on

Prevenirea si combaterea manei in culturile de legume

07 octombrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Atunci cand ai propria cultura de legume ai o serie de avantaje si beneficii. Dar ca orice gradinar constiincios, stii ca ingrijirea culturii trebuie sa fie o prioritate pentru a avea parte de o recolta bogata si sanatoasa.

 

Pentru o dezvoltare armonioasa, plantele au nevoie atat de un sol adecvat, apa, soare, cat si de protectie si ingrijire constanta din partea ta.

 

Ce este mana

 

Mana este una din cele mai frecvente boli intalnite la plante, aceasta poate afecta mai multe soiuri si poate avea efecte devastatoare. Cea mai des intalnita este mana la rosii, mana la castraveti, mana la vita de vie, mana la cartof, mana la salata si mana la vinete. Este important sa mentionam ca mana poate afecta si plantele ornamentale, nu numai culturile de legume.

 

De asemenea, este important sa stii ca mana apare cel mai frecvent atunci cand vremea este ploioasa si umiditatea din aer foarte mare, prin urmare primavara si toamna trebuie sa acorzi o atentie suplimentara plantelor si sa le feresti pe cat de mult posibil de acest fenomen.

 

 

 

Mana in culturile de tomate

 

Mana tomatelor este una dintre cele mai des intalnite boli ce afecteaza culturile de rosii. Aceasta este cauzata de ciuperca Phytophthora infestans, ce apare in special in perioadele cu precipitatii abundente si temperaturi moderate. Este extrem de important sa stii ca atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plante, mai precis pe: tulpina, frunze, flori si fructe, si poate aparea in toate etapele de dezvoltare.

 

In cazul in care sunt indeplinite conditiile optime pentru initierea infectiilor, si anume: temperatura este cuprinsa intre 18 si 22 de grade Celsius si umiditatea aerului este cuprinsa intre 80 si 100%, atunci atacul ciupercilor Phytophthora infestans poate fi extrem de agresiv.

 

In cazul in care cultura de rosii este infiintata intr-un solar neincalzit, trebuie sa stii ca din start ai creat mediul perfect pentru aparitia si dezvoltarea bolii. De ce? Pentru ca noptile reci si umede, iar zilele calduroase vor conduce la aparitia condensului, iar in acest caz doar doua ore de apa pe frunze sunt suficiente pentru initierea infectiei.

 

 

Recunoasterea atacului

 

Atacul este usor de recunoscut, mai ales daca esti atent la toate partile plantei. Spre exemplu:

- pe frunze poti observa mici zone umede, de culoare verde deschis cu tente de maroniu. In timp vei observa ca petele devin maro, cu halouri decolorare pe margine. De asemenea, petiolul frunzelor afectate se curbeaza in jos. Un alt semn care iti poate oferi un indiciu clar asupra afectiunii plantei ii vei gasi pe partea inferioara a frunzei, unde vei observa un puf albicios.

- pe tulpina si petiol vei putea observa zone necrotice si zone ulceroase de diferite marimi si forme.

- fructele se maronesc si se incretesc, iar in timp putrezesc.

 

Mai multe informatii despre simptomele manei tomatelor vei gasi si aici.

 

Mana in culturile de castraveti

 

Mana castravetilor este cauzata de agentul patogen Pseudoperonospora cubensis. Acesta poate infecta marea majoritate a speciilor din familia Cucurbitaceae, atat din culturile de camp, cat si din spatiile protejate. Este important sa stii ca acest patogen este extrem de agresiv atunci cand nivelul de umiditate este unul ridicat si temperatura este scazuta. Iar daca este sa ne raportam la pagube, este esential sa mentionam faptul ca ele sunt atat din punct de vedere calitativ (fructele vor fi deformate), cat si din punct de vedere cantitativ (productia fiind scazuta).

 

 

Recunoasterea atacului

 

Primele simptome ale atacului vor aparea de la 4 pana la 12 zile de la infectare. Planta poate fi afectata in orice faza de dezvoltare, insa frunzele tinere sunt rareori atacate.

 

Pe frunzis poti observa leziuni clorotice unghiulare. Iar conditiile de umiditate ridicata si picaturile de roua pot provoca pe partea superioara pete verzi-galbui, care apoi devin galbene, limitate de nervuri. Pe masura ce timpul trece si infectia evolueaza, leziunile clorotice se vor mari si vor deveni necrotice. Pe partea inferioara se observa o crestere fungica, de culoare brun-cenusiu pana la negru purpuriu, aceasta este sporularea agentului patogen.

 

Mai multe informatii despre simptomele manei castravetilor vei gasi si aici.

 

 

Prevenirea manei

 

Pentru a preveni ravagiile pe care mana le poate face in cultura ta de tomate si castraveti, dar nu numai, iti recomandam sa ai in vedere o serie de masuri de preventie, precum:

  • Dezinfectarea solului;
  • Rotatia culturilor;
  • Mentinerea unei temperaturi constante, de preferat de peste 20 de grade Celsius;
  • Irigarea culturilor prin sisteme de irigare prin picurare;
  • Aerisirea corespunzatoare in sere si solarii;
  • Distrugerea resturilor vegetale;
  • Folosirea unor ingrasaminte cu rol de combatere a manei, precum: Fertipen C – un produs care se aplica preventiv prin stropire (foliar) si Codicobre care se aplica curativ prin instalatia de irigare (radicular).

 

Fertipen C

 

Fertipen C este un ingrasamant lichid pe baza de hidroxid de cupru, special conceput pentru a corecta deficientele de cupru la toate tipurile de culturi.

 

Formula lichida il face extrem de usor de aplicat si manevrat, fara praf si cu solubilitate imediata. De asemenea, ingrasamantul adera foarte bine pe frunze datorita terpenilor din compozitie si nu necesita adaugare de adjuvanti.

 

Codicobre

 

Codicobre este un ingrasamant pe baza de cupru si poate fi folosit la toate culturile, atat pentru prevenirea si corectarea simptomelor cauzate de deficientele de cupru, cat si pentru imbunatatirea sistemelor de autoaparare ale plantelor pentru a preveni atacurile ciupercilor si a bacteriilor.

 

Codicobre este un fertilizator conceput pentru a fi aplicat atat pe cale foliara, cat si radiculara.

 

Daca iti doresti sa descoperi noutatile din domeniul legumiculturii, sa stai de vorba cu profesionisti si sa cunosti cele mai noi tehnologii de cultivare a fructelor si legumelor, te invitam la Indagra 2022. Cel mai important eveniment agricol din Romania, Indagra 2022, se desfasoara in perioada 26 – 30 octombrie, la Romexpo.

 

Alaturi de Marcoser, Partener de Incredere Misiunea Casa, vom fi prezenti la targ, va asteptam sa ne vizitati la standul 8 amplasat in pavilionul B1.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Bucura-te de multe tipuri de legume in sera ta de iarna! Bucura-te de multe tipuri de legume in sera ta de iarna!
5 idei de amenajare a unui spatiu de relaxare in curte 5 idei de amenajare a unui spatiu de relaxare in curte
Dusul in aer liber Dusul in aer liber
COMBATEREA BOLILOR SI DAUNATORILOR LA VITA-DE-VIE (I) COMBATEREA BOLILOR SI DAUNATORILOR LA VITA-DE-VIE (I)
Amenajarea gradinii: totul despre amenajarea cu pavele Amenajarea gradinii: totul despre amenajarea cu pavele
Ghid de cumpărături – 6 motive să alegi un grătar de grădină pe lemne Ghid de cumpărături – 6 motive să alegi un grătar de grădină pe lemne

Vezi mai multe articole