Tot mai multi proprietari de apartamente in imobile vechi din Bucuresti, speriati de scaderea preturilor de pe piata, incearca sa se debaraseze de ele, a declarat, ieri, Matei Malos, director general Magazinuldecase.ro. El a estimat ieftiniri ale apartamentelor in unele cartiere cu pana la 25% fata de valoarea actuala. Analistii imobiliari spun ca o scadere de preturi atat de abrupta nu este posibila, iar specula nu va disparea de pe piata.
Pentru prima data in ultimii ani, preturile la apartamentele din blocurile vechi au inregistrat scaderi usoare. Prin urmare, cei care au speculat pe aceasta piata si cei care si-au contractat apartamente noi incearca sa le vanda pe cele vechi, construite inainte de 1989, a afirmat, ieri, intr-o conferinta de presa, directorul MagazinuldeCase, Matei Malos. “Numarul locuintelor vechi scoase la vanzare in primul trimestru al acestui an aproape s-a dublat fata de perioada similara a anului trecut, de la 9.600 in 2007 la 14.500”, a spus Malos. Acesta este motivul pentru care cumparatorii “au preluat puterea” si au ajuns sa negocieze, reusind sa cumpere locuinte in unele
zone cu 20% mai ieftine. “Exista diferente
foarte mari intre pretul afisat si pretul de vanzare. Cea mai vizibila supra-oferta se vede in zonele Drumul Taberei si Militari, unde intre pretul tranzactiei si cel afisat initial se observa scaderi cu pana la 15-20%. Ne asteptam in continuare ca preturile sa scada pana la sfarsitul acestei veri cu circa 20-25%, mai ales in anumite cartiere”, a spus Malos. Potrivit unui studiu realizat de companie, pretul mediul al unui apartament in Bucuresti este in prezent de 133.000 euro.
Preturile nu se vor reaseza in 2008
Numarul insuficient de locuinte noi nu va duce la o scadere semnificativa a preturilor, cred alti analisti din piata. Astfel, analistul Radu Zilisteanu crede ca, “din cauza preturilor la apartamente noi si a inaspririi conditiilor de creditare, cumparatorii se vor indrepta in continuare spre apartamente vechi.” El atrage atentia ca numarul tranzactiilor de pe piata a scazut pentru ca toata lumea e in stare de asteptare. Desi autoritatile au anuntat masuri de contracarare a speculei din piata prin crearea de baze de date electronice privind tranzactiile imobiliare, o reasezare a preturilor nu va fi posibila anul acesta, considera analistul imobiliar. BNR a anuntat la inceputul lunii aprilie ca va incerca alaturi de Institutul National de Statistica si de asociatia notarilor sa monitorizeze tranzactiile din domeniul imobiliar.
Volumul tranzactiilor a scazut cu 70%
Volumul principalelor tranzactii imobiliare din Romania a scazut in primul trimestru cu 68%, la 119 milioane de euro, in contextul in care piata europeana a proprietatilor comerciale s-a redus cu 37%, potrivit unui raport al companiei Cushman & Wakefield. Situatia din tara noastra a fost cauzata de “instabilitatea preturilor, lipsa disponibilitatilor de creditare si increderea mai redusa a investitorilor”, a comunicat reprezentanta din Romania a companiei, citata de Mediafax. Analiza a luat in calcul tranzactiile imobiliare din sectorul de birouri, retail, industrial si hotelier.
Sursa: Gardianul
Comentarii
Nu exista comentarii.