Preturile apartamentelor, in jocul cresterilor \"fara perdea\"

08 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Apartamentele s-au scumpit, in primele sase luni ale acestui an, in medie cu 20%, evolutia fiind consemnata atat in cazul locuintelor din ansamblurile rezidentiale noi, cat si al celor din blocurile construite inainte de 1989.
Evident, tendinta a fost remarcata in marile orase, unde cererea este foarte ridicata. De exemplu, in Constanta, un apartament central cu trei camere, tranzactionat, anul trecut, cu 90.000 de euro, se cumpara in prezent cu 120.000 de euro, ceea ce corespunde unei scumpiri de 30%. In Timisoara sau Cluj-Napoca, majorarile s-au situat in jurul a 10%-20%.

Potrivit unui studiu al agentiei Neocasa, in Capitala sunt anuntate circa 70 de proiecte de ansambluri rezidentiale, cu aproximativ 25.000 de unitati locative, in vreme ce necesarul estimat pentru Bucuresti este de 300.000 de locuinte, respectiv de aproximativ un milion de unitati la nivel national. Oferta de pe piata nu acopera nici o zecime din cerere, aceasta fiind una dintre cauzele majorarii anuale cu cel putin 10% a preturilor. In esenta, un proiect lansat la preturi de 1.000-1.200 de euro/mp poate ajunge, in cateva luni, sa se vanda cu minimum 1.500 de euro/mp. Un exemplu elocvent este Central Park din Bucuresti – proiect cu peste 450 de apartamente –, unde preturile au crescut cu 82% de la lansarea din anul 2005. De obicei, developerii impart lucrarile pentru realizarea proiectelor in mai multe etape, pe care le scot succesiv la vanzare, iar cererea foarte mare impinge in sus preturile, de la o faza la alta. Media de majorare pentru apartamentele noi este insa de 30%-40%, motivele fiind multiple. „Aceasta crestere este influentata de dimensiunea redusa a ofertei, de faptul ca locatii bune se gasesc din ce in ce mai rar si de zicala developerilor: daca vand azi, nu mai pot cumpara la acelasi pret maine!“, explica situatia Simona Costache, general manager al agentiei Perfect Casa.

Apartamentele vechi tin trena

Desi unii analisti estimau anul trecut ca preturile apartamentelor vechi nu vor mai creste, realitatea ii contrazice. O analiza a Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI) releva ca preturile apartamentelor vechi a urcat de cinci-sapte ori in ultimii trei ani. In intervalul 2003 - 2006, pretul pentru un metru patrat construit dintr-un apartament vechi a crescut de la 200 de euro/mp la 900 si chiar 1.000 de euro/mp. Acest an a adus si el scumpiri, e drept, ceva mai mici decat cele pentru apartamentele noi, cu procente intre 10% si 25%. In aceste conditii, o garsoniera care se vindea anul trecut cu 40.000 – 70.000 de euro, in functie de zona, a ajuns sa coste in acest an intre 50.000 si 85.000 de euro. Aceste caracteristici de pret, corespunzatoare unor cresteri de circa 25%, se pastreaza si in cazul apartamentelor cu doua si trei camere. Scumpirea apartamentelor vechi nu tine numai de cererea foarte mare, ci si de politica unor agentii imobiliare de a incuraja practicarea pe piata a unor preturi din ce in ce mai mari, provocand astfel o avalansa de scumpiri. Nici chiriasii nu scapa. Si pe acest segment cererea este foarte ridicata, iar agentii imobiliari considera ca, in maximum o luna – pentru ca urmeaza sezonul in care studentii cauta locuinte de inchiriat –, preturile vor incepe sa creasca. Daca in prezent pentru o garsoniera se cer in jurul a 250 de euro/luna, iar pentru apartamentele cu doua camere, circa 300-350 de euro/luna, pentru luna septembrie este probabila o majorare a chiriilor cu minimum 50 de euro.

Viitorul nu suna bine

Explozia preturilor proprietatilor imobiliare este si o consecinta a cresterii economice anuale consecutive, tendinta care se va pastra, conform analistilor. In prezent, preturile apartamentelor din Capitala sunt comparabile cu cele din Polonia, Germania sau Italia, desi nivelul de confort oferit de locuintele autohtone este mult mai redus. „O eventuala ieftinire sau stagnare a preturilor pentru apartamentele din blocurile vechi nu va aparea decat in momentul in care pe piata vor fi suficient de multe locuinte noi. Astfel, ar putea fi acoperita intr-o oarecare masura cererea uriasa“, afirma Ruxandra Cleciu, partner manager al Neocasa. Dar, dupa cum sustin reprezentantii Colliers, numarul de apartamente ce vor fi livrate pe piata, pana in anul 2010, este de doar 15.000, insuficient pentru a avea o oarecare influenta asupra evolutiei preturilor, care vor continua sa creasca cu 15%-20% pe an, in urmatorii doi-trei ani. Nici creditele bancare nu sunt in masura sa sustina o eventuala diminuare a preturilor. Sporirea veniturilor populatiei este un factor de presiune asupra cererii, dar, conectat si cu noile posibilitati de creditare, vor determina o crestere suplimentara a cererii intr-o piata care nu poate oferi prea multe variante. „Daca acum costul mediu al unei locuinte in Romania este de 40.000 - 70.000 de euro, in zece ani, pretul acesteia ar putea fi de patru ori mai mare“, precizeaza Georgiana Sandu, director vanzari in cadrul departamentului rezidential Neocasa. In conditiile in care numarul de locuinte livrate pe piata nu poate concura cu cererea, posibilitatea unor scaderi ale preturilor locuintelor este mica, daca nu imposibila, in ciuda preturilor umflate de multe ori artificial
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

De ce trebuie sa facem curatenie?! De ce trebuie sa facem curatenie?!
impozite2 impozite2
450 de euro, chiria la doua camere in apartament nou - 30 Iulie 2009 450 de euro, chiria la doua camere in apartament nou - 30 Iulie 2009
Pretul apartamentelor Pretul apartamentelor
Participare numeroasă anunțată la Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperișuri din România Participare numeroasă anunțată la Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperișuri din România
Intampina Craciunul cu un design exclusivist al casei tale de la KUMA! Intampina Craciunul cu un design exclusivist al casei tale de la KUMA!

Vezi mai multe articole