Preturile apartamentelor ceausiste s-ar putea dubla in cinci ani

21 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Agentiile imobiliare prognozeaza scumpiri pe piata locuintelor, din cauza ofertei foarte scazute
 
Apartamentele din blocurile comuniste ar putea costa dublu peste cinci ani, de la 1.300-1.450 euro/mp, cåt costa in medie acum, la 3.500-4.000 euro/mp, avertizeaza agentiile imobiliare. Din cauza deficitului urias, de aproximativ un milion de locuinte, si a ritmului lent in care se construieste in Romånia, preturile si-ar putea pastra ritmul de crestere, de 40% pe an.
 
Preturile apartamentelor s-ar putea dubla pana in 2012, avertizeaza agentii imobiliari. Ei se bazeaza pe deficitul actual de un milion de locuinte la nivel national, care va putea fi acoperit doar prin investitii de 100 miliarde de euro in urmatorii 25 de ani. Numai in Bucuresti este nevoie de aproximativ 300.000 de apartamente. „Pana in 2009, vor fi construite in Bucuresti, incluzand si proiecte din jurul municipiului, aproximativ 8.500 de locuinte noi, insuficiente pentru a acoperi deficitul“, a declarat Radu Lucian Adrian, manager in cadrul companiei imobiliare Eurohouse, citat de Mediafax. El este de parere ca preturile apartamentelor vechi de bloc vor urca destul de mult in urmatorii cinci ani, daca se va mentine rata actuala de crestere, de 35-40% pe an. In aceste conditii, metrul patrat va urca de la o medie de 1.300-1.450 euro la 3.500-4.000 euro.
 
Veniturile in crestere alimenteaza scumpirea 
Directorul general al agentiei Real Time Bucuresti, Ion Catutoiu, considera ca potentialii cumparatori vor dispune de resurse financiare tot mai mari, ceea ce ii va determina pe vanzatori sa majoreze preturile. „Salariile vor creste, iar cumparatorii de locuinte vor avea conditii tot mai avantajoase de obtinere a imprumuturilor bancare“. Noile reguli de creditare vor contribui semnificativ la aceste majorari de preturi. „Creditele ipotecare ar putea fi contractate fara avans, dobanzile sunt asteptate sa scada, iar perioada de rambursare a imprumutului sa fie prelungita pana la 50 de ani“, apreciaza reprezentantul companiei imobiliare.
 
Piata imobiliara creste din bani privati
Fondurile private sunt principala sursa de finantare a proiectelor rezidentiale. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), din cele 38.000 de locuinte finalizate anul trecut la nivelul intregii tari, in jur de 33.000 (87,5%) au fost construite din banii populatiei si ai firmelor private. Peste jumatate din unitatile locative (52%) au fost cladite in mediul rural. Pe langa apartamentele realizate anul trecut, alte 98.000 mai erau in diferite stadii de executie. Acestea vor intra insa lent pe piata, avand in vedere ca o treime se aflau la finele anului trecut in stadiu de finisaj, iar la restul se mai lucra la fundatie sau la partea de structura.
 
Case multe in Sud si Sud-Est
Un clasament realizat in functie de numarul de apartamente predate la cheie plaseaza Nord-Estul Romaniei pe prima pozitie, cu peste 7.600 de case. Pe pozitia secunda se afla Sud-Estul, cu mai bine de 6.500 de locuinte, in timp ce in partea sudica (Muntenia) au fost finalizate in 2006 doar 5.400 de locuinte.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum va puteti izola termic locuinta - 16 martie 2010 Cum va puteti izola termic locuinta - 16 martie 2010
Numarul celor care si-au asigurat casa este acum dublu Numarul celor care si-au asigurat casa este acum dublu
Multe rezervari si ante-contracte de vanzare au fost anulate - 05 Februarie 2009 Multe rezervari si ante-contracte de vanzare au fost anulate - 05 Februarie 2009
Tendintele in mobila, in lumina reflectoarelor BIFE-SIM 2017 de pe 13 pana pe 17 septembrie Tendintele in mobila, in lumina reflectoarelor BIFE-SIM 2017 de pe 13 pana pe 17 septembrie
Cercetare IKEA: 81% dintre copiii din Bucuresti ajuta la pregatirea mesei Cercetare IKEA: 81% dintre copiii din Bucuresti ajuta la pregatirea mesei
Targul de la Hanovra: solutii Bosch pentru productie Targul de la Hanovra: solutii Bosch pentru productie

Vezi mai multe articole