taxa de 0,7% pe constructii Taxa de 0,7% pe constructii
Costul reviziei sau al reparatiilor ascensorului sunt suportate de toti locatarii imobilului Costul reviziei sau al reparatiilor ascensorului sunt suportate de toti locatarii imobilului
Oferta de case este dominata de cele pe care nu si le permite mai nimeni Oferta de case este dominata de cele pe care nu si le permite mai nimeni

Vezi mai multe articole