Bucataria este locul din casa care-i cel mai predispus izbucnirii unui incendiu. Este logic sa fie asa, in bucatarie functioneaza cele mai multe aparate electrice, electronice si electrocasnice: frigider, cuptor cu microunde, cafetiera,friteuza, storcator de fructe, hota, adesea si o masina de spalat sau un televizor. Dar cel mai mare pericol il constituie aragazul, mai ales cel pe gaze, dar si cel electric.
Cea mai mare parte a incendiilor din apartamente izbucnesc in bucatarii, in timpul activitatii de gatit, datorita folosirii neglijente a aparatelor de gatit. De multe ori, cauza incendiilor o constituie oalele si tigaile uitate pe aragaz, cu focul aprins.
Iata cateva reguli pe care este bine sa le respecti in bucatarie, pentru a preveni aparitia incendiilor:
- Nu lasa mancarea nesupravegheata pe foc;
- Daca trebuie neaparat sa parasesti bucataria pentru mai mult de 5-10 minute, asigura-te ca opresti functionarea aragazului si a cuptorului;
- Nu depozita in bucatarie lichide usor inflamabile;
- Daca ai o butelie de gaz lichefiat, alta decat cea racordata la aragaz, nu pastra aceasta butelie suplimentara in bucatarie. Depoziteaz-o in beci, garaj sau orice alt loc racoros;
- Nu lasa prosoape sau haine in apropierea aragazului;
- Sub nicio forma nu folosi aparate improvizate, stechere defecte, cabluri de alimentare cu izolatia necorespunzatoare;
- Daca uleiul a luat foc, nu turna apa peste el.
In cazul in care a izbucnit incendiul, foloseste un stingator cu pulbere pentru a stinge focul. Daca nu ai stingator, atunci deconecteaza aparatul de la reteaua electrica si foloseste un prosop ud pentru a stinge flacarile.
Dar inainte de toate, nu uita ca paza buna trece primejdia rea.
Comentarii
Nu exista comentarii.