Seful Cushman&Wakefield si-a schimbat parerea despre evolutia sectorului din acest an
In plus afacerile companiei vor scadea cu 20% in acest an
Cushman&Wakefield Romania va inregistra in acest an o scadere a cifrei de afaceri de peste 20%, potrivit sefului companiei imobiliare, Razvan Gheorghe, care considera ca cererea este aproape inexistenta pe piata si ca s-a inselat cand a previzionat o revenire a sectorului in semestrul doi din 2010.
Evolutia activitatii companiei din acest an vine dupa o diminuare cu 33,3% a cifrei de afaceri in 2009, la 3,6 milioane de euro, fata de nivelul din 2008 de 5,4 milioane de euro. "Este mai rau decat anul trecut pentru ca nu exista cerere, iar cererea care exista, datorita reducerii de costuri, prefera sa-si faca intern serviciile de inchiriere si de cumparare, ceea ce ne afecteaza foarte mult. Ceea ce caracterizeaza piata acum este lipsa apetitului pentru consum, nesiguranta si risc", a declarat Razvan Gheorghe, citat de Mediafax.
El explica faptul ca apetitul pentru consum se refera la retail, segment care este foarte important pentru ca e legat cu multe alte sectoare pe orizontala, insecuritatea afacerii este legata de criza internationala, iar riscul este legat de investitii pentru ca in real estate se dezvolta in vederea inchirierii sau vanzarii produselor, iar cumparatorii cauta proprietati cu risc mai mic.
Investitorii au tot mai putini bani si nu-i mai arunca pe orice
In aceste conditii, Gheorghe considera ca din putinii bani disponibili pentru Europa, in Romania ajung acum fonduri si mai mici. "In vremurile bune, investitorii aveau circa doua miliarde de euro pentru investitii in Romania, pentru cumparare de active, acum au pana in 500 de milioane de euro, dar acesti bani sunt pentru randamente foarte atractive, respectiv care sa le permita sa-si recupereze banii in 7-8 ani, conditii pe care piata nu le ofera inca. (...) Negociem tranzactii, dar nu ne putem intelege cu vanzatorii. Ei vor un randament de 8,5%, iar cumparatorii ofera 12%", a spus reprezentantul Cushman&Wakefield.
In opinia sa, situatia de pe piata imobiliara din prezent poate fi comparata cu cea din 2000-2005, cand existau aceleasi baze legislative si acelasi grad de interes din punct de vedere al investitorilor.
Razvan Gheorghe apreciaza ca, in contextul anunturilor privind disponibilizari in sectorul public, dar si al unui al treilea val de reducere de personal in sectorul privat, nu se poate vorbi de retail, serviciile oferite de companie pe acest sector contribuind cu 50% la cifra de afaceri.
Potrivit estimarilor reprezentantului Cushman&Wakefield, chiriile spatiilor comerciale au scazut de la inceputul crizei cu 20-50%, exceptie facand centrele comerciale dominante unde reducerile au fost de 10-30%. La asta se adauga si alte facilitati din partea dezvoltatorilor. Nici pe piata birourilor lucrurile nu merg foarte bine, considera Gheorghe, avand in vedere ca au fost foarte putine intrari de companii noi pe piata.
Industrialul si comertul stradal, cele mai active sectoare
Pe piata industriala Gheorghe a sesizat o "intetire" a cererii si o marire a numarului de tranzactii, lucru explicat de consultantul imobiliar prin faptul ca productia nu a fost atat de profund afectata de criza asa cum au fost lovite constructiile si serviciile.
El explica, totodata, ca si retail-ul stradal merge mai bine, in conditiile in care anul trecut compania a renegociat 600 de contracte de inchiriere pentru banci. "Anul acesta cred ca vom ajunge la 150 de contracte renegociate, dar vor fi si contracte noi pe fashion si supermarketuri. In rest, nu vom face nimic. Asteptam. Suntem prea mici ca tara sa schimbam ceva si suntem dependenti de economia Europei", a conchis Gheorghe.
Sursa: Curierul national
Comentarii
Nu exista comentarii.