Preturile materialelor de constructie, umflate artificial

18 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pe fondul cererii extrem de ridicate de materiale de ...
In timp ce producatorii spun ca nu au majorat preturile in acest an, in depozite produsul este cu 15% mai scump
De ce cresc continuu preturile materialelor de constructie? Explicatii precum scumpirea energiei, a gazului sau a betonului nu mai stau in picioare, atat timp cat producatorii de ciment, termopane sau caramizi spun ca nu ei cresc preturile.
Atunci? Pe fondul cererii foarte mari din aceasta perioada, distribuitorii umfla preturile, in vederea obtinerii unui profit mai mare. In acelasi timp, comercializeaza si produse care nu nu indeplinesc nici pe departe standardele minime de calitate.
Potrivit datelor furnizate pentru "Adevarul" de catre Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructie din Romania, preturile nu au crescut cu mai mult de 6-7%, de la inceputul acestui an. Cu toate acestea, oricine merge prin depozitele de materiale de constructie poate observa o crestere mult mai mare a preturilor, la raft. "Majorarea preturilor materialelor de constructie nu este de la producatori. Exista o politica comerciala, care tine de distribuitori.
Ei pun un adaos comercial care difera de la caz la caz", a explicat pentru "Adevarul", Vasile Marcu, presedintele APMCR. Potrivit acestuia, nu se preconizeaza scumpirea acestora, nici pana la sfarsitul acestui an, decat in cazul in care vor fi majorate tarifele la energia electrica, spre exemplu.
"Orice variatie a pretului la energie s-ar putea resimti in pretul final al cimentului sau al caramizilor", a mai precizat Marcu, spunand ca in contextul in care este inca un varf al cererii de materiale de constructie, preturile ar putea urca si in urmatoarele luni. "Nu se poate vorbi in niciun caz de o scadere. Poate o usoara depreciere ar putea avea loc in decembrie, cand sectorul este inactiv", spune Marcu.
 
Pret mic, calitate scazuta
Estimarile Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) arata ca preturile materialelor de constructie nu vor creste cu mai mult de 10%-12%, pana la sfarsitul anului. In contextul in care cererea de materiale de constructie este inca foarte ridicata, in aceasta perioada, producatorii avertizeaza in privinta si a calitatii anumitor produse care se comercializeaza pe piata.
"Este trist sa observam ca pe piata apar de la o zi la alta tot soiul de produse indoielnice. Polistirenul, spre exemplu, trebuie sa aiba o densitate de 15 kilograme pe metrul cub. Ei bine, se comercializeaza produse similare care au doar intre 10 si 12 kg/metrul cub, precum si produse de o slaba calitate, care se vand pe post de masa de spaclu, acel adeziv mai elastic, folosit la montarea polistirenului", a avertizat si Marin Crutescu, presedintele Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT).
Potrivit acestuia, astfel de produse au cautare datorita pretului mult mai mic comparativ cu cel al produselor similare, de calitate. "Este o piata total dezorganizata, pentru ca pratic nu exista autoritati de control. Acestea sunt prezente pe teren doar la evenimente oficiale", ne-a mai precizat Crutescu.
In ceea ce priveste pretul tamplariei termoizolante, presedintele PPTT nu prevede o majorare a preturilor pana la sfarsitul acestui an. "Cresterile de aproximativ 5-6%, inregistrate de la inceputul acestui an si pana in prezent, se datoreaza exclusiv cresterilor de pret de la energie, gaz sau metal", spune Crutescu.
 
Producatorii de ciment au mentinut pretul
Aceiasi factori, respectiv cresterea costurilor materiilor prime, a combustibililor si a energiei, pot influenta in urmatoarea perioada si pretul cimentului. Potrivit Carpatcement, preturile nu au fost insa marite in acest an si nici nu se intentioneaza cresterea lor, pana la sfarsitul anului.
"Avand in vedere politica comerciala a companiei, au fost efectuate modificari la preturile de comercializare in functie de piata, zona geografica, tipuri de ciment si modalitati de livrare (vrac sau saci). Incepand din ianuarie 2008, se vor face mariri la preturile de lista.
In 2006, pretul mediu al cimentului Carpatcement a crescut cu 4% fata de 2005", a precizat pentru "Adevarul", Mihai Rohan, director general al Carpatcement Holding. Potrivit acestuia, in prima jumatate a acestui an, vanzarile de ciment ale companiei au crescut cu aproximativ 40%. "Vremea favorabila din primul trimestru (n.r.- temperaturi intre +10° si +15°C), cresterea spectaculoasa din constructii, cat si proiectele imobiliare din Bucuresti si din tara, precum si lucrarile la infrastructura rutiera au dus la cresterea vanzarilor din aceasta perioada", a explicat Rohan.
In timp ce producatorii au tinut oarecum pretul pe loc, in depozitele de materiale de constructie, insa, majoritatea produselor de tip pulbere s-au scumpit. "In general, prafurile, adica cimentul si toate produsele care tin de acestea, s-au scumpit cel mai mult. Putem vorbi despre o crestere cu aproximativ 15% in ultima luna", ne-a declarat Cornel Axinte, proprietar al unui astfel de depozit.
Acesta pune cresterea preturilor pe seama cererii foarte mari, dar si a dificultatilor ce au aparut in domeniul aprovizionarii. "Anul acesta a fost cel mai greu de pana acum, din acest punct de vedere. La toate fabricile de ciment din tara, masinile stau la coada. Problemele de aprovizionare pe care le-am avut in acest an nu au existat niciodata pana acum. Acestea tin insa exclusiv de producatori", spune Axinte.
 
Structura pretului in constructii
In pretul final al unei case, materialele de constructii au o pondere de aproximativ 20%-25%. "Daca pretul acestora urca cu 10%, spre exemplu, influenta asupra pretului final al unei case va fi de doar 2%-3%", ne-a explicat Radu Zilisteanu, expert imobiliar.
In costul final al unei constructii se regasesc pretul terenului, al utilitatilor, pretul constructiei, dar si profitul dezvoltatorului imobiliar. "In aceste conditii, este foarte greu sa se faca previziuni in ceea ce priveste eventualele majorari ale preturilor la case, pana la sfarsitul anului. Este evident insa ca orice crestere de pret a unuia sau mai multor componente din pretul final va duce la majorarea pretului final al constructiei", spune Zilisteanu.
 
Salarii mai mari pe santiere
Un alt element ce trebuie luat in considerare din ce in ce mai serios atunci cand vorbim despre costul constructiilor noi din Romania este forta de munca. "Pentru a diminua migratia fortei de munca, am negociat dublarea nivelulului salarizarii, in urmatorii doi ani, de la 300 de euro, cat este in prezent salariul mediu din constructii, la aproximativ 600 de euro", spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Majorarea salariilor muncitorilor se va resimti automat in pretul manoperei, deci in costul final al constructiilor noi.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Viitorul middle-class: locuinte mici in turnuri Viitorul middle-class: locuinte mici in turnuri
Iarna pietei imobiliare - 14 Octombrie 2009 Iarna pietei imobiliare - 14 Octombrie 2009
STAR STONE. Aniversarea a 15 ani, cu noi investitii in linia de productie STAR STONE. Aniversarea a 15 ani, cu noi investitii in linia de productie
Chiriile mai mici si facilitatile, atuurile parcurilor de afaceri Chiriile mai mici si facilitatile, atuurile parcurilor de afaceri
Scumpiri de 10-20% la apartamente in 2008 Scumpiri de 10-20% la apartamente in 2008
Sectorul imobiliar si constructiile cresc concomitent cu salariile din domeniu Sectorul imobiliar si constructiile cresc concomitent cu salariile din domeniu

Vezi mai multe articole